«Κινηματογραφικά τεκμήρια βιομηχανίας» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

 

 

modern_times_ver2_xlgΤο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει ημερίδα με τίτλο «Κινηματογραφικά τεκμήρια βιομηχανίας», την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου (ώρα 18:00), στο Ιστορικό Αρχείο, έναν πρώην βιομηχανικό κτίριο, στον Ταύρο, στη διάρκεια της οποίας θα προβληθούν ελληνικές και ξένες παραγωγές.

Πρόκειται για τις ταινίες «Μοντέρνοι καιροί» (1936, σενάριο-σκηνοθεσία Τσάρλι Τσάπλιν), «Ελληνική Βιομηχανία» (1961, παραγωγή Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών, διεύθυνση παραγωγής Ρούσσος Κούνδουρος, Αρχείο ΕΡΤ Α.Ε.) και «Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία» (παραγωγή ΕΤΒΑ 1969, σκηνοθεσία Κ. Γαζιάδη, Αρχείο ΕΡΤ Α.Ε.), που αποτελούν κινηματογραφικά τεκμήρια της βιομηχανικής παραγωγής και λειτουργούν ως εργαλεία μελέτης της βιομηχανικής ιστορίας.

Οι «Μοντέρνοι Καιροί» είναι, σύμφωνα με τον υπότιτλο της ταινίας, «μια αναφορά στη βιομηχανία, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη σταυροφορία της ανθρωπότητας στην αναζήτηση της ευτυχίας», μια πρώιμη εξαιρετικά εύστοχη κριτική της βιομηχανικής εποχής του πολιτισμού μας.

Η «Ελληνική βιομηχανία», μέρος της σειράς «Ελληνική Ανασυγκρότησις», αποδίδει, χωρίς πολιτικές αναφορές, με τη δύναμη της εικόνας και της μουσικής, το μεγαλήποβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του «πενταετούς προγράμματος οικονομικής αναπτύξεως» της περιόδου 1960-1964. Η διεύρυνση της εκβιομηχάνισης και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής έχουν ένα προσδοκώμενο: την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

Η «Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία», παραγωγή ενός θεσμικά επιφορτισμένου με τη βιομηχανική ανάπτυξη φορέα, μιας κρατικής τράπεζας που επιδιώκει επίσης την προβολή αυτής της ανάπτυξης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, παρουσιάζει τα εργοτάξια του Περάματος, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας ως συνέχεια των αρχαίων νεώσοικων, όπου ελληνικά πλοία παράγονται από ελληνικά χέρια, στο πλαίσιο «της ειρηνικής αναπτύξεως και της προόδου του νέου κόσμου».

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

 

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ- Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος- Τ.: 210 3418051  |  www.piop.gr