Η Φώφη δίνει την πιο κρίσιμη μάχη της -με τις ευχές όλων. Στο Κινάλ ο Καστανίδης φαβορί από αουτσάιντερ και ίσως υποψηφιότητα Κατρίνη.

Του Γ. Λακόπουλου

Μόλις στις 7 Οκτωβρίου το Α.Π. σημείωνε για το Κινάλ: “Η Φώφη Γεννηματά αποδυναμώνεται ραγδαία και δεν αποκλείεται να μην φτάσει ως την κάλπη”.

 Δεν τρώγαμε τη γλώσσα μας; Η  Φώφη αποσύρεται από την κούρσα για την ηγεσία, αλλά για διαφορετικούς λόγους: για να δώσει μάχη για τη ζωή της.

Το γνωστό πρόβλημα υγείας της επανεμφανίσθηκε και όπως είναι φυσικό οι προτεραιότητές της αλλάζουν.

 Η απερχόμενη πρόεδρος του Κινάλ θα δώσει τη μάχη για της ζωή της με τις ευχές όλων.  

Θα την κερδίσει, όπως έκανε ξανά στο παρελθόν  και θα υπερβεί πάλι την “κατάρα των Γενηματάδων” που χτύπησε, νέους, και τους δυο γονείς της.

Η κόρη του Γιώργου Γεννηματά έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για το κόμμα που παρέλαβε το 2015. Διαλυμένο και καταχρεωμένο από τον Γ. Παπανδρεου και κατανικημένο, στα όρια της εισόδου στη Βουλή από τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

 Παρά τα λάθη της διπλασίασε το ποσοστό που της άφησε ο προκάτοχός της. Πολλοί πιστεύουν ότι η διάλυση του ΠΑΣΟΚ ήταν στρατηγικό λάθος, καθώς απέκλειε την  παλιννόστηση ψηφοφόρων.

Λάθος ήταν και η υπερψήφιση κυβερνητικών επιλογών, όπως η κατάργηση της απλής αναλογικής που έδινε την εντύπωση  συμπόρευσης με τον Μητσοτάκη. Όπως και η άκριτη στήριξη του Λοβέρδου στο σκάνδαλο Νοβάρτις.

Αυτά θα τα αποτιμήσουν οι ιστορικοί. Η Γεννηματά αφήνει μια θετική κληρονομιά στον διάδοχό της με το κόμμα στη τρίτη  θέση στη Βουλή. 

Έδωσε μάχες, κράτησε το κόμμα ενωμένο μετά τις αρχικές αποχωρήσεις και το παραδίνει με προϋποθέσεις κοινοβουλευτικής συνέχειας.

Εκ  των πραγμάτων το ερώτημα είναι ποιος θα πάρει τη θέση της στην ηγεσία. Το παιχνίδι δεν απλουστεύεται, αλλά αντιθέτως γίνεται περίπλοκο.

Ωστόσο όσοι γνωρίζουν καλά το χώρο προβλέπουν να ανοίξει ο δρόμος για τον Χάρη Καστανίδη. 

Η πολιτική διαδρομή του είναι διαυγής, τον υποστηρίζει το “ιστορικό  ΠΑΣΟΚ” και πλεονεκτεί των αντιπάλων του σε  πολιτική εμπειρία και δημόσιο λόγο.

Σε κάθε περίπτωση όμως σύντομα θα φανεί αν η μάχη θα γίνει ανάμεσα στους τρεις, ή θα προστεθεί και νέα υποψηφιότητα από την πλευρά των “Γεννηματικών”.

Θα κριθεί επίσης αν θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει καταστατικές προϋποθέσεις υποψηφιότητας ο Παύλος Γερουλάνος, ή θα τις αποκτήσει για λογαριασμό της νεότερης γενιάς ο Μιχάλης Κατρίνης. 

Κάποιοι πάντως προσπαθούν να βγάλουν το κλαρί τον Γ. Παπανδρέου και άλλοι τον συμβουλεύουν να περιμένει τον… επόμενο γύρο.  Ο ίδιος προς το παρόν έχει συναίσθηση της κατάστασής του και να προσανατολίζεται στη στήριξη Καστανίδη,  όπως αναμένεται να κάνουν και ο Κ. Λαλιώτης και ο  Χρ. Παπουτσής.

Σε κάθε περίπτωση στη βάση του Κινάλ, αλλά και σε κομματικά στελέχη γίνεται συνείδηση ο κίνδυνος  αλλοτρίωσης και τελικά διάλυσης που εκπροσωπεί η υποψηφιότητα Λοβέρδου.

Ο θεωρούμενος ως … υποψήφιος της ΝΔ, αλλά και συγκεκριμένου μιντιάρχη, προκαλεί θόρυβο στα ΜΜΕ, αλλά η θεωρία του ότι θα ανασυστήσει το ΠΑΣΟΚ εξανεμίζεται από το παρελθόν του.

Από αυτή την άποψη το Κινάλ παρά την απουσία της Γεννηματά γίνεται υπόθεση στελεχών από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία θα κριθεί μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Καστανίδη.

Πολλοί πάντως διαβλέπουν ότι η αναμενόμενη αδρανοποίηση της “Ομάδας Γεννηματα” που στήριζε τη Φώφη, αποδυναμώνει το κόμμα και φέρνει  πιο κοντά τη διάλυσή του. 

Ήδη πολλά στελέχη του να αναζητούν δρόμους προς τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα.