Γκάουκ: “Δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα εκτός Ευρώπης”

Ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ καταθέτει στεφάνι το μνημείο των εκτελεσθέντων κατά την επίσκεψη του στο χωριό Λιγκιάδες, την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014, στα Ιωάννινα συνοδευόμενος από τον ομόλογό του Κάρολο Παπούλια. (Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΗΜΟΣ)

 

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ. «Δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης».

«Δεν μου αρέσει για τη Γερμανία ο ρόλος αυτού που θα επιβάλλει την πειθαρχία στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Γκάουκ σε συνέντευξή του στο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι η Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί τον ρόλο ευθύνης που της έχει δοθεί, αλλά όχι με “Γουλιελμικό” τρόπο».

« Θα έπρεπε να γίνουν πολλά, επίσης για να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη που χάθηκε. Εάν καταφέρουμε μια λύση με συμφωνία ενός νέου πακέτου βοήθειας, αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο αν καταφέρουμε πάλι στην Ευρώπη να αναπτύξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη έναντι της Ελλάδας και των θεσμών εκεί. Γι’ αυτό γίνεται τώρα η προσπάθεια»

Ο κ. Γκάουκ παρέπεμψε στη δήλωση της κυρίας Μέρκελ ότι «προφανέστατα και για πολλά χρόνια είτε δεν τηρήθηκαν, είτε δεν ελέγχθηκαν επαρκώς, είτε δεν υπήρξαν κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων, αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει», και επισήμανε ότι «αν πρόκειται να μάθουμε κάτι από αυτή την κρίση, τότε ας είναι αυτό – να τηρούμε τους κανόνες και, αν οι κανόνες αποδειχθούν ανεπαρκείς, πρέπει να μιλήσουμε εκ νέου για κανόνες».

Ο Γερμανός Πρόεδρος αναφέρθηκε σε χρήματα, ιδέες και τεχνική βοήθεια μέσω, για παράδειγμα, της Task Force, η οποία, είπε, δεν έγινε ανάλογα αποδεκτή. «Το να παρουσιάζεται η εικόνα ότι ένας φτωχός λαός ταλαιπωρείται από έναν πλούσιο λαό, αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική πραγματικότητα. Αν ήταν έτσι, πολλές μικρές χώρες στην Ευρώπη δεν θα ήταν σήμερα με το μέρος της Γερμανίας, αλλά με το μέρος των Ελλήνων».

«Αναρωτιέμαι αν πραγματικά παραμείνουμε σε αυτή την ανεπαρκή παραχώρηση των Ελλήνων έναντι των Ευρωπαίων, με ποιο τρόπο θα μπορέσει να οργανωθεί παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι η Γερμανία, που ως τώρα ήταν αλληλέγγυα θα είναι και πάλι αλληλέγγυα, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις».