Η ψυχιατρική ανάγνωση του ΟΧΙ!

Φωτό: ΑΠΕ

Της Μένης Μαλλιώρη

 

Μέννη Μαλλιώρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής.
Μένη Μαλλιώρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής.

Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη άποψη με τίτλο “Η ψυχιατρική ανάγνωση του δημοψηφίσματος”, η επιτυχής έκβαση μιας κρίσης κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Χθές κατάφεραν τελικά οι πολίτες, στην συντριπτική τους πλειoψηφία, κάτω από την πίεση πρωτόγνωρων συνθηκών να εκφράσουν μία άποψη, που αν και εμπεριέχει πολλαπλές ερμηνείες, σίγουρα έχει δευτερογενή οφέλη και ελπίζουμε θετικές εθνικές συνέπειες.

To ΟΧΙ, δηλαδή το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα κριθεί τελικά από την πρακτική του εφαρμογή. Η μέχρι στιγμής αποτίμηση καταγράφει.

Τη παραίτηση του κ. Σαμαρά που οδήγησε και στη σύγκλιση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών!

Τη παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη που οδήγησε και σε ευνοϊκότερο Ευρωπαικό κλίμα!

Την έναρξη διαπραγματεύσεων από μηδενική βάση με αμφίβολο το θετικότερο περιεχόμενο των προτάσεων, συγκριτικά με εκείνες προ του δημοψηφίσματος!

Τη σαφή δήλωση του Πρωθυπουργού ότι, εκτός των άλλων, η ανάγνωση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα οδηγεί σε ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο Ευρωζώνης!

Τη διαπίστωση ότι, ο μόνος φόβος ΔΕΝ είναι ο φόβος αλλά, από ποιο συναίσθημα αυτός θα αντικατασταθεί! Γιατί αναμφίβολα υπάρχουν και καλλίτερες και χειρότερες καταστάσεις από τις “φοβογόνες”. Ευχόμαστε τις καλλίτερες!