Η τιμή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας σε μια βαλίτσα γεμάτη ευρώ: η Εύα -που της έδωσε το μήλο ο Αδάμ- και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Του Νίκου Λακόπουλου

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι είχαν αντίκτυπο στην Ελλάδα αφού δεσμεύτηκε αστραπιαίααπό την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος η περιουσία της Καϊλή προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Το ξύπνημα της ελληνικής Δικαιοσύνης ήταν απότομο καθώς έφοδοι σε έξι διαφορετικές εταιρείες και στα σπίτια στελεχών τους -για την υπόθεση Predator- μετά από μήνες ύπνου έγιναν με θεαματικό τρόπο μεν, χωρίς αποτέλεσμα δε: οι Έλληνες Πουαρό μάλλον δεν βρήκαν τίποτε.

Οι αρμόδιοι εισαγγελείς αξιοποίησαν στοιχεία που έφτασαν στα χέρια τους τις τελευταίες ημέρες, μέσω εγγράφων και μαρτυρικών καταθέσεων που συνεχίζουν να λαμβάνουν για υπόθεση των παρακολουθήσεων, και εντόπισαν πρόσωπα που φέρονται να έχουν σχέση με εταιρείες που σχετίζονται με το λογισμικό Predator.

Τα στοιχεία θα αξιολογηθούν από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους -λένε τα ρεπορτάζ- αλλά τζίφος αφού δεν βρέθηκε τίποτε. Πιθανόν όμως η ελληνική Δικαιοσύνη να ανακαλύψει πως η Εύα Καϊλή είναι Ελληνίδα -όπως και ο πατέρας της- και μια έρευνα θα μπορούσε να αποδώσει κάτι ώστε να μην είναι ανέκδοτο η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης πως η Ελλάδα θα συνδράμει τις βελγικές αρχές.

Να θυμίσουμε πως ο πατέρας της Εύας Καϊλή είχε συλληφθεί την Παρασκευή καθώς έφευγε με μια τσάντα που περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ από πολυτελές ξενοδοχείο πράγμα που είχε ένα αποτέλεσμα κρίσιμο για την σύλληψη της Καϊλή.

Οι βελγικές αρχές δεν θα μπορούσαν αλλιώς να μπούνε σπίτι της όπου βρήκαν κι άλλα χρήματα -που όμως όπως λέει η ευρωβουλευτής δεν είναι δικά της, αλλά του συντρόφου της -πού να ξέρει πού τα βρήκε.

Πού ανήκει η Εύα Καϊλή

Η ζημιά που προκάλεσε η Εύα Καϊλ΄ή αφορά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο -που όμως αντέδρασε άμεσα, αλλά αφορά κυρίως την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ: η Καϊλή ήταν δική του ευρωβουλευτής και διεγράφη πολύ αργά όταν το ερώτημα δεν είναι μόνο γιατί δεν διαγράφηκε νωρίτερα, αλλά γιατί ήταν τα ψηφοδέλτιά του.

Η Ε΄ύα Καϊλ΄ή έκανε αίσθηση με τις δηλώσεις της για ένα παππού που δεν σκότωσαν οι κομμουνιστές- που τελικ΄ά δεν ήταν αυτός -γιατί δεν θα μπορούσε να γεννηθεί ο πατέρας της αν είχε σκοτωθεί, αλλά ένας θείος που τελικά δεν σκοτώθηκε από τους κομμουνιστές, αλλά για λόγους ερωτικής αντιζηλίας.

Έμεινε μόνο ο εμφανής αντικομμουνισμός της που σε συνδυασμό με διαλέξεις περί ηθικής, πολιτικής και ιδεολογίας αποκάλυπτε το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ μετά τον Σημίτη που υπερασπιζόταν η νεαρή Εύα ως… τυμπανίστρια σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ -όπως γράφει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών “ο πατέρας της Εύας συμμετείχε όχι μόνο στην ηθική ενθάρρυνση της κόρης του για χρηματισμό, αλλά και στη μεταφορά και απόκρυψη του μαύρου χρήματος.

