Θοδωρής Δρίτσας: Το Λιμάνι της Αγωνίας, η “μπέσα” και η …καρέκλα

Του Νίκου Γαλάτη
dritsas_33_29
12573842_10154482777113294_8302184792884835519_n«Δεν θα μας πάρουν το λιμάνι της πειραιώτικης μπέσας. Ο Πειραιάς δεν θα παραδώσει το λιμάνι στους κερδοσκόπους». Ο άνθρωπος που δεν θα πουλούσε το λιμάνι- είναι ένας έμπορος φαρμάκων, αν και απόφοιτος Νομικής, που κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος με το συνδυασμό «Το Λιμάνι της Αγωνίας». ‘Ύστερα εξελέγη βουλευτής και έγινε υπουργός και μάλιστα Ναυτιλίας, αλλά η «μπέσα», μπέσα.

«Ο δημόσιος χαρακτήρας του Πειραιά διατηρείται και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματά” δήλωσε ως αναπληρωτής υπουργός πιά. Το λιμάνι ήταν η ζωή του. Εκεί μεγάλωσε και δημιούργησε, ό,τι δημιούργησε- μάλλον το φαρμακείο του μπαμπά του. Ο αναπληρωτής υπουργός έγινε, όπως και η σύζυγος του Τασία Χριστοδουλοπούλου, υπουργός χάρη στους αγώνες του για το Λιμάνι της Αγωνίας, που δεν θα πουλούσε ποτέ.

Η παλιά αφίσα στο λιμάνι ήταν ακόμα εκεί. «Το λιμάνι δεν πωλείται»- Είναι πηγή ζωής.

Στην συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων χαιρέτισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Λίγους μήνες αργότερα πριν την ορκωμοσία της κυβέρνησης, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου είχε περάσει ο πρεσβευτής της Κίνας Ζου Ξιαολί. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση” δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Θοδωρής Δρίτσας. «Δεν θα πουλήσουμε την πλειοψηφία των μετοχών στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η πώληση δεν ήταν φυσικά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η δεσμευτική υποχρέωση ήταν στη συμφωνία με τους δανειστές. Η διαγωνιστική διαδικασία δρομολογήθηκε τον Αύγουστο του 2016.   «Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα το αξιολογήσω, με υπευθυνότητα και πληρότητα, όπως επιτάσσει ο θεσμικός μου ρόλος, όταν λάβω όλο τον φάκελο, τον οποίο έχω ζητήσει. Ένα όμως είναι βέβαιο. Παρά τους ισχυρισμούς δεύτερης διαλογής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει το λιμάνι. 201501271616273080-640x425Με σταθερή διαβούλευση και με τα παραπάνω θεσμικά εργαλεία προσδοκούμε ότι θα κατοχυρώσουμε τις εργασιακές σχέσεις, θα προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις -χρήστες του λιμανιού από μονοπωλιακές πρακτικές» λέει. Και πως δεν ενημερώθηκε σχετικά με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου να γίνει αποδεκτή η βελτιωτική προσφορά της Cosco.

Ζητά τα σχετικά έγγραφα αρκετές ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι η Cosco απέκτησε το 67% της ΟΛΠ ΑΕ με 368,5 εκατ. ευρώ. Η αγωνία στο λιμάνι κορυφώνεται.Ο Πρόεδρος του ΟΛΠ Ανωμερίτης είχε παραιτηθεί από τον Ιούνιο του 2016. Ο Δρίτσας όχι.

Τελικά, μπορείς να πουλήσεις και Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ, όπως έλεγε η αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016 ήταν σημαντική ημέρα για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, όπως  είπε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ομίλου της Cosco, Xu Lirong. Η τροποποιημένη συμφωνία «δίνει μια πολύ σημαντική ευκαιρία στις μακραίωνες σχέσεις Ελλάδας και Κίνας”.

” Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της τοποθεσίας και φυσικά της συμμετοχής της στην ΕΕ, μπορεί να είναι μια χώρα πυλώνας για τις οικονομικές, εμπορικές αλλά και πολιτιστικές δρααφισαστηριότητες της Κίνας και προώθησης τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Φιλοδοξούμε να γίνουμε μια γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. Και από την πλευρά σας θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα να συντομεύσετε ακόμα περισσότερο τον περίφημο “δρόμο του μεταξιού”.

Η αλήθεια είναι ότι όταν στην αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήξεραν τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Δρόμο του Μεταξιού! «Όταν ήταν στην Αντιπολίτευση διαδήλωνε στους δρόμους κατά της ιδιωτικοποίησης» λέει σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.«Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος παλινωδιών και πολιτικού στρουθοκαμηλισμού, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος για την οικονομία και τη χώρα και να έχουν ήδη αποχωρήσει οι 5 από τους 6  υποψήφιους επενδυτές. Από σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Δρίτσας, που θα κληθεί να την επικυρώσει, είναι έκθετος και οφείλει να παραιτηθεί».

Να παραιτηθεί; Και ποιος θα είναι ο φύλακας του λιμανιού; Του λιμανιού μας. Της ζωή μας.

Το μεσημέρι όλοι περίμεναν από ώρα σε ώρα την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας. Στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτασε μια δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη- διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. “Ο Θοδωρής Δρίτσας είναι ένας μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς. Δεν χτίζει καριέρα αλλά προσφέρει και εξυπηρετεί τον τόπο του, έχει αγωνιστεί για την αναβάθμιση της ζωής των Πειραιωτών. Δεν τιμά κανέναν, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με τον Δρίτσα, να λένε ότι κάνει καριέρα”.

Αγωνιστής και μπεσαλής πάνω από όλα.