Θέμα χρόνου η χερσαία στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ – Φόβος γενικής σύρραξης

Πλέον θεωρείται θέμα χρόνου, η χερσαία στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με ανακοίνωσή τους: «Θα επιτεθούμε συντονισμένα από αέρα, θάλασσα και ξηρά».

Μάλιστα, η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι βρήκε στην Λωρίδα της Γάζας «πτώματα» ισραηλινών ομήρων οι οποίοι απήχθησαν από την Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Βρήκαμε και εντοπίσαμε στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας πτώματα Ισραηλινών που είχαν απαχθεί», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Ο αρχηγός της ΧαμάςΙσμαΐλ Χανίγιε, δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν τη Γάζα ή τη Δυτική Οχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο. «Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στη γη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χανίγιε. Η Αίγυπτος που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας ανησυχεί για το ενδεχόμενο συρροής στο έδαφός της Παλαιστινίων προσφύγων που κινούνται νότια, έπειτα από τα διαδοχικά τελεσίγραφα του Ισραήλ για την εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα εδάφη τους και δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σημειώνεται, ότι μετά τη λήξη και του νέου τελεσιγράφου του Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας προς τον νότο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε τον στρατό της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα για το επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η τεράστια χερσαία εισβολή.Hamas chief says Palestinians will ‘never leave Gaza’

Η αγωνία για τους Παλαιστινίους που μαζεύουν όπως – όπως τα λιγοστά υπάρχοντά τους και φεύγουν με κάθε τρόπο από στη Λωρίδα της Γάζας, μεγαλώνει, αφού κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή έξοδό τους από την πολιορκημένη περιοχή, όπου κρύβονται οι ένοπλοι της Χαμάς.

Στα σύνορα με την Αίγυπτο, μαζί με τους Παλαιστίνιους, συρρέουν αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει σε ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στην πολιορκημένη περιοχή οδήγησε τις Αιγυπτιακές Αρχές να «μπλοκάρουν» το άνοιγμα της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, η οποία επρόκειτο να μείνει ανοιχτή για τουλάχιστον πέντε ώρες. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διπλωματικές πιέσεις για να δοθεί περισσότερος χρόνος να βρεθεί λύση, να ανοίξει η Αίγυπτος τα σύνορα για να μπορέσει ο άμαχος πληθυσμός να διαφύγει από την περιοχή που αναμένεται να γίνει σημείο σφοδρών συγκρούσεων.

Ο ρόλος της Χεζμπολάχ

Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα ισραηλινά στρατεύματα ανταποδίδουν πυρά στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο. Αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η φιλοϊρανική οργάνωση εκτόξευσε όλμους και αντιαρματικά πυρά προς το όρος Ντοβ κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού.

Μέσα στη νύχτα μάλιστα οι Ισραηλινοί εξουδετέρωσαν με drone ενόπλους της οργάνωσης που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος. Πυρά και εκρήξεις αντηχούσαν από το Τελ Αβίβ ως την Χάιφα που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Μάλιστα, από τα ισραηλινά πυρά, δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του χωριού Σεμπά του νότιου Λιβάνου, είπε ο δήμαρχος Μοχάμεντ Χαρμπ, καθώς η διασυνοριακή βία εντείνεται. Το χωριό βρίσκεται κοντά στην αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή Λιβάνου – Ισραήλ – Συρίας.

Φόβος γενικής σύρραξης

Αργά το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δέχτηκε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά. Οι σειρήνες ήχησαν στην Άλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή. «Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Εν τω μεταξύ, ο Ζάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι η δήλωσή του λίγες ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία «η αποτροπή πραγματοποίησης επίθεσης εκ μέρους της Χαμάς λειτουργεί, ήταν λάθος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι την εσφαλμένη εκτίμηση συμμεριζόταν το σύνολο των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος του Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του».