Η Τουρκία προσπαθεί να προλάβει τη συριακή επίθεση

Των S. E. Rasmussen- Nazih Osseiran

Η Συρία αποκρούει, τουλάχιστον προσωρινά, μια επίθεση για την κατάληψη του τελευταίου μεγάλου οχυρού της αντιπολίτευσης στη χώρα, καθώς αναπτύσσονται εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της συμμάχου της Ρωσίας. Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τις ένοπλες ομάδες να εκκενώσουν την επαρχία Idlib για να αποτρέψουν έναν αγώνα που απειλεί να δημιουργήσει τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του 21ου αιώνα.

Οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις πραγματοποίησαν μερικές δεκάδες αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά φαινόταν να προετοιμάζουν τις δυνάμεις τους για επίγεια επίθεση. “Φαίνεται ότι υπάρχει κάπως παύση”, δήλωσε ένας αξιωματικός της αμερικανικής άμυνας με γνώση των εξελίξεων στη Συρία. «Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν είναι σίγουροι ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν».

Οι δυτικές κυβερνήσεις συμμερίζονται την άποψη ότι η επαρχία δεν πρέπει να παραμείνει παράδεισος για τρομοκράτες, αλλά δεν πρότεινε εναλλακτική λύση στη στρατιωτική επίθεση του Συριακού καθεστώτος. Οι Η.Π.Α. ανέφεραν ότι θα παρέμβουν στο  Ιντλίμπ εάν οι δυνάμεις του Άσαντ χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα.

Η Τουρκία ενισχύει τις θέσεις της στην επαρχία με στρατεύματα και τανκς και συγκεντρώνει τις δυνάμεις της στα σύνορά της για να αποτρέψει τους πολίτες της Συρίας να περάσουν τα σύνορά της -καθώς φεύγουν από τις μάχες μετά από συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη με τους βασικούς υποστηρικτές του Συριακού Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ – Ιράν και Ρωσία.People who fled Syria's Idlib province are pictured at a camp in Kafr Lusin near the border with Turkey.

Το Idlib φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια Σύριους και η Τουρκία ανησυχεί ότι μια στρατιωτική επίθεση θα ωθήσει πολλούς προς τα σύνορά της. Διατηρώντας ένα σημείο στήριξης στο Idlib, η Τουρκία επιδιώκει επίσης να διαδραματίσει έναν ρόλο στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής πολιτικής της Συρίας και στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης οικονομίας της.

Μια επίθεση του Άσαντ κατά του Ιντλίμπ θα τοποθετούσε τη Ρωσία και την Τουρκία σε αντίθετα άκρα της σύγκρουσης, με τη ρωσική αεροπορία να είναι έτοιμη να στοχεύσει περιοχές που κατέχουν τουρκικά στρατεύματα. Η Τουρκία έστειλε ενισχύσεις στο Morek στο βόρειο Hama, στα νότια σύνορα της επαρχίας Idlib, όπου λειτουργεί ένα σημείο παρατήρησης από έναν αυτοκινητόδρομο ζωτικής σημασίας που εκτείνεται από τη Δαμασκό στο Χαλέπι μέσω του Ιντλίμπ.

Ωστόσο, μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας φαίνεται απίθανη, λένε δυτικοί διπλωμάτες. Η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται διπλωματικά και μαζί με το Ιράν έχουν δημιουργήσει τις αποκαλούμενες ζώνες απο-κλιμάκωσης στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Ιντλίμπ. Η Τουρκία δεν έχει ενισχύσει το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της στις δύο παρατηρητικές θέσεις κοντά στο Jish al-Shughour στο δυτικό Idlib που αναμένεται να έρθουν πρώτα υπό επίθεση.

“Πιστεύω ότι οι Ρώσοι δεν είναι ευχαριστημένοι με την τουρκική θέση αλλά εκτιμούν την σχέση τόσο πολύ δεν νομίζω ότι θέλουν να την πλήξουν εντελώς”, δήλωσε ο Asli Aydintabas, ειδικός της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Η Ρωσία λέει ότι οι σκληροπυρηνικοί μαχητές στο Idlib αποτελούν απειλή για τα στρατεύματά τους στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων αεροσκαφών. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η Τουρκία πρότεινε ένα σχέδιο για να εκκενώσει τους αντάρτες στις ζώνες ασφαλείας των Αφρίν και Jarablus που εποπτεύονται από ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί μετριοπαθείς.

Το Idlib φιλοξενεί περίπου 10.000 έως 15.000 μαχητές από ομάδες που τόσο η Ρωσία, η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκράτες. Αποτελεί επίσης βάση για δεκάδες χιλιάδες πιο μετριοπαθείς μαχητές αντι-Ασαντ που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Η Τουρκία δεν έχει πει πως θα πείσει τους αντάρτες, όπως η εξτρεμιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham, να αφοπλίσει. Οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν και η επίμονη επίθεση προκαλεί τριβές μεταξύ των μαχητών.

