Η Φώφη Γεννηματά και το νεκροταφείο των ελεφάντων

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΤι ακριβώς είναι το ΠΑΣΟΚ της  Φώφης Γεννηματά;  Η  έσχατη απόπειρα ανασύνταξης του κόμματος που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα, ή  ένας είδος πινακοθήκης αποτυχημένων  πρώην;

Είναι το πρώτο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η ίδια και να πράξει αναλόγως.  Η λάθος απάντηση θα οδηγήσει και σε λάθος δρόμο. Και ο λάθος δρόμος θα φέρει και λάθος αποτέλεσμα. Οπότε το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου,  θα μείνει στα χέρια της. Αιωνία του η μνήμη.

Όπως  όλοι  επικεφαλής των σημερινών κομμάτων -πλην Τσίπρα-  η Φώφη  δεν είναι  χαρισματική πολιτικός. Αλλά  η πορεία της θα κριθεί από την ικανότητά της να  μετατρέψει τα μειονεκτήματα  σε πλεονεκτήματα και να ενισχύσει το προφίλ με βάση το οποίο αναδέχθηκε στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας.

Π.χ. η κυρία έχει το μειονέκτημα ότι είναι γόνος, σε μια εποχή που τα  πολιτικά τζάκια  δεν συγκεντρώσουν και πολλές συμπάθειες.   Είναι όμως γόνος του Γ. Γεννηματά στον οποίο η ζωή στέρησε  όσα  προόριζε γι αυτόν η  ιστορία και η κομματική΄βάση και αυτό την έκανε αρχηγό.

Αλλά το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Φώφης  είναι ότι ως αρχηγός δεν έχει κόμμα. Αυτό του οποίου ηγείται είναι ένα κέλυφος χωρίς  περιεχόμενο σε προσωπα, σε ιδέες και σε πολιτικές προτάσεις.   Δεν θα  πάει  μακριά αν δεν καλύψει αυτά τα κενά και οι εκλογές  – για τις οποίες καταγγέλλει τον Τσίπρα –είναι μάνα εξ ουρανού για την ίδια.

Αρκεί να δώσει, όπως λέγαμε την αρχή, τη σωστή απάντηση στην ερώτηση για το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Πως το βλέπει , πώς το θέλει και πως θα το δημιουργήσει;

Επ’ αυτού η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινάει με λάθος. Προτού  γίνει κατανοητό  το   ιδιαίτερο στίγμα της, το περίγραμμά της πολιτικής της  και χωρίς να  αναδείξει τα πρόσωπα που θα πάρουν τη σκυτάλη στο κόμμα  επί των ημερών της για να απεικονίζουν με την παρουσία τους το μέλλον του, στρέφεται στο παρελθόν: καλεί τους πρώην του ΠΑΣΟΚ να συστρατευθούν μαζί της.

Σε ότι αφορά τους πληθυσμούς των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ  και στα μεσαία και κατώτερα στελέχη που  πήγαν το σπίτι τους  ο  επαναπατρισμός είναι  ορθή στρατηγική επιδίωξη για ένα κόμμα που από το 45% κατρακύλησε το 4% . Αρκεί  να ληφθεί υπόψη ότι η αποδυνάμωσή του δεν προέκυψε μόνο από την πολιτική του, αλλά και από τη  συμπεριφορά των ηγετών του.

Αν η Γεννήματα αναφέρεται τους  επώνυμους πρώην του ΠΑΣΟΚ  και κυρίως αν το εννοεί ότι τους καλεί  έναν προς έναν να επιστρέψουν δίπλα της  και δεν είναι απλώς μια γενική πολιτική διακήρυξη, τοτε διαπράττει  το πρώτο της στρατηγικό σφάλμα . Έτσι ακυρώνει ,πρώτον,  την πολιτική επαναπατρισμού  των  παλαιών οπαδών του ΠΑΣΟΚ και, δεύτερον, την  προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων..

Ο λόγος είναι εμφανής: το ΠΑΣΟΚ έχασε την επιρροή του στο εκλογικό σώμα εξ αιτίας αυτών τους οπο’ιους η Φώφη καλεί σήμερα να επιστρέψουν. Η λαϊκή αποστροφή προς το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα ήταν αποστροφή σε συγκεκριμένα πρόσωπα , τα όποια άλλωστε αποδοκιμάστηκαν και στην κάλπη.

Τι ακριβώς λοιπόν σημαίνει  σήμερα το προσκλητήριο της  Φώφης για στράτευση τους; Να μπουν στα ψηφοδέλτια; Να κάνουν προεκλογικό αγώνα υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Να της προσφέρουν την ειλικρινή τους  συμπαράσταση;

Αν έχει τέτοιες προσδοκίες είναι μακριά νυχτωμένη. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ  είναι μικρός και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Η Φώφη ματαιοπονεί αν νομίζει ότι την αναγνωρίσουν και θα της προσφέρουν τις δυνάμεις τους για να σταθεί στα πόδια της. Αλλά και αν το έκαναν θα ήταν χειροτέρα για την ίδια: θα είναι αρχηγός των τελειωμένων. Αυτό θέλει; .

Ας πάρουμε το παράδειγμα του πρώτου και μόνου  ως τώρα που ανταποκρίθηκε θετικά – αλλά θολά- στο προσκλητήριο: του Γ. Παπανδρέου. Τι ακριβώς περιμένει η  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Να προσχωρήσει στο κόμμα της ο πρώην Πρωθυπουργός; Και αν το κάνει νομίζει ότι αυτό τη βοηθήσει;

Είναι δυνατόν να πιστεύει ότι ο άνθρωπος που έθεσε τη χώρα υπό  διεθνή οικονομικό έλεγχο και την έβαλε στο δρόμο των Μνημονίων θα  προσφέρει κάτι στο σημερινό ΠΑΣΟΚ , όταν πρώτα το διέλυσε και στη συνέχεια το διέσπασε;  Αντί να τον αποδοκιμάσει  παραδειγματικά για το βίο και την πολιτεία του στο κόμμα που τον ευεργέτησε, το καταχρέωσε και τελικά την κοπάνησε, τον καλεί δίπλα της σ’ αυτό το κόμμα;  Έλεος.

Όταν η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καλεί τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα της θα  υπονοεί να στηρίξουν τον Παπανδρέου; Ή να γοητευτούν από τους πρώην υπουργούς του ίδιου και του Σημίτη που  ωφέλησαν πρωτίστως τον εαυτό τους στις καλές εποχές και την έκαναν στις δύσκολες- πλην δυο τριών εξαιρέσεων, όπως του Παύλο Γερουλανου ;

Ή μήπως πιστεύει ότι με τη στήριξη του θα κατάσταση το ΠΑΣΟΚ πιο θελκτικό και θα ενισχύσει την ακτινοβολία του; Το αντίθετο θα συμβεί. Οι ψηφοφόροι που έφυγαν εξ αιτίας τους, δεν θα επιστρέψουν για χάρη τους.

Αυτό το προσκλητήριο στους επώνυμους πρώην  πρέπει να σταματήσει εδώ: όποιος θέλει να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ να το κάνει αυτοβούλως. Χωρίς ειδικές προσκλήσεις, χωρίς παρασκήνιο και χωρίς ανταλλάγματα. Η Φώφη στήνει παγίδες στον εαυτό της: ακόμη και αν σπεύσουν δίπλα της κάποιοι θα το κάνουν για να την καταπιούν.

Αν θέλει να έχει τύχη στις εκλογές πρέπει να διατηρήσει από το ιστορικό  ΠΑΣΟΚ την αύρα του ριζοσπαστισμού, την μαγεία των ιδεών και τον αέρα των επιτευγμάτων. Αλλά  ταυτόχρονα να  γυρίσει την πλάτη στα πρόοσωπα, να καταδικάσει στις  γκρίζες περιόδους , και να κλείσει το δρόμο σε τυχοδιωκτικές  επιστροφές.

Αν  θέλει να αφήσει το αποτύπωμα της στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να το κρατήσει στη ζωή – και στην επόμενη Βουλή- πρέπει να  εγκαταλείψει τις παλαιοκομματικές πρακτικές διαχείρισης παραγόντων που συμπληρώνουν  αρνητικά την  ξύλινη  γραμμή   υπεράσπισης των Μνημονίων και την αμυντική  καταγγελία των εκλογών- ενώ η ιδία κρίνει ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει κυβέρνηση.

Να  στραφεί στο μέλλον, σε νέα πρόσωπα, καινούργιες αφηγήσεις της πολιτικής και   νέες  απεικονίσεις του κομματικού προφίλ.  Μπορεί να το κάνει; Θα δικαιωθεί. Αν δεν το κάνει,  πάντως, οι εκλογές για αυτήν θα  μετατραπούν γι αυτήν σε  μια οδυνηρή βόλτα στο νεκροταφείο των ελεφάντων.