Θ. Θεοχαρόπουλος: Ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απολύτως αναγκαίος

“Η ΔΗΜΑΡ υιοθετεί συνολικά και όχι α λα καρτ τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, κάτι που έχει αποδείξει έμπρακτα με τη στάση της σε όλα τα κορυφαία ζητήματα πολιτικής” αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και προσθέτει: “Δεν μπορείς να αποδέχεσαι αυτή την ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά να πράττεις τα αντίθετα στην χώρα σου”.

Επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αποσύνθεσης του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, λόγω της ανόδου αντιευρωπαϊκών, λαϊκίστικων, δήθεν αντισυστημικών και ακροδεξιών δυνάμεων και υπογραμμίζει ότι “ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων είναι να ανατρέψουμε αυτή την άνοδο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Με στόχο μία δημοκρατική Ευρώπη ισότητας και ελευθερίας, που θα δίνει τη μάχη της βιώσιμης ανάπτυξης, για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και θα στοχεύει ξεκάθαρα στην ενοποίησή της”.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος αφού σημειώνει ότι “ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς ακόμη και με πολιτικό κόστος έχει σταθεί απέναντι σε κάθε λαϊκισμό”, τονίζει ότι “σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ανάδειξη μίας προοδευτικής ατζέντας μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην εξωτερική πολιτική, στον διαχωρισμό των σχέσεων εκκλησίας-κράτους, στην παιδεία, στην χωρίς ταλαντεύσεις Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στην προάσπιση του κράτους δικαίου, των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών”.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καταλήγει, λέγοντας ότι “ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απολύτως αναγκαίος σε προγραμματική βάση και όχι με ευκαιριακές συμπράξεις, οι οποίες όπου δοκιμάστηκαν απέτυχαν. Και αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς-δεξιάς και προόδου-συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