Ο Αλέξανδρος Καϊλής συντόνιζε εδώ και χρόνια ένα πολυμελές και ιδιοτελές κύκλωμα στη Νομαρχία και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Το κύκλωμα αυτό είχε αναγάγει σε… επιστήμη τους «πρόχειρους διαγωνισμούς» (δηλ. τις απευθείας αναθέσεις), διασπώντας και δίνοντας 465 έργα μέχρι 45.000 ευρώ σε ημετέρους, τα περιβόητα 45άρια. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις ότι έχουν υλοποιηθεί έργα που δεν έγιναν ποτέ και υπέγραφαν συμβάσεις έργου με πρόσωπα που δεν πατούσαν ποτέ στις υπηρεσίες τους”.

Ο Αλ. Καϊλής “ήταν ένας ακροδεξιός από τα φοιτητικά του χρόνια, που πέρασε στην ΕΠΕΝ, φλερτάρισε με τον Καρατζαφέρη και κατέληξε στο ΠΑΣΟΚ”. Η ιστορία θα τον οδηγήσει στις Βρυξέλλες να μανατζάρει την κόρη του και να συλλαμβάνεται με μια βαλίτσα ευρώ έξω από ένα ξενοδοχείο.

Θα μπορούσε να είναι υπόθεση ποινική χωρίς πολιτικό χρώμα, αν δεν ήταν ένα κομμάτι της Ιστορίας του ΠΑΣΟΚ -που είχε ΄ήδη επιδείξει περιπτώσεις διαφθοράς από άλλα στελέχη και υπουργούς του ώστε να μην είναι μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά σχολείο: η όμορφη Εύα είχε καλο΄ύς δασκάλους στην τέχνη να βγάζεις λεφτά από την πολιτική.

Η Εύα ΄΄ομως ΄ήταν άτυχη επειδή ήταν ωραία: τα μέσα ενημέρωσης εστιάζουν πάνω της λόγω της κινηματογραφικής σύλληψης, αλλά δεν είναι το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου που αφορά ΜΚΟ, συνδικάτα, υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και ευρωβουλευτές.

Η σοσιαλδημοκρατία επέστρεψε

Το Κατάρ προφανώς θα έχει χρηματοδοτήσει και άλλους πολιτικούς χώρους και στην Ελλάδα, αλλά από τους συλληφθέντες και εξήντα ευρωβουλευτ΄ές που ελέγχονται οι περισσότεροι ανήκουν σε σοσιαλιστικά κόμματα πάνω που η… σοσιαλδημοκρατία είχε επιστρέψει.

Η όμορφη Εύα δεν ήταν μόνη, αλλά ήταν η πλέον αφελής και άτυχη λόγω της ομορφιά της: αν ήταν γριά και άσχημη πιθανόν η είδηση να πέρναγε στα ψιλά και να αφορούσε κυρίως τον Παντζέρι. Επιπλέον δεν είχε μόνο τα λεφτά σπίτι της -ως άσυλο- αλλά φρόντισε να χάσει την ασυλία της όταν ο πατέρας της πήγε να τα πάρει.

Ο Pier Antonio Panzeri, πρώην ευρωβουλευτής, λομπίστας των Βρυξελλών και ιδρυτής της ΜΚΟ «Fight Impunity» ήταν ο εγκέφαλος όπως φαίνεται. Ο σύζυγος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι μάλλον παρέσυρε το κορίτσι στην εγκληματική οργάνωση στην οποία ανήκουν ο Ιταλός Niccolò Talamanca, επικεφαλής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», και ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής οργάνωσης ETUC, Luca Visentini. 

Η σύλληψη της Εύας Καϊλή είναι ένα πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να το στείλει στη Νέα Δημοκρατία -αφού ήταν «Δούρειος Ίππος» της, αλλά γεννά το ερώτημα αν υπάρχουν κι άλλοι Δούρειοι Ίπποι σε ένα κόμμα που κάποτε ήταν αριστερό και τα τελευταία χρόνια γέμισε ¨”λομπίστες”.