Αρκετοί Δυτικοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν τη Συρία εκτιμούν ότι υπάρχουν λίγοι χιλιάδες “ασυμβίβαστοι” μαχητές στο Idlib οι οποίοι θα αρνηθούν οποιαδήποτε εκκένωση. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αντάρτες με σκληρή γραμμή κρατούσαν έναν αυξανόμενο αριθμό μαχητών που ήταν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν για εκκένωση, σύμφωνα με ακτιβιστή της αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην παραμεθόρια περιοχή κοντά στην Τουρκία. Δημόσιες διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα ενάντια στην αναμενόμενη επίθεση ανάγκασαν τον Hayat Tahrir al-Sham, πρώην συνεργάτη της Αλ Κάιντα γνωστού ως Front Nusra, να μαλακώσει τη στάση του απέναντι στον τοπικό πληθυσμό

Μια επίθεση του Assad κατά του Idlib θα τοποθετούσε τη Ρωσία και την Τουρκία σε αντίθετα άκρα της σύγκρουσης, με τη ρωσική αεροπορία να είναι έτοιμη να στοχεύσει περιοχές που περιέχουν τουρκικά στρατεύματα. Η Τουρκία έστειλε ενισχύσεις στο Morek στο βόρειο Hama, στα νότια σύνορα της επαρχίας Idlib, όπου λειτουργεί ένα σημείο παρατήρησης από έναν ζωτικό αυτοκινητόδρομο που εκτείνεται από τη Δαμασκό στο Χαλέπι μέσω του Idlib.

Ωστόσο, μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας φαίνεται απίθανη, λένε δυτικοί διπλωμάτες. Η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται διπλωματικά και, μαζί με το Ιράν, έχουν δημιουργήσει τις αποκαλούμενες ζώνες απο-κλιμάκωσης στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Idlib. Η Τουρκία δεν έχει ενισχύσει το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της στις δύο παρατηρητικές θέσεις κοντά στο Jish al-Shughour στο δυτικό Idlib που αναμένεται να έρθουν πρώτα υπό επίθεση.

“Πιστεύω ότι οι Ρώσοι δεν είναι ευχαριστημένοι με την τουρκική θέση αλλά εκτιμούν την σχέση τόσο πολύ δεν νομίζω ότι θέλουν να την πλήξουν εντελώς”, δήλωσε ο Asli Aydintabas, ειδικός της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Η Ρωσία λέει ότι οι σκληροπυρηνικοί μαχητές στο Idlib αποτελούν απειλή για τα στρατεύματά τους στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων αεροσκαφών. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η Τουρκία πρότεινε ένα σχέδιο για να εκκενώσει τους αντάρτες στις ζώνες ασφαλείας των Αφρίν και Jarablus που εποπτεύονται από ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί μετριοπαθείς.

Το Idlib φιλοξενεί περίπου 10.000 έως 15.000 μαχητές από ομάδες που τόσο η Ρωσία, η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκράτες. Αποτελεί επίσης βάση για δεκάδες χιλιάδες πιο μετριοπαθείς μαχητές αντι-Ασαντικούς που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει πει πως θα πείσει τους αντάρτες, όπως η εξτρεμιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham, να αφοπλιστούν. Οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν και η επίμονη επίθεση προκαλεί τριβές μεταξύ των μαχητών. Αρκετοί Δυτικοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν τη Συρία εκτιμούν ότι υπάρχουν λίγοι χιλιάδες “ασυμβίβαστοι” μαχητές στο Idlib οι οποίοι θα αρνηθούν οποιαδήποτε εκκένωση.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι σκληροπυρηνικοί αντάρτες κρατούσαν έναν αυξανόμενο αριθμό μαχητών που ήταν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν για εκκένωση, σύμφωνα με ακτιβιστή της αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην παραμεθόρια περιοχή κοντά στην Τουρκία. Οι διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα -κατά την αναμενόμενη επίθεση- ανάγκασαν τον Hayat Ταχρίρ αλ-Σαμ, έναν πρώην συνεργάτη της Αλ Κάιντα -γνωστή ως Nusra Front, να μαλακώσει τη στάση της προς τον τοπικό πληθυσμό. Σε ένα φωνητικό μήνυμα που προβλήθηκε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ένας ηγέτης της ομάδας, Abu Akramah al-Urduni, ενθάρρυνε τους οπαδούς του να είναι φιλικότεροι με τους πολίτες της Ιντλίμπ. “Δεν θέλουμε να βγαίνει στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι ο λαός μας αντιτάσσεται” ανέφερε το μήνυμα.

ΤΗΕ WALL STREET JOURNAL