Καραμανλής στηρίζει Μητσοτάκη

Toυ Βασίλη Σκουρή

Τι μηνύματα δείχνει να αποστέλλει η εκδήλωση στο Ίδρυμα» Κωνσταντίνος Καραμανλής» την Τετάρτη στη Φιλοθέη – «Παρών» και ο Σαμαράς – Ποια η στρατηγική του πρώην πρωθυπουργού και η βέβαιη υποψηφιότητά του εάν οι εκλογές θα γίνουν πριν τη λήξη της τετραετίας.

Στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ασφαλώς η εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», την Τετάρτη το απόγευμα στη Φιλοθέη (στον κήπο του Ιδρύματος , εφόσον ο καιρός το επιτρέψει), με θέμα τα 40χρόνια από την ένταξη της χώρας στην –τότε – ΕΟΚ και τη συμβολή σε αυτή του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Φανταστείτε και μόνο την εικόνα: Στο βήμα, μετά τους χαιρετισμούς του Αχιλλέα Καραμανλή και του Πέτρου Μολυβιάτη, απευθύνει χαιρετισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως μετά ανεβαίνει στο βήμα για την ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής. Στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ προσκλήσεις έχουν αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που όλοι και όλες θα θελήσουν να παραβρεθούν στην εκδήλωση! Σημαντικό δε ρόλο για την επιτυχία της εκδήλωσης παίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα υποστηρίζει (με την αυτονομία του, χωρίς να είναι υπουργός-υπάλληλος) τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον σύντομο χαιρετισμό του, αναμένεται να αναφερθεί με θερμά λόγια για τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, αλλά και στη μεταπολιτευτική δημοκρατία. Με τον τρόπο αυτό θα «εξευμενίσει» κάποιους «καραμανλικούς», που βρισκόταν στα κάγκελα κάθε φορά που ο νυν πρωθυπουργός απέφευγε να αναφέρει το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπερτονίζοντας το ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου-ανεξαρτήτως εάν θα συνεχίσει την «μητσοτακικοποίηση» του κόμματος.

Το ενδιαφέρον, βεβαίως, συγκεντρώνεται και στα μηνύματα που θα αποστείλει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που μετά από πολύ καιρό παρεμβαίνει δημοσίως στις πολιτικές εξελίξεις, έστω και αν αυτές αφορούν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν του μηνύματος ενότητας της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή, ο πρώην πρωθυπουργός, μέσω των θέσεών του για το τι θα πρέπει να αλλάξει στη σημερινή Ευρώπη θα αποστείλει μηνύματα και για το εσωτερικό της χώρας. Εάν όντως κινηθεί έτσι και μέχρι ποιου σημείου θα είναι (ή δεν θα είναι) τα μηνύματα αυτά, θα το πληροφορηθούμε το βράδυ της Τετάρτης.

Ένα ερώτημα που απομένει για το συμπλήρωμα του αρχικού παζλ είναι αν ο Κώστας Καραμανλής θα είναι υποψήφιος βουλευτής και στις επόμενες εκλογές. Οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν πως θα είναι σίγουρα υποψήφιος εφόσον οι εκλογές γίνουν σύντομα. Για το εάν θα είναι υποψήφιος και στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλήσει την τετραετία είναι ίσως πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά.

Ένα μεγαλύτερο, όμως, ερώτημα είναι εάν η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι πραγματική ή είναι επίπλαστη. Είναι φανερό πως δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όσο είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. (Τα υπόλοιπα, μετά την εκδήλωση του Ιδρύματος, με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή, μια εκδήλωση που όντως αποτελεί πολιτικό γεγονός).

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR