Η τρόικα έρχεται, οι συντάξεις φεύγουν

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΓια όσους έχουν στοιχειώδη μνήμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε τον προηγούμενο χρόνο ότι η πρώτη αξιολόγηση του  Μνημονίου θα γίνει ως το τέλος του Νοεμβρίου. Ως το τέλος του 2015 θα έχει καθαρίσει και με τη συζήτηση για το χρέος.

Από μήνα σε μήνα η αξιολόγηση κατά τον ίδιο επίκειται, κατά τον υπουργό Οικονομικών θα πάει για το Μάιο. Παραπέρα δεν μπορεί να πάει, γιατί τότε είτε θα υπογράψει με κλειστά μάτια είτε θα χρεοκοπήσει η χώρα. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τώρα το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση παίζει την κολοκυθιά. Με τους τροϊκανούς; Όχι, με τους συνταξιούχους.

Όπως θυμούνται επίσης όσοι δεν θεωρούν τους λωτούς σπουδαίο φρούτο, οι τροϊκάνοι σηκώθηκαν και έφυγαν γιατί δεν άντεχαν άλλο τον Κατρούγκαλο να τους πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Να τους λέει ότι θα βρει τα 1,8 δις που χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα από την … καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Ή ότι, μεταφέροντας στις πλάτες των επομένων τα βάρη,  λύνει το ασφαλιστικό μια και καλή.

Τον άφησαν λοιπόν να βράζει στο ζουμί  του και να αναζητά τρόπους  να αποφύγουν και ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός την κατακραυγή για τις  αγέρωχες δηλώσεις τους ότι ‘συντάξεις δεν κόβονται’.

Επειδή η τρόικα έλεγε ότι αν δεν κόβονται δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί -και μέχρι να το αποδεχτεί αυτό η κυβέρνηση οι ίδιοι δεν έχουν λόγο να πίνουν καφέδες στο Χίλτον- προέκυψε η διακοπή στις διαπραγματεύσεις που δεν είναι διαπραγματεύσεις. Σχέση ελεγκτή και ελεγχόμενου είναι. Οι υπουργοί καταθέσουν και οι άλλοι κρίνουν.

Εν πάση περιπτώσει, για να επιστρέφουν οι τροϊκάνοι σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε ότι πράγματι δεν βγαίνει ο λογαριασμός αν δεν κοπούν οι συντάξεις που δεν θα κόβονταν με τίποτε. Προφανώς απέτυχε και η απίστευτη προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να δεχθεί … παραπάνω πρόσφυγες  με αντάλλαγμα κάποιο σκόντο στην περικοπή των συντάξεων.

Μένει τώρα να δούμε πως θα σερβιριστεί η νέα υπαναχώρηση. Μια καθαρή -έστω και οδυνηρή λύση- θα ήταν να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος, αφού δεν θέλουν να πουν ότι έλεγαν ψέματα, και να επιβάλουν τις ηπιότερες δυνατές περικοπές στις άλλες συντάξεις, σε συνδυασμό με ένα βιώσιμο σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Δεν θα κάνει αυτό. Το πιθανότερο είναι ότι θα κηρύξει τους συνταξιούχους άνω των χιλίων ευρώ … εύπορους και θα τους εξοντώσει, για να πουλήσει στους υπολοίπους ότι τους προστατεύει.  Ότι με το νόμο που προσπαθεί να περάσει ανατινάζει το ασφαλιστικό σύστημα και αφήνει μελλοντικά τους πάντες χωρίς σύνταξη δεν μπαίνει στο λογαριασμό.

Η τρόικα, λοιπόν, ήλθε. Οι συντάξεις θα φύγουν για να μην ξαναφύγει. Σ’ αυτό το διάστημα θα χρειαστούν γερά νεύρα για να αντέξει κανείς την επικοινωνιακή παραπλάνηση που ετοιμάζεται από τους υπουργούς για να δείξουν πόσο σκληρά έδωσαν μάχη υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων και πόσο ηρωικά κατάφεραν να προστατεύσουν αυτόν για τον οποίο προορίζουν σύνταξη 320 ευρώ το μήνα.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς καταλαβαίνει γιατί είναι αγανακτισμένοι με τα μέσα ενημέρωσης. Ούτε αυτή τη φορά θα καταπιούν αμάσητη την κυβερνητική προπαγάνδα. Χώρια που θα θυμίζουν όσα έλεγαν γι’ αυτό το θέμα οι υπουργοί. Που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι χωρίς ανάπτυξη το ασφαλιστικό δεν λύνεται. Μονό που ανάπτυξη με την πολιτική τους δεν πρόκειται να φανεί. Αλλά αυτή είναι μια άλλη υπόθεση.