Κρημνοβασίες και χίμαιρες για τον East Med

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

O αγωγός East Med θα διερχόταν από τις θαλάσσιες ζώνες Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και θα κατέληγε στην Ιταλία, για να αποτελέσει την εναλλακτική διαδρομή παροχής φυσικού αερίου, προκειμένου να μειωθεί η κατά 40% εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

Το διαβόητο «non paper” του Στέητ Ντηπάρμεντ, όπως και ο υψηλόβαθμός σύμβουλος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Αμος Χαχσταϊν, διαμήνυσαν ότι ο East Ned δεν έχει την αμερικανική υποστήριξη επειδή δεν κρίνεται οικονομικά βιώσιμος και δεν συνάδει με την πολιτική της πράσινης μετάβασης. Περαιτέρω γιατί δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή, υπονοώντας έκδηλα τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Το πιο ανησυχητικό ωστόσο, ιδιαίτερα από το Αμερικανικό «non paper”, είναι η αναφορά ότι «υπάρχει κατανόηση της ανάγκης για έρευνες πλοίων για αγωγούς και καλώδια που επιχειρούν σε περιοχές που είναι υπό αμφισβήτηση».

Προφανώς, για να εξευμενίσει τις τρεις χώρες που συνομολόγησαν την συμφωνία για τον East Med, οι Αμερικανοί διαβεβαιώνουν για την υποστήριξη τους στην ηλεκτρική μεταξύ τους σύνδεση!

Η Διοίκηση Μπάϊντεν, που δημιούργησε προσδοκίες για μια πιο θετική προς ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα στάση σε σχέση με τη Διοίκηση Τραμπ, προσγειώνει ανώμαλα Ελλάδα και Κύπρο. Κατακρημνίζοντας μάλιστα κάθε προσδοκία μιας καλύτερης προσέγγισης των ελληνοτουρκικών και του κυπριακού. Ιδιαίτερα αν θυμηθούμε ότι στη συνομολόγηση του East Med παρών ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ κ.Πομπέο (3+1).

Το τραγικό είναι ότι η Ελλάδα πρόσφατα συνομολόγησε νέα συμφωνία για τις Αμερικανικές βάσεις και συναφείς διευκολύνσεις χωρίς να διεκδικήσει το παραμικρό από τις Η.Π.Α. Ενώ στην Κύπρο η κυβέρνηση συνεχίζει τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις περί της αναβάθμισης των σχέσεων με την υπερατλαντική υπερδύναμη.

Ενδεικτική δε της ψυχρολουσίας που προκάλεσε η Αμερικανική παρέμβαση είναι οι κραυγαλέες αντιφάσεις στην αντίδραση από τη μια του προέδρου της δημοκρατίας και από την άλλη του επανακάμψαντος Υπουργού Εξωτερικών. Ο μεν πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στην τεχνοοικονομική μελέτη που θα πρέπει να προηγηθεί και σε εναλλακτικές λύσεις που θα υπάρξουν αν κριθεί ο αγωγός East Med οικονομικά και τεχνικά ασύμφορος, ο δε  κ.Κασουλίδης απροκάλυπτα έχει δηλώσει ότι το εγχείρημα ήταν «εξ’ αρχής στον αέρα» και ότι «πάντοτε έβλεπε τον East Med ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων»!

Το πικρό μάθημα είναι άκρως διδακτικό. Ότι στις διεθνείς μας σχέσεις επιβάλλεται ρεαλισμός και όχι ψευδαισθήσεις. Η Αμερικανική παρέμβαση, δίκην ψυχρολουσίας, θα πρέπει να προβληματίσει και να νουθετήσει. Σε ότι δε αφορά τις άτσαλες, αλληλοσυγκρουόμενες και αμήχανες κρημνοβασίες των αντιδράσεων Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών το δίδαγμα είναι αυτόδηλο. Ενιαία πολιτική χωρίς παραφωνίες και ειλικρινής συντονισμός με την Ελλάδα για τη διαμόρφωση του δικτύου των εξωτερικών μας σχέσεων και συμμαχιών. Μακριά από χίμαιρες και ευσεβείς πόθους.

Πρώην Προέδρου της Βουλής  των Αντιπροσώπων