Η Χρυσή Πλατεία ντύθηκε Χριστουγεννιάτικη!

Γράφει η Καλυψώ

Πρόκειται για την Grand-Place των Βρυξελλών, γνωστή σ’ όλον τον κόσμο σαν Χρυσή Πλατεία. Αυτό το χρωστάει στην πλούσια και αισθητικά απαράμιλλη διακόσμηση του Δημαρχείου, του Σπιτιού του Βασιλιά και των υπόλοιπων κτισμάτων που τα πλαισιώνουν.

Η Grand-Place θεωρείται σαν ένα από τα ωραιότερα μέρη στον κόσμο (σύμφωνα με τον Victor Hugo, μεταξύ άλλων που έζησαν στις Βρυξέλλες). Από το 1998 αποτελεί ένα από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, της UNESCO.

Αυτή η πλατεία  είναι μια ιστορική σκηνή  πάνω στην οποία έχουν παιχτεί πολλά γεγονότα ευτυχή αλλά και τραγικά:

  • To 1523,  οι πρώτοι προτεστάντες μάρτυρες, Henri Voes και Jean Van Eschen, κάηκαν ζωντανοί από την Ιερά Εξέταση,
  • Το 1568, οι αριστοκράτες d’Egmont και de Hornes αποκεφαλίσθηκαν,
  • Τον Αύγουστο του 1695, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Αψβούργων, οι Γάλλοι την βομβάρδισαν και τα περισσότερα από τα κτίσματα που στολίζουν την πλατεία (εκείνη την εποχή πολλά ήταν ακόμα ξύλινα) καταστράφηκαν. Μόνο η πρόσοψη  του Δημαρχείου και μερικοί τοίχοι πέτρινοι άντεξαν στην πυρκαγιά.  Ήταν τότε που όλα ξανακτίστηκαν και τα περισσότερα φτιάχτηκαν από συντεχνίες. Το πιο γνωστό μέχρι σήμερα είναι αυτό των ζυθοποιών ( μουσείο της μπύρας),
  • Από το 1845 μέχρι το 1848 που ο Καρλ Μαρξ ζούσε στις Βρυξέλλες, σύχναζε στο  “Maison du  Cygne “, ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πλατείας που αρχικά και πριν περάσει στην συντεχνία των σφαγέων,  ήταν πανδοχείο.

Σήμερα, στην Χρυσή Πλατεία συμβαίνουν μόνο ευτυχή γεγονότα! Φωτισμένη και γιορτινή, παρουσιάζεται στην καλύτερη μορφή της.

Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί το κέντρο των εορτασμών της πόλης. Φέτος, το δώρισε η Σλοβακία, που είχε και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δέντρο έφτασε στον προορισμό του μετά από ένα ταξίδι 1.400 χιλιομέτρων, όπου βρίσκεται το χωριό του Horne, όχι μακριά από την Μπρατισλάβα. Αυτό το έλατο είναι 35 χρονών, ανήκει στην οικογένεια των ADVERTISING Abies Grandis, έχει 22 μέτρα ύψος και ο κορμός του έχει  55 εκατοστά διάμετρο!

Στήθηκε στη μέση της πλατείας και οι  Βέλγοι το τίμησαν με ένα πραγματικά άξιο στολισμό. Κάθε βράδυ βρίσκεται στο κέντρο ενός σόου ήχου και φωτός και χαρίζει σε ντόπιους και  επισκέπτες ένα ονειρικό ταξίδι. Είναι τόσο όμορφα για λίγο να ξεφεύγεις από την σκληρή πραγματικότητα και να συντονίζεσαι με ήχους και χρώματα ενός άλλου κόσμου!!