Κορονοϊός και Αυτοδιοίκηση – Η περίπτωση των Ιωαννίνων: Όταν ο Περιφερειάρχης αδρανεί και απορρίπτει την πρόταση της αντιπολίτευσης, που υιοθετεί η κυβέρνηση

Του Γ. Λακόπουλου

Ο νομός Ιωαννίνων πέρασε «ξώφαλτσα» την πρώτη φάση του κορδονιού.  Αλλά όποιος ξέρει να διακρίνει την φορά των πραγμάτων  καταλάβαινε ότι ήταν θέμα χρόνου να  χτυπηθεί από το πρόβλημα. Το κρίσιμο στοιχείο ήταν η επιστροφή του φοιτητικού πληθυσμού στην πόλη. 

Όχι μόνο. Οι τοπικές πληροφορίες ανέφεραν ως μια αφετηριακή  πηγή μετάδοσης -με το δεύτερο κύμα-  ένα κοινωνικό γεγονός το οποίο ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης άφησε να περάσει χωρίς κινητοποίηση- παρότι ήταν παρών, κατα τα καταγγελθέντα. 

Από αύριο ο νομός θα βρίσκεται σε lockdown. Αλλά δεν το ζήτησε ο Περιφερειάρχης,  στον οποίο καταλογίζεται  ότι έχει χάσει προ πολλού τον ΄ έλεγχο.  

 Άλλως θα είχε σπεύσει να αξιοποιήσει την πρόταση που έκανε  προ ημερών  ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου»  Σπύρος Ριζόπουλος: «Πάμε τώρα σε lockdown, προτού είναι πολύ αργά».

Το δέχθηκε ομως ο Ν. Χαλδαλιάς. Αλλά το κακό έχει γίνει.  Και θα ήταν περισσότερο αν η Πολιτική Προστασία δεν παρέκαμπτε τον Περιφερειάρχη για να υιοθετήσει  την πρόταση  Ριζόπουλου.

Η παράταξη του υπήρξε η φωνή της λογικής από την  αρχή της κρίσης  προτείνοντας δραστικά προληπτικά μέτρα. Ο Περιφερειάρχης έδειχνε  να μην αντιλαμβάνεται τι έρχεται και την αγνόησε.

Η ίδια παράταξη και άλλοι στον νομό θεωρούν τον Αλ. Καχριμάνη υπεύθυνο για την εξέλιξή που πήραν τα πράγματα και διαπιστώνει «αδυναμία και απροθυμία της Περιφερειακής Αρχής  που δεν αναλαμβάνει το κόστος δύσκολων  αποφάσεων».

Ο Σπ. Ριζόπουλος είχε ζητήσει  κατ’ επανάληψη διοικητικό σχεδιασμό , ειδικό λογαριασμό για τα βασικά κόστη, προμήθεια πρώτων υλών, προσλήψεις γιατρών και ενίσχυση  των επιχειρήσεων’. Φωνή βοώντος.

Οι περιφερειακές αρχές έμοιαζαν να θεωρούν αδιανόητο ότι το πρόβλημα θα αγγίξει την Ήπειρο.  Και όταν εμφανίσθηκαν ανησυχητικά κρούσματα  στην  Άρτα και την Πρέβεζα ότι θα φτάσει και στα Γιάννενα.

Π.χ. ο  Περιφερειάρχης δεν συγκάλεσε ποτέ τους φορείς της εστίασης π.χ. για να προειδοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι. Παρότι του επισημάνθηκε:

«Είμαστε σε ένα σημείο όχι για να αποφασίσουμε αν θα κλείσουμε αλλά πότε θα κλείσουμε»,

Κλείνουν τώρα . Για τους λόγους που είχε επισημάνει η αντιπολιτευτική παράταξη: προκειμένου να διαφυλαχθεί η αγορά των Χριστουγέννων.

Κατά το Σπ. Ριζόπουλο: «Εδώ απαιτούνται ηγέτες. Όταν η κοινωνία κοιτάζει αμήχανα και δε μπορεί να αποφασίσει, αυτοί οφείλουν να πάρουν τις αποφάσεις χωρίς να λογαριάζουν το πολιτικό κόστος»

Στα Γιάννινα λέγονται πολλά για την αναβλητικότητα της Περιφερειακής Αρχής. Ακόμη και όταν ο  Περιφερειάρχης έχασε το  δικαίωμα των αποφάσεων που περιήλθε στην Πολιτική Προστασία, ουδείς τον εμπόδιζε να προτείνει μέτρα.  Τοπικοί παράγοντες λενε ότι δεν το έκανε για να μην εκθέσει ο ίδιος τον εαυτό του- για την προγενέστερη αδράνεια.

Έτσι όμως ακυρώνεσαι ο λειτουργικός ρόλος της αυτοδιοίκησης στη διαχείρισης μιας κρίσης που αφορά την βάση κοινωνίας.  Η συγκεκριμένη περιφέρεια εγγράφεται ως αρνητικό παράδειγμα.

 Έτσι είδαμε να δικαιώνεται από τις εξελίξεις και την…κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και όχι ο «οικείος» περιφερειάρχης. Μετά από αυτό, ευλόγως ο επικεφαλής ων «Οριζόντων» περνάει στην επίθεση: «Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σκληρός. Αν δεν μπορείτε, παραιτηθείτε».