Κατερίνα Παπακώστα: Μια γυναίκα μπορεί

Του Γ. Λακόπουλου

 Ο Αδωνις Γεωργιάδης  μπήκε ως μουσαφίρης –  ελέω Σαμαρά- στη ΝΔ το 2012 , προερχόμενος  με τον εξοπλισμό του από  τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ του  Καρατζαφέρη. “Δώσε θάρρος στον χωριάτη….”: σε τρία  χρόνια  πήγε να τους πάρει το κόμμα. Διεκδίκησε την ηγεσία του. Μετά τους Καραμανλήδες και τον Ράλλη να φτάσουν στον Γεωργιάδη…

Κι όμως σήμεραο Κυριάκος είναι ο πρόεδρος του  κόμματος, αλλά ο  Αδωνις  είναι ο επικεφαλής του : δίνει τη γραμμή, διαμορφώνει τους τόνους, σύρει τον κόμμα σε ακραία και άγονη αντιπολίτευση  -επιβουλευόμενος τη θέση του Μητσοτάκη ταυτόχρονα- και επιδιώκει να βάλει στο εδώλιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία ολόκληρη τη ΝΔ.

Απέναντι σ’ αυτό το φαινόμενο συλλογικής παράλυσης μπροστά σε έναν ασύδοτο “εισβολέα”- ποιος ευπρεπής αρχηγός μεγάλου κόμματος θα είχε αντιπρόεδρο κάποιον που ωρύεται μεταμεσονυκτίως σε περιθωριακά κανάλια, προφασιζόμενος ότι … εργάζεται;-  τα στελέχη της ΝΔ δυσφορούν.Αλλά σιωπούν.

Ακόμη και η καταιγιστική, όταν  θέλει, Ντόρα Μπακογιάννη, παρότι αισθάνεται δυσφορία επειδή κάθεται στα ίδια έδρανα μαζί  του αποφεύγει την αναμέτρηση δημοσίως.

Ο έτερος αντιπρόεδρος  Κωστής Χατζηδάκης– πολιτικός με ήθος, ευρωπαϊκή αντίληψη της πολιτικής και   προσηλωμένος στην ουσία της- βλέπει το  κυβερνητικό πρόγραμμα που κατάρτισε να περιθωριοποιείται από την επικοινωνιακή καταιγίδα που προκαλεί διαρκώς γύρω από τον εαυτό ο Άδωνις, υβρίζοντας κατά βούληση -ακόμη και τον Πρωθυπουργό- και ενίοτε υβριζόμενος.

Κάνεις δεν τα βάζει μαζί του. Αντίθετα, ενώ δεν τον θέλουν δεν τολμούν να το πουν. Εκ παραλλήλου ,  κάποιοι “καθώς πρέπει” αρθρογράφοι,  διασκεδαστές του  Κυριάκου -και άλλων πολιτικών παλαιότερα- αποκαθάρουντο παρελθόν του. Ανερυθρίαστα τον αναγορεύουν σε  Νο1  αντίπαλο του Τσίπρα και σπουδαίο αντιπολιτευτικό παράγοντα- σχεδόν σε υπόδειγμα πολιτικού.

Είναι απίστευτο. Ενώ είναι πολλοί όσοι αναζητούν τρόπο να αποκαθάρουν τη ΝΔ από έναν <ξένο> που προσπαθεί να τα πάρειόλα,  κανείς δεν  αποφασίζει να  βάλει το θέμα  της  λειτουργίας του στο τραπέζι.

Απέναντι σ’ αυτές τις φοβικές συμπεριφορές σήκωσε το ανάστημά της μια γυναίκα.Αν ως τώρα κανείς δεν μπορούσε να τα βάλει με τον Γεωργιάδ η  Κατερίνα Παπακώστα μπορεί . Δεν διστάζει να πει ότι σ’ αυτή την υπόθεση ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Όταν ανέκυψε η υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής είπε το αυτονόητο: να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος  για όσο  διαρκούν οι εργασίες της επιτροπής που τον “ψάχνει”. Ήταν μια υποδειγματική ανάρτηση από ένα παλιό και δοκιμασμένο στέλεχος του κόμματος, με  θεσμικό ρόλο ως αναπληρώτριά  σκιώδης υπουργός Υγείας, άρα καθ’ όλα αρμόδια.

«Αφού ευχηθώ Καλή Ανάσταση και στον Άδωνι, θέλω να τονίσω ότι η μέρα σήμερα είναι μεγάλη για τη Χριστιανοσύνη για να απασχολεί με τα θέματά του …επειδή όμως πιστεύει ότι, ως αντιπρόεδρος, βάλλεται, θα συμφωνήσω και θα του προτείνω το αυτονόητο …έως ότου κλείσει η εξεταστική τις εργασίες της να απεκδυθεί του θεσμού. Επίσης η παράταξη δίνει τις μάχες και δέχεται τις επιθέσεις, να τονίσω ότι εδώ διαφωνώ με την προσωπική αναφορά του… τέλος, κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης στην οποία έχουμε την παράδοση, ο βίος και τα έργα μας να μην την εκθέτουν…».

Θα περίμενε κανείς να την επαινέσει η ηγεσία του κόμματός της. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κατάργησε. Στη θέση της έβαλε κάποιον να προσβάλλει την πολιτική: έναν γόνο εξ Αχαΐας που εξελέγη για να εκπροσωπεί το Ποτάμι ως βουλευτής της Σταύρου Θεοδωράκη και σήμερα  δια της γνωστής στο Μητσοτακέικο  μεθόδους της Αποστασίας-  ο πατήρ  Μητσοτάκης υπήρξε και θύτης και θύμα, η Ντόρα το  πλήρωσε , αλλά ο υιός, τα βρήκε με τον θύτη- δεν ντρέπεται να εκπροσωπεί τη ΝΔ !

Στην απομάκρυνσή της μπορεί να έπαιξε ρόλο και ότι προηγουμένως είχε διατυπώσει μια λογική πρόταση -για τη χώρα: αν κλείσει η αξιολόγηση να αποσυρθεί το αίτημα των πρόωρων εκλογών. Έφαγε το κεφάλι της. αλλά δεν το έβαλε κάτω. “Δεν θα ακυρωθώ ως βουλευτής” διεμήνυσε στον “δήμιό” τους. Και δεν ακυρώνεται, παρότι οι συνήθεις κεκράκτες συνδέουν τη στάση με τη ΄Β΄ Αθήνας στην οποία είναι συνυποψήφια με τον αντιπρόεδρο- αντί να χρεώνουν τον “μουσαφίρη”  με τέτοια κίνητρα.

Γυναίκα με  βραβευμένη δράση στο φεμινιστικό κίνημα η Κατερίνα Παπακώστα , μητέρα με ιδιαίτερο σθένος και υποδειγματική λειτουργία για όσους την γνωρίζουν προσωπικά,  δικηγόρος με τέσσερις  γλώσσες,  -Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Τούρκικα -παλιό στέλεχος της ΝΔ βουλευτής από το 2000 και  δραστήρια κοινοβουλευτικός δεν έχει να απολογηθεί και σε πολλούς στην παράταξή της.

Με παρρησία έβαλε εκ νέου το δάκτυλο επι τον τύπο των ήλων της ΝΔ, αναδεικνύοντας το  πρόβλημα Γεωργιάδη:

«Πρέπει να αποφεύγουμε να πέφτουμε στην παγίδα του πολιτικού αμοραλισμού διότι δεν ταιριάζει στο ηθικό περιεχόμενο αυτής της μεγάλης ιστορικής παράταξης και θα πρέπει όλοι να το σεβαστούμε αυτό, και οι παλιότεροι και όσοι έχουν έρθει να ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα της ΝΔ.Το εγώ του καθενός θα πρέπει να περιοριστεί, και δεν μπορείς να καπελώνεις τον πρόεδρο, δεν μπορείς να λες ότι εγώ κάνω μόνο αντιπολίτευση στον Τσίπρα. Και ζήτησε να αλλάξει στη ΝΔ ο τρόπος  τρόπου εκφοράς του πολιτικού λόγου.

Δεν υπάρχει υγιώς σκεπτόμενο στέλεχος της ΝΔ που να μην συμφωνεί μαζί της, αν και ως τώρα μόνο ο Βαγγέλης  Αντώναρος – που δεν τους έχει ανάγκη- στάθηκε δίπλα της.  Το “σύστημα Κυριάκου” άρχισε ήδη να διαδίδει ότι θα …διαγραφεί. Η Παπακώστα, όχι ο Γεωργιάδης!.