Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Τύποι

Toυ Γ. Λακόπουλου

Πριν από μερικά χρόνια μια κυρία που ορίσθηκε υπουργός πήγε να ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο με αθλητικά, παπούτσια, σακίδιο και «κάζουαλ» εμφάνιση.

 Αν υπήρχε σοβαρό κράτος, ο σκοπός στην πύλη δεν θα την είχε αφήσει να περάσει. Και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα την όρκιζε..

Πολύ αργότερα ένας αλλοδαπός «τεχνοκράτης», κυκλοφορούσε στο Κοινοβούλιο με σαγιονάρες. Αλλά και  βουλευτές συγκεκριμένων κομμάτων, έμπαιναν στην αίθουσα με σανδάλια και ντύσιμο εκδρομής.

Σε μια σοβαρή χώρα ο πρόεδρος της Βουλής θα τους είχε αποβάλει χωρίς συζήτηση.

Οι τύποι έχουν την ουσία τους. Γι’ αυτό και πρέπει να τηρούνται. Τουλάχιστον οι προηγμένοι λαοί τους τηρούν ευλαβικά.

Πολύ περισσότεροι βέβαια πρέπει να τηρείται το πρωτόκολλο από τα δημόσια πρόσωπα. Να μην παραβιάζονται κάποιοι κανόνες που έχουν θεσπισθεί για συγκεκριμένο λόγο.

Αυτό ισχύει κυρίως για τους πολιτικούς. Από τον τελευταίο  βουλευτή μέχρι τον αρχηγό του κράτους. Δεν πρέπει να επιλέγει ο ίδιος τα διαδικαστικά της δημόσιας παρουσίας του, αλλά να τηρεί όσα έχουν καθιερωθεί.

Το θέμα εν προκειμένω αφορά τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Από απειρία, από  κακούς συμβούλους, ή οτιδήποτε άλλο διακόπτουν ένα «τυπικό» που ισχύει από τη γέννηση της  Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ο πήχης που καλείται να περάσει η νέα πρόεδρος βρίσκεται ψηλά. Η προεδρία του Προκόπη  Παυλόπουλου άφησε μεγάλη παρακαταθήκη- και στην ουσία και στους τύπους. 

Τουλάχιστον όμως οι αρμόδιοι στην προεδρία γύρω από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ας φροντίζουν να μην κάνει λάθη στα στοιχειώδη.

Με όλο το σεβασμό: αν δεν της άφησε…«μάνιουαλ» τρέχουσας λειτουργίας ο προκάτοχός της, ας το ζητήσει τώρα για να αποφεύγει μικρά λάθη, που αργότερα μπορεί να αποδειχθούν με ουσία.

Π.χ. έγινε γνωστό ότι στις 20 Μαρτίου είχε συζήτηση- με τηλεδιάσκεψη- με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Και ανακοινώθηκε επισήμως.

Συζήτηση; Κάποιος από τους συνεργάτες της όφειλε να μεριμνήσει για να τηρηθούν τα ειωθότα: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν «συζητάει»ούτε μιλάει με πρέσβεις, ούτε τους ενημερώνει.

Απλώς του επιδίδουν τα διαπιστευτήρια τους και από  εκείνη τη στιγμή οι επαφές τους περιορίζονται στην κυβέρνηση.

Ο Τζ. Πάιατ αν ήθελε ενημέρωση, αν ήθελε να μεταφέρει κατι, όφειλε να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό ή σε υπουργούς.

Γι’ αυτό ας μην μιλήσουμε για το περιεχόμενο αυτής της  επικοινωνίας.

Να μην μιλήσουμε επίσης για την… επίσκεψη της Προέδρου στο υπουργείο Υγείας για ενημέρωση. Δεν ξέρουμε τι θέλει να δείξει, αλλά οι υπουργοί επισκέπτονται τον αρχηγό του κράτους, όχι το αντίθετο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  πηγαίνει μόνο στο υπουργείο   Αμυνας γιατι είναι ο αρχηγος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν η Κατερίνα Σακελαροπούλου ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα,  θα μπορούσε να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο, εκει που γίνεται η μάχη με τον ιό.