Θα αφήσει ο Τσίπρας Κασσελάκη-Πολάκη να βάλουν την ταφόπλακα;

Toυ Γιώργου Καρελιά

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται προδιαγεγραμμένη. Το δίδυμο Κασσελάκη-Πολάκη τον οδηγεί στην εκλογική καταστροφή και στη διάλυση.

Εδώ και τέσσερις μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται με το ένα πόδι στο λάκκο, τον οποίο τού έσκαψαν οι ψηφοφόροι δύο φορές, στις εκλογές του Μαίου και του Ιουνίου.

Τα κόμματα, φυσικά, αντιδρούν. Και κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να μπει και το δεύτερο πόδι στο λάκκο και, κυρίως, για να αποφύγουν να μπει και η ταφόπλακα. Το έκαναν και στον ΣΥΡΙΖΑ σε ανώτατο επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε, ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε. Πώς και γιατί είναι πλέον γνωστό, αν και όχι σε όλες τις διαστάσεις του ακόμη.

Η εκλογή του νέου προέδρου δημιούργησε μια πρόσκαιρη ευφορία, κυρίως λόγω της, μεγαλύτερης από την αναμενόμενη, συμμετοχής ψηφοφόρων και της εκλογής ενός προσώπου που υποσχέθηκε ότι «θα νικήσει τον Μητσοτάκη». Όμως, η ευφορία αυτή ήταν τεχνητή και επίπλαστη. Διότι  η συμμετοχή δεν ήταν τόσο μεγάλη για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα,  στην ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, που είχε μικρότερο εκλογικό ποσοστό, είχαν ψηφίσει περισσότεροι. Επιπλέον, όσα έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν οφείλονταν στο ντόρο γύρω από τον κ. Κασσελλάκη. Ήταν νέο και άγνωστο πρόσωπο, οι προβολείς έπεσαν πάνω του και δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι αυτό αρκούσε για να  βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από το τέλμα και να του δώσει ώθηση.

Φευ, επρόκειτο για αυταπάτες. Κάθε φορά που ο νέος  πρόεδρος άνοιγε το στόμα του ή έπιανε το πληκτρολόγιο για να γράψει στο Twitter αποκαλυπτόταν ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Η, τουλάχιστον παράδοξη, συμπεριφορά του(ενώ στην Ελλάδα γίνονταν οι πρώτες εκλογές της προεδρίας του, εκείνος έλειπε στην Αμερική για προσωπικές του δουλειές) άρχισε να προβληματίζει και όσους συντάχθηκαν μαζί του στην αρχηγική εκλογή. Και μόλις άρχισαν οι αποκαλύψεις για όσα είχε πει στο παρελθόν και τα οποία επιβεβαίωναν ότι δεν έχει καμιά σχέση με την ιδεολογία και την πολιτική  της Αριστεράς, έπρεπε να βρεθούν δικαιολογίες. Και μετά ήρθαν ο διαγραφές.

Ο λόγος για τον οποίο έγινε η εκλογή νέου προέδρου-να σταματήσει η κατρακύλα – έχει ήδη αποδυναμωθεί και τείνει να εκλείψει. Ο κ. Κασσελάκης όχι μόνο δεν κατάφερε να τη σταματήσει, αλλά το κόμμα βρίσκεται ήδη σε χειρότερη θέση. Δεν είναι μόνο οι διαγραφές και η επικείμενη διάσπαση. Αυτά θα περνούσαν σε δεύτερη μοίρα αν, με την εκλογή του νέου αρχηγού, είχε έλθει το «νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ», για το οποίο είχε μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας τη μέρα της παραίτησής του. Όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο νέος αρχηγός δεν κατάφερε να σταματήσει την κατρακύλα. Το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα επί προεδρίας του, στις αυτοδιοικητικές εκλογές,  ήταν αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκλογολόγος του κόμματος Κ. Πουλάκης ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια το 18% των βουλευτικών εκλογών, αλλά υπέστη νέα καθίζηση και κινείται περί το 13%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει με το φόβο να χάσει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά τροφοδοτούν την εσωστρέφεια και τις φωνές ευθείας αμφισβήτησης του νέου προέδρου. Αυτές θα είχαν  σιγήσει αν ο κ. Κασσελάκης μπορούσε να τρίψει στη μούρη των αμφισβητιών του  ένα καλό αποτέλεσμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. 

Δεν το είχε και αυτό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο κ. Κασσελάκης, επευφημούμενος από τον κ. Πολάκη αντιγράφει τον Ανδρέα Παπανδρέου(«έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος»), αλλά αυτό οδηγεί από μόνο του σε κωμικές καταστάσεις. Το πιθανότερο αποτέλεσμα της εσωκομματικής σύγκρουσης θα είναι «νίκη» του νέου προέδρου και όσων τον περιβάλλουν. Κατέχουν τα γραφεία, τα χαρτιά και τις σφραγίδες. Οι αντίπαλοί τους δε μπορούν να «ανατρέψουν» τον εκλεγμένο αρχηγό.

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό Κασσελάκη και υποβολέα Πολάκη δεν μπορεί να πάει πουθενά. Ευτελίζεται και απαξιώνεται τάχιστα. Έχει ήδη συρρικνωθεί κι άλλο εκλογικά(θα το δείξουν και οι δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών) και ουδείς πιστεύει ότι υπάρχει κάποια προοπτική να αντιστραφεί αυτή η πορεία. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πορεύονται ανενόχλητοι, διότι θα έχουν απέναντί τους μόνο μικρομεσαία και μικρά κόμματα, που δεν μπορούν να τους απειλήσουν.

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται προδιαγεγραμμένη. Το δίδυμο Κασσελάκη-Πολάκη (υπάρχουν κι άλλοι, αλλά αποφεύγουν να εκτίθενται άμεσα) τον οδηγεί στην εκλογική καταστροφή και στη διάλυση. Όσο θα συρρικνώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο θα κραυγάζει ο Πολάκης «προχωράμε πρόεδρε». Ο Κασσελάκης μπορεί να μην έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, αλλά ο Πολάκης έχει. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η ρεβάνς, αδιαφορεί για όλα τα άλλα.

Αυτός που είναι αδύνατο να μην έχει πλήρη επίγνωση είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν μπορεί πια να έχει αυταπάτες. Δεν μπορεί να μην κατανοεί ότι το εγχείρημα με τον Κασσελάκη απέτυχε. Ο Τσίπρας είναι ο μόνος που μπορεί(ακόμη…) να κάνει κάτι για να σταματήσει ο ευτελισμός και η διάλυση του κόμματος που ο ίδιος οδήγησε στην κυβέρνηση. Είναι ο μόνος που μπορεί να εμποδίσει το δίδυμο Κασσελάκη-Πολάκη να βάλουν την ταφόπλακα στο λάκκο του. Αλλά σιωπά και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι θα αντιδράσει.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 24 7