Εύα Καϊλή: τo πολιτικό της δίκαιο και η ιδεολογία της βουλευτικής έδρας

Του Νίκου Λακόπουλου

“Διευκολύνει την κυβέρνηση Σύριζα στην άθλια Συμφωνία των Πρεσπών με μια έδρα που δεν του ανήκει!!! Είναι Διορισμένος βουλευτής και Όχι εκλεγμένος με σταυρό! Γνώριζε πως συνεργαζόταν με μια πατριωτική προοδευτική συμμαχία, να παραδώσει άμεσα την έδρα στην Δημοκρατική Παράταξη”.

Η Εύα Καϊλή -που σκότωσαν τον αγέννητο πατέρα της οι κομμουνιστές- αφού έπραξε το πατριωτικό καθήκον πηγαίνοντας στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία “μας” ζητά από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο την έδρα “μας” πίσω. “Το ΠΑΣΟΚ σε δέχτηκε’ του λέει. “Τιμήθηκες με τη θέση του διορισμένου βουλευτή Επικρατείας. Mοιάζει όμως να άγεσαι από τις συγκυρίες και να περιφέρεσαι σε έναν άτυπο πλειστηριασμό διεκδικώντας έναν ακόμα διορισμό”.

Η άποψη ότι οι βουλευτές Επικρατείας είναι διορισμένοι, άρα πρέπει να συμπεριφέρονται ως υπάλληλοι όχι του κόμματος, αλλά του αρχηγού -αλλιώς να παραδίδουν την έδρα είναι το μικρότερο κακό από την αντίληψη της Εύας Καϊλή πως ο βουλευτής δεν μπορεί να ψηφίζει κατά συνείδηση γιατί τότε μιλάμε για “εργαλειοποίηση της έδρας που σου δόθηκε καλή τη πίστη για ένα θέμα που βλάπτει το Εθνικό συμφέρον”.

Η έδρα δόθηκε στον Θεοχαρόπουλο -καλή τη πίστη- υπό την προϋπόθεση να μην βλάπτει το Εθνικό Συμφέρον, ούτε εναντίον του κόμματος- χορηγού- ακόμα κι αν αυτό αντιβαίνει στις απόψεις του. Η Εύα Καϊλή μας λέει δηλαδή πως δόθηκε στον Θεοχαρόπουλο μια έδρα -με… διορισμό- με όρους συναλλαγής ότι πλέον θα ψηφίζει ό,τι λέει όχι το κόμμα- εκχωρητής της έδρας, αλλά η αρχηγός του:

Η στάση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας για τις Πρέσπες έχει εκφραστεί από την πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά, δεν είναι ηθικό λοιπόν, να διευκολύνεις την κύρωση της Συμφωνίας παραμένοντας βουλευτής χωρίς να έχεις εκλεγεί με σταυρό από τους πολίτες. Ελπίζω να παραδώσεις άμεσα την έδρα πίσω στην Δημοκρατική Παράταξη”.

Ποιος αποφασίζει για την στάση του κόμματος- και το εθνικό συμφέρον. Η αρχηγός του κόμματος- που εν προκειμένω ήταν η μόνη που είχε αυτή την θέση, αφού στο Πολιτικό Συμβούλιο όλα τα άλλα μέλη του τάχθηκαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ξεκαθάρισα ότι για μένα η ψήφος για τις Πρέσπες δεν είναι θέμα απλής πειθαρχίας. Εχει να κάνει με την υπευθυνότητα κάθε στελέχους και την απόφασή του να προχωρήσουμε μαζί. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν πάρθηκε επειδή είχε διαφορετική άποψη ο κ. Θεοχαρόπουλος. Πάρθηκε γιατί εισηγήθηκε να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, γιατί σκοπεύει να ψηφίσει μέσα στο κοινοβούλιο. Η ψήφος στις Πρέσπες είναι ψήφος στον Τσίπρα και στην κυβέρνησή του» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ”.

Η πρόεδρος του Κινάλ λέει καθαρά πως δεν την ενδιαφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η ψήφος στον Τσίπρα -που άλλωστε -όπως είπε σε άλλη συνέντευξη- ρίχνει -προσωπικά- δακρυγόνα στους πολίτες. ‘Δεν του ζήτησε κανείς να κάνει κάτι κόντρα στην πολιτική του άποψη, την οποία είχε εκφράσει, αλλά στα κόμματα πρέπει να σέβονται οι μειοψηφίες τις πλειοψηφίες. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να δρουν συντεταγμένα όλοι».

Θυμίζει λίγο τον Χαρίλαο Φλωράκη όταν έλεγε πως “στο κόμμα μας επιτρέπονται όλες οι απόψεις, αρκεί να συμφωνούν μαζί μας”, αλλά είναι κάτι χειρότερο: ο βουλευτής μπορεί να κρατάει  την άποψή του, αλλά να μην την …ψηφίζει και η μειοψηφία οφείλει να ψηφίζει ενάντια στην συνείδησή της. Κι ακόμα χειρότερα: η πρόεδρος του Κινάλ εν προκειμένω διέγραψε -από την κοινοβουλευτική ομάδα “της”- τον πρόεδρο ενός ….άλλου κόμματος.

Φυσικά θα μπορούσε -όπως λέει ο ίδιος ότι του προτάθηκε- να ξαναγίνει βουλευτής Επικρατείας αρκεί να ψηφίσει την Συμφωνία -παρά την συνείδησή του. Η βουλευτική έδρα είναι εν προκειμένω αντικείμενο μιας συναλλαγής που κατά την Εύα Καϊλή- δίνεται με προϋποθέσεις και πρέπει να επιστραφεί αν ο βουλευτής δεν τηρεί τους όρους του συμβολαίου με βασικό να ψηφίζει ό,τι του λέει όχι το κόμμα του, αλλά ο αρχηγός του κόμματος – ιδιοκτήτη της έδρας.

Πρόκειται για ένα “δίκαιο” και μια ηθική που ταιριάζει με ένα ιδιόμορφο οικογενειακό πολιτικό δίκαιο -με το οποίο εξελέγησαν η Φώφη Γεννηματά και η Εύα Καϊλή- που γνωρίζουν ότι τις έδρες κάποιος τις δίνει και άρα μπορεί να τις παίρνει πίσω. Ένα κόμμα-φαμίλια όπου ο αρχηγός αποφασίζει την γραμμή και οι άλλοι υποτάσσονται, αλλιώς δεν έχει… έδρα. Έναν εξευτελισμό της πολιτικής όπου δεν ενδιαφέρουν οι απόψεις του Θεοχαρόπουλου- μπορεί να τις έχει- αλλά το τι θα ψηφίσει.

Η ιδεολογία της Εύας Καϊλή είναι η ίδια η έδρα. Το κόμμα της δεν είχε βέβαια ποτέ γνωρίσει τι σημαίνει εσωκομματική δημοκρατία, αλλά ήταν αρχηγικό με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα έχει την Φώφη Γεννηματά. Που μοιάζει με ένα διορισμένο στρατηγό του Βυζαντίου -με μέσο, συγγενή του αυτοκράτορα Παφλαγόνα που τού έδωσαν, άλογο και στολή και παράσημα. Κι όταν δεν έπεφτε από το άλογο- που δεν ήξερε να καβαλήσει, τούπεφτε η στολή, αταίριαστη πάνω του- μια φαρσοκωμωδία.