Η προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να χρεώσει την Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία είναι αφελής: ο Μητσοτάκης δεν την θέλει πια, αλλά θέλει να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και τον… Πάτση.

Το ΠΑΣΟΚ δικαιολογημένα ανησυχεί για τον αντίκτυπο της υπόθεσης στις εκλογές γιατί η Εύα Καϊλή ήταν το ΠΑΣΟΚ της διαπλοκής και η σύλληψή της επαναφέρει μνήμες διαπλοκής και σκανδάλων που δεν μπορεί να διαγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τα τουίτ του που την αφορούσαν.

Το μήλο, η Εύα και το Κατάρ

Mια επιστολή του “Παλιού-ΠΑΣΟΚ” που δημοσιεύεται μέσα από το NEWS 24/7 με τίτλο “Εύα, να ένα μήλο / Εισαγωγή στην κυματική θεωρία” αναφέρει πως “δεν απέχει πολύ από την αλήθεια η διαπίστωση ότι η ενασχόληση με την πολιτική έχει ταυτιστεί με την ιδιοτέλεια και το προσωπικό συμφέρον”.

“Παραδοθήκαμε στις ατομικές στρατηγικές και στις κομματικές μαφίες που απομυζούν κάθε παραγωγική ικμάδα του τόπου. Εκεί βρίσκεται και η αιτία της κακοδαιμονίας μας”.

Πάνω που ο λαός σα να ξέχασε ΄άρχισε να κοιτάζει προς το ΠΑΣΟΚ ο πατέρας της Καϊλή πιάστηκε με βαλίτσες με ευρώ χωρίς να ενδιαφέρεται για την τύχη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που άλλωστε η κόρη του με την κακούργα ομορφιά της ήθελε να εγκαταλείψει για ένα καλύτερο άλογο.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό που μπορεί να οφείλεται στην απληστία ενός ζευγαριού -ή καλύτερα μιας οικογένειας με αγάπη για τις ΜΚΟ, τα ανθρώπινα δικαιώματα -εκτός Κατάρ, τον σοσιαλισμό ως μέθοδο ατομικού πλουτισμού.

Η διάσταση της υπόθεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στερεί από την Ελλάδα το προνόμιο να εξάγει την τέχνη της πολιτικής ως λαμογιά. Μπορεί σε αυτή την καταραμένη βαλίτσα που κουβαλούσε ένας ακροδεξιός που έγινε ΠΑΣΟΚ να κρίνεται και το μέλλον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που προκαλούσε απέχθεια στον Ανδρ΄΄εα Παπανδρέου την δεκαετία του ’70.

Είναι χιλιάδες σαν τον κ. Καϊλή που ανέθρεψε την κόρη του με αγάπη για την πολιτική και τις αρετές της ως τέχνη πλουτισμού. Ποτέ δεν ήταν σοσιαλιστές, αλλά με αυτόν που είχε την εξουσία -και τα χρήματα.

Βέβαια όλα εξαρτώνται απ΄ο το βάθος του σκανδάλου, αλλά την ελληνική σοσιαλδημοκρατία που ανακάλυψε ο καημένος ο Ανδρουλάκης μάλλον αργά θα πρέπει να την κλ΄αψουμε: η σοσιαλδημοκρατία έχει ένα χρονικό βάθος και ιστορικό περιορισμό, ενώ η διαφθορά δεν έχει κανένα γιατί είναι αιώνια.

Κάτι που γνώριζε η Εύα όταν έδωσε το μήλο στον Αδάμ -που όπως φαίνεται ήταν ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης: το μήλο του τόδωσε τάχα η Εύα που την είχε παρασύρει ο… Μητσοτάκης.

Φαίνεται πάντως ο Παράδεισος που βρίσκεται κοντά στο Κατάρ έχει πολλά μήλα σαν κι αυτό που έδωσε ο Αδάμ στην Καϊλή κι όχι το αντίθετο. Κι άλλες βαλίτσες έχει στείλει το Κατάρ, αλλά ενώ όλοι κλέβουν πιάνονται μόνο οι σοσιαλδημοκράτες. Αδικία.