FRESH

Η ανατομία του μίνι ανασχηματισμού

Του Νίκου Γαλάτη

Όσοι περίμεναν κάτι παραπάνω από τον ανασχηματισμό που αποδείχθηκε “μίνι” απογοητεύτηκαν. Οι “πληροφορίες” με ονόματα-κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς διαψεύσθηκαν. Οι συντάκτες ψάχνουν να βρουν τα βιογραφικά των τεσσάρων νέων υπουργών και δεν βρίσκουν κάτι συνταρακτικό. Δυο νέα πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ -αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί άνοιγμα στην Κεντροαριστερά!

Η αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν αναμενόμενη, η Σία Αναγνωστοπούλου ξαναμπαίνει στην κυβέρνηση και η σαραντάχρονη Ελευθερία Χατζηγεωργίου με σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας, μέλος του Κ. Σ. της Νεολαίας του Συνασπισμού ‘περπάτησε στην Πράγα, τη Γένοβα και σε πολλούς άλλους κινηματικούς σταθμούς ανά την υφήλιο, ενώ έβαλε τα δυνατά της για να κάνει και τη Θεσσαλονίκη να αναπνεύσει –έστω και για λίγο- τον αέρα της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας, τον Ιούνη του 2003″!.

Το ενδιαφέρον τραβά αναπόφευκτα η είσοδος στην κυβέρνηση του Θάνος Μωραϊτη και του Άγγελου Τόλκα, αφού ο Κωνσταντίνος Μπάρκας -επίσης σαραντάρης”- βουλευτής Πρεβέζης προέρχεται από τον κομματικό μηχανισμό και την Αυγή, “αποφοίτησε από την Σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ παράλληλα ανέπτυξε δράσεις στο πλαίσιο του Συλλόγου Φοιτητών αναφορικά με τα προβλήματα των ΤΕΙ και την απόπειρα υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Την ίδια περίοδο συμμετείχε ενεργά στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και στα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης”.

Ο Άγγελος Τόλκας, βουλευτής Ημαθίας με το ΠΑΣΟΚ το 2009 εφέρετο ως εκλεκτός της Φώφης Γεννηματά για τις περιφερειακές εκλογές ή ώσπου ανέλαβε το υφυπουργείο. Υπήρξε  πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη (AEGEE), το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά.

Ο Θάνος Μωραΐτης, επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το Αγρίνιο, υφυπουργός Περιβάλλοντος στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009 και αργότερα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι μαζί με τον Τόλκα η διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά.  Ήταν αυτός που έστειλε πρόσφατα στον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής μια επιστολή και ανακοίνωσε ότι δε θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές, αναφέροντας και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση- όντας υπέρμαχος ενός προοδευτικού πόλου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για να πειστούν οι πολίτες ότι ο χώρος αφήνει πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος” έγραφε, αλλά “οι πολίτες διακρίνουν ένα κόμμα που δεν υπερασπίζεται την ιστορία του, που δεν τολμά να αναφέρει το όνομα ανθρώπων που πρόσφεραν στην παράταξη. Οι θέσεις ετεροκαθορίζονται συνεχώς από το τι πράττει κάθε φορά είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η ΝΔ. Άσκοπες λεκτικές ακρότητες θυμίζουν ως νοοτροπία εποχές αντιπασοκ του 2011 από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και θολώνουν το στίγμα μας. Η παράταξή μας είναι σε οριακό σημείο. Ή αλλάζει ΤΩΡΑ πορεία και αποκτά ταυτότητα και αφήγημα ή διαλύεται οριστικά μεταξύ του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Παρόμοια ήταν και η επιστολή παραίτησης του Άγγελου Τόλκα από τη θέση του Γραμματέα του Τομέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής και την Επιτροπή Ψηφοδελτίων των τοπικών εκλογών.

Aν υπολογίσουμε στον ανασχηματισμό την παραμονή των κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛΛ θα πρέπει να διαβάσουμε σ΄αυτόν τον ανασχηματισμό πως πρόκειται για μια Κυβέρνηση Τσίπρα -που προτιμά από “παράγοντες” και ονόματα -που δεν υπουργοποιήθηκαν- τελικά νέα σε ηλικία πρόσωπα, με άνοιγμα στο παλιό ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, εμπιστοσύνη στο Κόμμα και πρόσωπα που προέρχονται από την περιφέρεια.