Η Υπόθεση Novartis και το σενάριο των πρόωρων εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα κατηγορούμενο

Του Νίκου Λακόπουλου

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις κραυγές του Άδωνι Γεωργιάδη για ισόβια στον …Αλέξη Τσίπρα για εσχάτη προδοσία τα σενάρια των πρόωρων εκλογών επανήλθαν με τον εύγλωττο τίτλο εφημερίδας για το σχέδιο “αποστρατείας” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- μετά από πέντε απανωτές ήττες.

Προφανώς τα σενάρια αυτά προϋποθέτουν οι δημοσκοπήσεις να εξακολουθούν να δείχνουν …άνοδο της “Νέας Δημοκρατίας”και μετά την περίοδο χάριτος που κάποτε θα τελειώσει. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού βέβαια δεν υπάρχει πλέον. Ο Αλέξης Τσίπρας με την δήλωση πως “είμαι εδώ οδηγείστε εμένα στο ειδικό δικαστήριο” μάλλον άρχισε ήδη -με τα επτά βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ- τον προεκλογικό αγώνα.

Η απόπειρα θεσμικής εκτροπής με την βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων για “να τους βγάλουν τις κουκούλες” έπεσε προς το παρόν στο κενό. Επί 8 ώρες ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» απαντούσε σε ερωτήσεις μες τα μεσάνυχτα.

Ανάμεσα σε άλλα είπε πως «δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο» και «δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση. Υπήρξαν παράνομες πληρωμές και τις είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην Αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής σε συσκέψεις για τον οδικό χάρτη των κινήσεων της Novartis Hellas. Υπάρχουν «mails, έγγραφα ακόμη και βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της εταιρείας».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ειδικότερα ότι ο μάρτυρας έδωσε στοιχεία για το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο, για τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό, για όλες τις εταιρείες πλυντήριο, εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και πώς γινόταν το ξέπλυμα, μέσω διαφημιστικών εταιρειών. Πώς ο Φρουζής είχε σχέσεις με υπουργούς τους οποίους δωροδόκησε.

Ο εκφοβισμός των μαρτύρων δεν επιτεύχθηκε, αν και η επιχείρηση τρομοκράτησης δικαστών και μαρτύρων συνεχίζεται με τον αγώνα να πάψουν να είναι προστατευόμενοι οι μάρτυρες.

Η νέα παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου -ότι δεν μπορεί να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες- με ανοιχτή επιστολή του στα Νέα θυμίζει πως τα όσα ψελλίζει περί εσχάτης προδοσίας ο Άδωνις είναι δικές του απόψεις. Κι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας θα πει με νόημα πως “δεν μπορεί προστατευόμενος μάρτυρας να είναι εμπλεκόμενο πρόσωπο.

Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ο στόχος των Σαμαρά – Γεωργιάδη -που καθόλου τυχαία συναντήθηκαν αυτές τις μέρες- είναι η δίωξη του Αλέξη Τσίπρα που κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μπαίνει “στο κάδρο”.

Φαίνεται πως κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδας συνωμότησαν ακόμα και για ένα πρωθυπουργό σαράντα ημερών, για πρόσωπα δύο κομμάτων, φαντάστηκαν βαλίτσες ή κατασκεύασαν στοιχεία- σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο- διακινδυνεύοντας ότι θα βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι. 

Είναι σαφές πως το πρόβλημα δεν είναι το σκάνδαλο, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας που “κατέλυσε το πολίτευμα” -μάλλον συνεργαζόμενος με το …FBI και ψευδομάρτυρες -που αν τους βγάλουν την κουκούλα θα ομολογήσουν την “σκευωρία”. Ή πως, παρότι η υπόθεση για τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα μπήκε στο αρχείο, κάποιοι αγωνιούν για την έκβαση της υπόθεσης που εξακολουθεί να είναι μια βόμβα για τη Νέα Δημοκρατία και το Κινάλ.

Με λίγα λόγια αν δεν παραπεμφθεί ο Αλέξης Τσίπρας -σε ένα σκηνικό νέου ΄89- τότε απειλείται με ανατροπή ο Κυριάκος Μητσοτάκης -όχι όμως για την Υπόθεση Novartis, αλλά για την …”συνεκμετάλλευση του Αιγαίου”. Ή αλλιώς όσοι περιμένουν μια ομαλή πορεία τετραετίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ας μην βάζουν στοιχήματα.

Οι εκλογές μπορεί να γίνουν νωρίτερα και από όσο προβλέπουν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και ο στόχος δεν θα είναι η αποστρατεία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά η αποστρατεία του Μητσοτάκη -που για να γίνει πρωθυπουργός πούλησε την ψυχή του στο διάβολο και κείνος τώρα την ζητάει.

Προφανώς το πρόβλημα δεν το έχει ο Αλέξης Τσίπρας, που μάλλον απολαμβάνει την προοπτική να βρεθεί σε ειδικό δικαστήριο, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις που και στη μια και στην άλλη περίπτωση θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση.