Κυβέρνηση: Παιχνίδια με τη φωτιά – Πυροδοτεί την ένταση στο όνομα της …ομαλότητας!

Του Βασίλη Σκουρή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μια επιλέγει να ταυτίσει τους αντιπάλους του με τη βία και την …τρομοκρατία(!), αφήνει ασύδοτους αστυνομικούς να προκαλούν και από την άλλη εμφανίζεται πρωτεργάτης της ομαλότητας. Η βία ακραίων ομάδων βούτυρο στο ψωμί του Μαξίμου. Η δημοκρατία απαιτεί άμεση αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση και από μέρος της αντιπολίτευσης εκτός από το …τυρί να βλέπει και τη φάκα!

Η πυροδότηση της έντασης και της αντιπαράθεσης της αστυνομίας με τους πολίτες αποτελεί τη βασική πολιτική της κυβέρνησης εδώ και ένα τουλάχιστον μήνα.

Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να ταυτίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους -ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση- όχι μόνο με τη βία ακραίων ομάδων, αλλά, όπου το μπορεί, να τους χρεώνει και με τη στήριξη και την ανοχή της …τρομοκρατίας, εμφανιζόμενος προφανώς ο ίδιος ως ο εγγυητής της ομαλότητας!

Ο αυταρχισμός και οι ξυλοδαρμοί πολιτών από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κυβέρνηση όχι απλώς δεν πήρε πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης –είναι χαρακτηριστικό πως οι πρωτεργάτες αστυνομικοί δεν τέθηκαν καν σε διαθεσιμότητα!-αλλά θεώρησε το γεγονός ως ευκαιρία να αντεπιτεθεί: Προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός κάνοντας λόγο για απρόκλητη επίθεση τριάντα ατόμων σε αστυνομικούς (!), με πρωτεργάτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ όταν εμφανίστηκε το βίντεο και δεν μπορούσε να το κρύψει, προχώρησε σε μια άθλια επιχείρηση συγκάλυψης, δίνοντας μέσω non paper και μέσω βουλευτή της το όνομα του νεαρού που ξυλοφορτώθηκε στη δημοσιότητα, σε ποιες διαδηλώσεις είχε πάρει μέρος κοκ, δείχνοντας πως η απάντησή της στα γεγονότα είναι το φακέλωμα των θυμάτων και η ενοχοποίησή τους για την αστυνομική βία! Ήταν φανερό πως το Μαξίμου είχε επιλέξει να ρίξει λάδι στη φωτιά, στο όνομα της …ομαλότητας! Πυροδότησε μάλιστα και αυτό το ήδη φορτισμένο κλίμα για τη συγκέντρωση της Νέας Σμύρνης.

Ο τραυματισμός του νεαρού αστυνομικού από ακραίες ομάδες έδειξε πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι ευτύχημα που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και το παλληκάρι ζει και η υγεία του θα αποκατασταθεί πλήρως. Η χώρα, που βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη καμπή της μεταπολιτευτικής περιόδου δεν διαθέτει το παραμικρό περιθώριο να θρηνήσει οποιονδήποτε νεκρό στους δρόμους. Ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί βεβαίως η πανδημία για να πλήξει αφαιρέσει κάποιος τις δημοκρατικές ελευθερίες, με πρόσχημα(το επαναλαμβάνουμε: με πρόσχημα) το νόμο και την τάξη.

Τα όσα ακολούθησαν τον τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού με τον ξυλοδαρμό πολιτών στη Νέα Σμύρνη δείχνει πως η κατάσταση στην ΕΛΑΣ, ιδίως στην ομάδα ΔΙΑΣ, έχει καταστεί επικίνδυνη για τη δημοκρατία και την ομαλότητα. Δείχνει πως τα γεγονότα της Κυριακής δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα, ενώ αν δεν υπήρχαν τα βίντεο από την καταγραφή των γεγονότων από πολίτες δεν θα γνωρίζαμε τίποτα. (Παρένθεση: Αποτελεί μια ακόμα μελανή σελίδα για το μέρος εκείνο των μέσων που δεν είδε τα γεγονότα της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη και που από χθες Δευτέρα προβάλει μόνο τον τραυματισμό του αστυνομικού, εξυπηρετώντας όχι την πραγματική δημοσιογραφία αλλά πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες).

Η κυβέρνηση είναι η πρώτη που πρέπει να δείξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση, να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, να σταματήσει να εργαλειοποιεί την αστυνομία και την έννομη τάξη, να τιμωρήσει παραδειγματικά και άμεσα τους αστυνομικούς που παρέβησαν τους νόμους, να αποδώσει τις ευθύνες σε όποιους υπάρχουν από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εμπειρία από μια μεγάλη πολιτική οικογένεια από την οποία προέρχεται, ασφαλώς και θα πρέπει άριστα να γνωρίζει πως όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες-ανεξαρτήτως από τυχόν πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, αν και αυτό υπάρξει.

Από την άλλη πλευρά, η βία ακραίων ομάδων δεν αποτελεί παρά βούτυρο στο ψωμί όποιων θέλουν το περαιτέρω χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών. Μέρος της αντιπολίτευσης στο παρελθόν τουλάχιστον, έχει δει σε αυτή την υπόθεση το τυρί και όχι τη φάκα. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η βία δεν απαντιέται με βία» και «ότι η βία δικαιώνει τη βία», δίνει απάντηση σε πολλούς από την κυβέρνηση και κυρίαρχα μίντια που επιχειρούν να ταυτίσουν την αξιωματική αντιπολίτευση με την βία , αλλά και με την …τρομοκρατία! Η απάντηση σε όσους πυροδοτούν την ένταση και υπονομεύουν την ομαλότητα δεν μπορεί παρά να κρύβεται στη φράση του Ηλία Ηλιού: «Θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα»!

ΥΓ: Ας μην πέσει και άλλο λάδι με τη φωτιά με την υπόθεση Κουφοντίνα! Και ο νοών νοήτω!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR