Η  Φωτεινή Καριστινάκη για τη Ρένα Δούρου

ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ (ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Κύριε  Λακόπουλε  είναι η δεύτερη φορά που μπαίνω στον κόπο να απαντήσω στην «αντικειμενική» δημοσιογραφία σας και αυτό διότι δυστυχώς δεν έχετε καταλάβει πως όταν προσβάλετε ένα πολιτικό πρόσωπο όπως η Ρένα Δούρου προσβάλετε το κόμμα της, την παράταξη, τους περιφερειακούς της συμβούλους και τους υποψηφίους στην εκλογική μάχη του 2019 όπως είμαι εγώ.

Έχοντας την πεποίθηση πως «πες πες κάποιο ψέμα θα μείνει» επαναλαμβάνετε τα ίδια ψέματα επι 5 χρόνια, οπότε σας απαντάω συνολικά και για τα προηγούμενα αλλά και για το σημερινό σας άρθρο που μεταξύ άλλων γράφετε περί «ανάγνωσης της πολιτικής ευθύνης από τη Δούρου». Λες και η πολιτική ευθύνη δεν έχει σαφή ένα ορισμό που εσείς επιδεικτικά αγνοείτε.

Πάμε λοιπόν να δούμε πόσο σοβαρά υπηρετείτε το Άρθρο 1 παρ 4 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Στο άρθρο σας (7/7/23) αναφέρετε πως πρόκειται «για εκφυλισμό των αρχών της Πολιτικής εάν συζητούνται υποψηφιότητες Δούρου Παππά Πολάκη.» Επίσης κατηγορείτε την Rena Dourou πως «Βαρύνεται με την πολιτική αναισθησία που επέδειξε στο Μάτι, όταν αρνήθηκε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη παραιτούμενη. Διεκδίκησε εκ νέου την περιφέρεια και χαντάκωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ της αποδίδεται πως αντιμετώπισε την τραγωδία ως «μια στραβή στην βάρδια της».

Στην απάντηση σας δε, σε επιστολή της επ’ αφορμή παραποίησης και κοπτοραπτικής δηλώσεων της, υποστηρίζετε πως εσείς γράψατε πως της «αποδίδεται» προφανώς από άλλους συναδέλφους σας…το “στραβή στην βάρδια”, δεν το λέτε εσείς…δεν «τεμαχίσατε» εσείς τις δηλώσεις της.

Εγώ λοιπόν θα συμφωνήσω πως όντως γράψατε στο συγκεκριμένο μόνο άρθρο πως της «αποδίδεται». Δυστυχώς για εσάς όμως και ευτυχώς για την αλήθεια, το «αποδίδεται» αφορά και εσάς τον ίδιο.

Δεν χρειάζεται κανείς να μπει στη βάσανο να παρακολουθεί την αρθρογραφία σας για να διαπιστώσει πως εδώ και 5 χρόνια είσαστε κι εσείς από εκείνους τους δημοσιογράφους που αντί να ψάχνουν τα πραγματικά γεγονότα, να δίνουν βήμα στην αλήθεια και στους συγγενείς των θυμάτων που ζητούσαν εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη για την αναβάθμιση των επιχειρησιακά υπεύθυνων (ΥΓ. 1), προβαίνουν σε προσωπικές κρίσεις και φτάνουν ακόμη και στη δολοφονία χαρακτήρα μιας πολιτικού που ήδη η δικαιοσύνη έχει βγάλει τις πρώτες αποφάσεις της, έχοντας κρίνει πως είναι αθώα.

Λυπάμαι αλλά εσείς ο ίδιος δείχνετε πόσο κάλπικη η απάντηση σας και πόσο βάσιμη η τότε επιστολή της Ρ. Δούρου. Αρκεί να δούμε το άρθρο σας «Φαρσοκωμωδία διαδόχων, στο Δελφινάριο του ΣΥΡΙΖΑ» 1-07-23. Εκεί αναφέρετε πως «συνιστά έκπτωση πολιτικής (με bold) να φημολογείται ότι μπορεί να είναι υποψήφια αρχηγός μια κυρία που ήθελε να παραμείνει περιφερειάρχης μετά το Μάτι με τους εκατό νεκρούς στη «βάρδια της», – και με τη συντριβή της άνοιξε το δρόμο για τις διαδοχικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ»

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω επ’αυτού.

Εφόσον όμως 5 χρόνια μετά, επιμένετε να έχετε τα ίδια αίολα επιχειρήματα προκειμένου να ασκήσετε δήθεν κριτική στην πρώην περιφερειάρχη και νυν εκλεγμένη Βουλεύτρια, επιτρέψτε μου να αποδομήσω και αυτά ένα προς ένα μέχρι και το σημερινό.

📍Λέτε λοιπόν, ακόμη και τώρα που έχετε γνώση του σκεπτικού των αθωωτικών δικαστικών αποφάσεων, (ΥΓ 2-3) πως η Περιφερειάρχης αρνήθηκε να παραιτηθεί διότι ενώ όπως υποστηρίζετε είχε «Αντικειμενική πολιτική ευθύνη». Θυμίζω πως : «Η αντικειμενική πολιτική ευθύνη συνδέεται με το γεγονός πως κάποιος ασκεί την συγκεκριμένη πολιτική αρμοδιότητα και έχει εξ ορισμού και, ανεξαρτήτως των τυχόν πράξεων ή παραλείψεών του, εξ αντικειμένου ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στον τομέα της πολιτικής του αρμοδιότητας, όπως απολαμβάνει και το πολιτικό όφελος από τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στον ίδιο τομέα». (άρθρο συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου, εφημερίδα «Νέα» των Αθηνών, στις 15.9.2004). ΥΓ. 4.

Βάση αυτού λοιπόν θα ήταν αστείο αν όχι ύποπτο να συνεχίσετε να κατηγορείτε την πρώην Περιφερειάρχη για «μη ανάληψη αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης» μιας και όπως τεκμαίρετε στα νομικά κείμενα «Κλεισθένης» και «Καλλικράτης», ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Περιφερειάρχης επι εδάφους πυρκαγιάς. Μπορείτε να ρωτήστε και τον Πατούλη ο οποίος μετά το «μας κάψατε κα. Δούρου» πλέον γνωρίζει την αλήθεια για τις αρμόδιες του Περιφερειάρχη.

Αντικειμενική πολιτική ευθύνη έφερε ο αρμόδιος Υπουργός ο οποίος και παραιτήθηκε άμεσα. (ΥΓ. 5)

📍Μιλήσατε για «συντριβή» της Δούρου η οποία «άνοιξε το δρόμο για τις διαδοχικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ». Την κατηγορείτε δε «γιατί διεκδίκησε εκ νέου την Περιφέρεια, επιβαρύνοντας το κόμμα της με την προεξοφλημένη αποτυχία της».

Αφού θυμίσω πως η Ρ. Δούρου ζήτησε την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ…δεν ήταν δική της απόφαση για κάθοδο στις εκλογές αλλά ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ. Ενημερώνω πως το 2019 η παράταξη μας Δύναμη Ζωής με επικεφαλής την Ρένα Δούρου παρά τον αισχρό πόλεμο που δεχτήκαμε από τα ΜΜΕ, έλαβε μακράν το υψηλότερο ποσοστό στις εκλογές στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα το ποσοστό της Ρ. Δούρου και της Δύναμη Ζωής ήταν 34.25%, όταν το ποσοστό στις εθνικές εκλογές του 2019 για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 31,53%.

📍Γράψατε τέλος πως η Ρ. Δούρου οπότε και η Δύναμη Ζωής «δεν μπορεί να διεκδικήσει δάφνες στην Περιφέρεια Αττικής και ως επικεφαλής και ως αντιπολίτευση απέναντι στον Πατούλη».

Αυτό ομολογώ είναι το πιο διασκεδαστικό από όλα όσα έχετε γράψει κατά καιρούς. Αφού πρώτα πω πως κατανοώ την αγωνία σας επί χρόνια να προβάλετε μέσα από «αντικειμενικά» άρθρα σας, κάποιον άλλον -άλλου κόμματος- ως το κελεπούρι που δεν κατέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιο Περιφερειάρχη το 2019, και προτίμησε αυτονόητα μέσω συλλογικών κομματικών διαδικασιών την Ρ. Δούρου, σας απαντώ και σε αυτό.

Επιλέξαμε, επιλέγουμε την Ρ. Δούρου εκτιμώντας ένα μετρήσιμο έργο 2.2 δις ευρώ, τα 1260 εργοτάξια σε όλη την Αττική, τα 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 492 εκατ, , τα εμβληματικά έργα όπως η υδροδότηση της Αίγινας και το Φαληρικό, την μεγάλη ενίσχυση του ΕΣΥ (παρά το ότι δεν είχε αρμοδιότητα) ύψους 112 εκατ που εν μέσω πανδημίας έσωσε εκατοντάδες ζωές, καθώς και πολλών άλλων λόγων και εμβληματικών έργων που προφανώς ξέρετε αλλά άγνωστο γιατί δεν αναδεικνύετε.

Η Ρ. Δούρου ως Περιφερειάρχης ήταν η μοναδική που κάλεσε η ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαφάνειας προκειμένου να ελέγξει τα πεπραγμένα της. Ξέρετε ότι πέρασαν από τα χέρια της 2.2 δις και Ευρωπαϊκή επιτροπή διαφάνειας την βράβευσε για την έντιμη διαχείριση που έκανε… αλλά επιλέγετε να μην το λέτε.

📍Τολμάτε και μιλάτε όμως και για την αντιπολιτευτική γραμμή της Δύναμης Ζωής. Εδώ ειλικρινά ήθελα να σας λυπηθώ αλλά δεν θα το κάνω. Θα πω μόνο ελάχιστα στοιχεία που μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση. Η Δύναμη Ζωής με επικεφαλής της Ρ. Δούρου με ένα άξιο συντονιστικό και 20 περιφερειακούς συμβούλους, αποτελεί υπόδειγμα και παράδειγμα αντιπολίτευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Η Δύναμη Ζωής δεν αρκέστηκε στην απλή παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τοποθετήσεις για τα μάτια του κόσμου. Είναι η μοναδική παράταξη πανελλαδικά που κάθε χρόνο καταθέτει εναλλακτικό υλοποιήσιμο προϋπολογισμό. Είναι η μοναδική που με ευθύνη απέναντι στη συνέχεια του μετρήσιμου έργου και τα χρήματα και τις ανάγκες των πολιτών, παρακολουθεί την πορεία των έργων που άφησε και με παρεμβάσεις της έχει καταφέρει να σώσει πολλά εξ αυτών. Είναι η παράταξη εκείνη που έχει φέρει προς κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή μέσω του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επικίνδυνες καθυστερήσεις έργων από τον κ. Πατούλη. Είναι η παράταξη εκείνη που υλοποιεί στην πράξη την «Απλή Αναλογική» επιτυγχάνοντας την ψήφιση πολλαπλών ψηφισμάτων ύστερα από διαβούλευση με τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις.

Είναι η παράταξη εκείνη που ανέδειξε την για πρώτη φορά στα χρονικά ΠΤΩΧΕΥΣΗ της Περιφέρειας Αττικής. είναι η μοναδική παράταξη που αναδεικνύει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση τον πραγματικό εκφυλισμό της Πολιτικής και ευτελισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Διοίκηση Πατούλη.

Θα μπορούσα να σας γράφω επι ώρες όχι γιατί πιστεύω πως αξίζετε τον κόπο αλλά γιατί πιστεύω πως το μοναδικό μελάνι που αφήνει μόνιμο αποτύπωμα στον πάπυρο της Ιστορίας είναι η Αλήθεια. Μια αλήθεια που οφείλουμε στους νεκρούς και στους αθώους.

Καταλήγω λοιπόν στο ότι «Δεν συνδιευθύνουμε με κανέναν» το κόμμα μας.

Και αν σωστά αναφέρετε σε πολλά άρθρα πως η Ρ. Δούρου αποτέλεσε τον «Ιωάννη τον Πρόδρομο» της πρώτης αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…σας διαβεβαιώνω πως στην περίπτωση αυτή καμία «αυτόκλητη Σαλώμη» δεν κατάφερε και σίγουρα δεν θα καταφέρει να «πάρει το κεφάλι» ούτε εκείνης ούτε κανενός άλλου συντρόφου μας.

Συνεχίστε λοιπόν να λέτε ψέματα και σας υπόσχομαι πως θα σας απαντάω με στοιχεία σε όλα.

Το χρωστάμε στους νεκρούς.

Το οφείλουμε στους Αθώους.

  • Από το FB