Καλό παιδί, αλλά…..

Του Ιωάννη Δαμίγου

Στην αρχή έβαλε το συμφέρον των πολλών σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να κινηθεί …  “συνετά” στις επιβαλλόμενες γραμμές της ΕΕ. Κατάφερε να ελιχθεί, με μεγάλο πολιτικό κόστος σε αυτές, καταφέρνοντας μικρά επιτεύγματα, επιδεικνύοντας όμως ατολμία και αναβλητικότητα σε βασικούς τομείς που μπορούσε να επιβληθεί, αφήνοντας ερασιτεχνικά δειλές προσπάθειες στη μέση, εκθέτοντας και εκτιθέμενος! Ίσως από προσωπική ανασφάλεια, ίσως από ανικανότητα συνεργατών και σίγουρα από έλλειψη εμπειρίας και σχεδίου.

Και περιέργως, στην σοβαρή συμφωνία των Πρεσπών, επέδειξε περίσσια αποφασιστικότητα και επιμονή (μπράβο του), αντίθετα από τις εσωτερικές πιο εύκολες κατά κράτος υποχωρήσεις, σοβαρών αλλαγών και πρωτοβουλιών! Ζήτημα. αυτό!

Παρασυρμένος και υπερεκτιμώντας την αποδοχή της προσωπικότητάς του, ακολούθησε συμβουλές της “παρέας” και της “αυλής”, που είχαν επιβληθεί, απομονώνοντάς τον από την πραγματικότητα, επενδύοντας ατυχώς στο νέον της ηλικίας και το συμπαθές της ρητορικής δεινότητας. Υποτιμώντας επικίνδυνα και άμετρα, τον επιτήδειο μηχανορράφο και ικανότατο διαπλεκόμενο αντίπαλό του, πάντα επηρεασμένος από την λανθασμένη ή ανίκανη μέτρηση δεδομένων των συνεργατών του, προωθώντας την εικόνα του “ανόητου” και του “ανίκανου”!

Με το γνωστό μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα, της αναμενόμενης ήττας, εκ των πραγμάτων! Στρώνοντας κυριολεκτικά τον δρόμο στον “ανίκανο”, προσφέροντάς του μάλιστα και τον … ματωμένο κουμπαρά των τριάντα επτά δις! Τέτοια η σπουδή! Προσδοκώντας μάταια την ανταμοιβή για την χρηστή οικονομική πολιτική, εις βάρος των πολλών που ήλπιζαν στο δίκαιο, αλλά φευ. Ακόμα απουσιάζει η σοβαρή αυτοκριτική, επιμένει γενικευμένη και αόριστη, με άτεχνη αποφυγή πολύ συγκεκριμένων υπαίτιων! Μέγα ατόπημα επιμελούς “παράληψης”, μελλοντικής, αν, αποφυγής νέων λαθών!

Με “άτσαλη” εσωκομματική συμπεριφορά χειρισμού αναστροφής ισορροπιών, σε ένα πολύπλοκο μείγμα (με προσωπική του ευθύνη), επιχειρεί να συρράψει ως νέος Frankenstein, το νέο δημιούργημά του, από διαφορετικά “μέλη”. Διατηρώντας όμως τον ίδιο “εγκέφαλο” που συνεχίζει να σκέπτεται από τoυς ίδιους παλιούς “νευρώνες”, με συμπλήρωμα …  κύρους ενός θεωρητικού  think tank. Τολμηρό εγχείρημα … κινηματογραφικής επιτυχίας.

Στο πρόσφατο παρελθόν το επιχείρησε και το ΠΑΣΟΚ με τα επακόλουθα της εκούσιας αρπαχτής κάποιων παράταιρων “μελών” του, που τώρα κρύβονται προσωρινά στην … μετάφραση!Αισιοδοξία επικρατεί (και πάλι) στην αξιωματική αντιπολίτευση, με το καλό “παιδί” να εκδράμει ανά την επικράτεια, μαζεύοντας πλήθος κοψοχέρηδων, να παραδέχονται σε κάμερες τηλεοπτικών σταθμών, πως μετάνιωσαν για την ψήφο τους στην δεξιά!

Τα “περιφερόμενα” νέα μέλη συρραφής, με νοητική βαθμίδα ισάξιας του χρυσόψαρου! Έτοιμα να ξεχάσουν … πάλι! Στέρεα βάση για να σχεδιάσεις το … μέλλον γυάλας! Καλό παιδί, ηθικό και τίμιο, τα λέει καλά αν και επαναλαμβάνεται, που ταξιδεύει σε κάθε άκρη της επικράτειας, για να συνομιλήσει με τον κόσμο. Που όμως δεν έχει κάνει ούτε ένα κάλεσμα, για μια μεγάλη συγκέντρωση επίδειξη δύναμης και αποδοχής τόσο καιρό!

Εφόσον στην επαρχία αποθεώνεται από πλήθη κόσμου! Ίσως από Σεπτέμβρη, γιατί τώρα ζέστες, διακοπές και επίκαιρο ραχάτι εν μέσω … προβλημάτων επιβίωσης, έχουν προτεραιότητα. Άλλωστε οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, γιατί είναι πολλά τα λεφτά που μεσολαβούν. Εμπρός στο χρήμα τι είναι οι ψήφοι; Ροκάνισμα χρόνου και χρήματος!

Ως τότε θα αναμένουμε τις προτάσεις και τις προτροπές, από το καλό παιδί. Ένοχα … μαζί του, δεν έχουμε και άλλες επιλογές. Καλό παιδί, αλλά…..