Η προσωπική -και οικογενειακή- ήττα του Μητσοτάκη στις εκλογές, οι πανηγυρισμοί -με αλαζονεία- του Νίκου Ανδρουλάκη και ο θρίαμβος του Χάρη Δούκα

Του Νίκου Λακόπουλου

Η εικόνα του Μητσοτάκη με τον Μπακογιάννη στην Πλατεία Βικτωρίας -ένας πρωθυπουργός και ένας δήμαρχος- θείος κι ανιψιός- από την ίδια οικογένεια ήταν αρκετή για να προκαλέσει την “αντισυσπείρωση” που οδήγησε στην αδιανόητη ήττα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε μόνο κομματικό χαρακτήρα αλλά οικογενειακό στις εκλογές επιχειρώντας να επιβάλλει προσωπικές επιλογές συχνά απέναντι σε νεοδημοκράτες υποψήφιους που δεν ανήκαν στην οικογένεια.

Ο Χάρης Δούκας ένας άγνωστος τεχνοκράτης απέναντι σε ένα γόνο που έγινε δήμαρχος Αθήνας με κληρονομικό δικαίωμα δεν νίκησε απλώς αλλά συνέτριψε τον Κώστα Μπακογιάννη που μάλλον πρέπει να βρει πλέον κάποια δουλειά να κάνει.

Η ήττα αυτή μαζί με τις ήττες των επιλεγμένων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις περιφερειάρχες από άλλους νεοδημοκράτες, ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφάνισε αυξημένα ποσοστά στον πρώτο γύρο δημιουργεί μια ρωγμή όχι μόνο για το καθεστώς Μητσοτάκη αλλά και για τη σχέση του με την Νέα Δημοκρατία.

Οι ήττες στον δεύτερο γύρο στις περιφέρειες και τους δήμους για τη Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτουν πως αν δεν υπήρχε το 43% στον πρώτο γύρο η Νέα Δημοκρατία θα είχε χάσει κι άλλες περιφέρειες -παρότι το 41% των βουλευτικών εκλογών όχι μόνο επιβεβαιώθηκε, αλλά πιθανόν και να αυξήθηκε.

Το μήνυμα των εκλογών

Η αλαζονεία που πλήρωσε ο Μητσοτάκης φαίνεται ωστόσο πως πέρασε στο ΠΑΣΟΚ που βιάστηκε να οικειοποιηθεί μια νίκη που οφείλεται περισσότερο στην σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων παρά στο ίδιο το κόμμα που πανηγυρίζει υπέρμετρα -μάλλον σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί τον μεγάλο ηττημένο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πιθανόν το πιο σοβαρό μήνυμα των εκλογών να είναι η αυξημένη αποχή που αφορά όλο το πολιτικό σύστημα με ορατό το ενδεχόμενο μιας πολιτική κρίσης με κυβερνήσεις που θα στηρίζονται σε μειοψηφικές δυνάμεις στην κοινωνία.

Προφανώς οι εκλογές ήταν βαρύ πλήγμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ωστόσο η Νέα Δημοκρατία βγαίνει ενισχυμένη από τις εκλογές -όπως έδειξε το ποσοστό που πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι πανηγυρισμοί του ΠΑΣΟΚ μάλλον κλέβουν νίκες που στηρίχτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ορατές δυνάμεις στην προοδευτική παράταξη και δεν παραπέμπουν σε αναβίωση του κόμματος που ο υποψήφιος που υποστήριξε στην Αθήνα πήρε 14%.

Οι νίκες οφείλονται βασικά στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τις προοδευτικές υποψηφιότητες χάρη στην οποία πανηγυρίζει αν και δεν κέρδισε παρά ελάχιστα ως κόμμα -έχοντας χάσει σε εκλογική επιρροή που βρίσκεται πλέον πολύ πιο κάτω από το 17,8% των βουλευτικών εκλογών.

Το μήνυμα του ανώνυμου δημοκράτη

Η αναμέτρηση στις ευρωεκλογές θα κρίνει αν οι πανηγυρισμοί του Νίκου Ανδρουλάκη που έσπευσε να πει πως νίκησε το ΠΑΣΟΚ είναι βάσιμοι μαζί με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ -και του Στέφανου Κασσελάκη.

Η συμπαράταξη πάντως ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οικολόγων και άλλων δυνάμεων που έφερε την αναπάντεχη νίκη του Χάρη Δούκα δείχνει ένα δρόμο που δεν ακολουθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο ανώνυμος δημοκράτης έστειλε με τις επιλογές του στις περιπτώσεις Δούκα -Αγγελούδη-Κουρέτα ένα μήνυμα, αλλά μάλλον οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διάβασαν άλλο μήνυμα.

Ίσως γιατί είχε πάνω τα ονόματα των νικητών, αλλά οι ψηφοφόροι απέφυγαν να αναφέρουν -πλην του Μητσοτάκη- ποιος άλλος ήταν ο παραλήπτης.