Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεντεύξεις έτσι, χωρίς πρόγραμμα…

Του Γ. Λακόπουλου

Ήταν μόλις πριν από μια εβδομάδα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γαλλική Figaro, ξεδίπλωσε το μεγαλειώδες κυβερνητικό του πρόγραμμά στο οποίο το πιο συγκεκριμένο στοιχείο είναι -κατά την αξιολόγηση που έκανε το γραφείο Τύπου της ΝΔ, που αναμετάδωσε αποσπάσματα- το εξής: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η ευημερία στο σύγχρονο καπιταλισμό πρέπει να μοιράζεται με πιο δίκαιο τρόπο» .

Όλοι θαύμασαν την πρωτοτυπία και τη σαφήνεια του προγραμματικού λόγου του. Σαν τον Κώστα Χατζηχρήστο που κάνοντας -σε μια παλιά ταινία – τον δάσκαλο σε σχολή οδηγών δίδασκε: “Στη στροφή στρίβουμε”

Ακολούθησε η επίσκεψη στην Αμερική και η ομιλία του στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts . Με τον Γιώργο Αλογοσκούφη δίπλα του ως ξεναγό, με αποτέλεσμα, λόγω της συνάντησης και με τον Θ. Ρουσόπουλο που είχε προηγηθεί να απορούν πολλοί: ο Καραμανλής του φυτεύει τους δικούς του ή ο ίδιος καταφεύγει στους Καραμανλικούς;

Εν πάση περιπτώσει το πιο ενδιαφέρον που τους είπε εκεί είναι αυτό που μας είχε πει ήδη η Σπυράκη και ο … Μπαρόζο: ότι οι αγορές αντιδρούν θετικά, όχι γιατί εμπιστεύονται τη σημερινή κυβέρνηση που είναι πραγματική, αλλά γιατί προβλέπουν στην …δική του που δεν υπάρχει. Ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον φωνάξαμε.

Επί αμερικανικού εδάφους ο Κυριάκος έδωσε και συνέντευξη στο CNN. Οι γνωρίζοντες αντιλαμβάνονται ότι ήταν αυτές που κανονίζουν εταιρίες δημοσίων σχέσεων. Άλλωστε λέγεται ότι στην Αμερική γιατί ψάχνει “campaign manager”- οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τι είδους προεκλογικό αγώνα σχεδιάζει. Τύφλα νάχουν τα φαιά κόλπα στην ταινία “Ο Κύριος Πρόεδρος” για όποιον την είδε.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη εξήγησε πώς βλέπει αυτό με τη δίκαιη διανομή ευημερίας στον καπιταλισμό -που ευαγγελίζεται. Ιδού το σχετικό απόσπασμα:

Προτείνω στις επιχειρήσεις μία πολύ ξεκάθαρη συμφωνία. Τους λέω: θέλω να μειώσω τους φόρους, και θέλω να βελτιώσω το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αλλά αυτό που περιμένω από εσάς είναι να μεριμνάτε για τους εργαζόμενους σας, να είστε κοινωνικά υπεύθυνοι και να επιστρέψετε ένα μέρος από τις καταθέσεις των επιχειρήσεών σας στην Ελλάδα ώστε να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα. Θεωρώ ότι αυτή είναι για όλους μια δίκαιη συμφωνία”.

Το πιάσατε το υπονοούμενο; Πρόκειται για νέα επαναστατική οικονομική θεωρία. Δια νόμου το κράτος συνδράμει τους εργοδότες με μειώσεις φόρων και άλλα “ρυθμιστικά” και αυτοι κατασυγκινημένοι αρχίζουν σαν τρελοί “να μεριμνούν για τους εργαζομένους” και να φέρνουν μέσα τα λεφτά που έχουν βγάλει έξω. Ετσι δεν χρειάζεται η εργατική νομοθεσία ή ο συνδικαλισμός που όπως έχει πει με άλλη ευκαιρία ο Κυριάκος δεν συμπαθεί.

Η ρύθμιση που έχει κατά νου θυμίζει αυτό που έλεγε ο Ανατόλ Φρανς: “Ο νόμος απαγορεύει στους πλούσιους εξ ίσου με τους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί”. Δίκαιο ακούγεται..

Το οικονομικό πρόγραμμα του προέδρου της συμπληρώθηκε με αναγγελίες τις οποίες εμείς ξέρουμε απέξω κι ανακατωτά, αλλά η κυρία που του πήρε τη συνέντευξη μάλλον ακόμη ψάχνει να καταλάβει.

Η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε βάθος διετίας από το 29% στο 20%. Παράλληλα θέλουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια”.

Τι ακριβώς σημαίνει “σε βάθος διετίας” και “μέσα στα επόμενα δυο χρόνια; Ότι θα τον μειώνει σταδιακά; Θα τον μειώσει αφού περάσουν δυο χρόνια από την ώρα που θα πάρει την κυβέρνηση; Ή θα τον μειώσει από την πρώτη στιγμή, όπως είπε σε άλλη ευκαιρία; Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ εννοεί τη μείωση που κάνει ήδη η κυβέρνηση ή άλλη αυτή που θα κάνει ο ίδιος …με χρόνια με καιρούς; Ο ευρών αμοιφθήσεται, που έλεγαν παλιά.

Αντίστοιχη αμοιβή περιμένει και όποιον είναι σε θέση να απαντήσει τον επόμενο γρίφο Μητσοτακη: “Οι μειώσεις φόρων έχουν ήδη υπολογιστεί, είναι πολύ προσεκτικά κοστολογημένες και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε”. Αφού έχουν υπολογιστεί γιατί δεν τα λέει με αριθμούς και παραδείγματα για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι;

Τέλος έδωσε ρέστα καθαρής και συγκεκριμένης απάντησής ήταν όταν ρωτήθηκε για τις τράπεζες και τις επενδύσεις. Π.χ. Χρειαζόμαστε εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ποια είναι αυτά πρέπει να περιμένουμε. “Πρέπει να δούμε συνολικά τον ισολογισμό των τραπεζών”. Και γιατί δεν τον βλέπουν αφού πρέπει;

Άλλο: “Χρειάζεται να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη. Επίσης, ξέρουμε πώς να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα”. Αφού τα ξέρει γιατί δεν τα λέει;

Άβυσσος η ψυχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο άβυσσος που προσπαθεί κιόλας να δημιουργήσει τύψεις σε όσους σκέφτονται να μην τον στηρίξουν: “Θα ήθελα σε 2 με 3 χρόνια όσοι μας παρακολουθούν να κοιτάξουν πίσω και να πουν είτε “χαίρομαι που πίστεψα σε αυτή την ιστορία επιτυχίας” είτε “λυπάμαι που έχασα αυτή την ευκαιρία””.. Προσοχή: για τον εαυτό του μιλάει. Άπαιχτο;

Αν τον ψηφίσετε θα χτυπάτε το κεφάλι σας τον τοίχο: τι έκανα ο βλάξ. Αν πάλι τώρα τον ψηφίσετε, ο θεός κι η ψυχή σας: μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Συμπέρασμα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώς δίνει συνεντεύξεις για το πρόγραμμά του. Το πρόβλημα είναι ότι… δεν έχει πρόγραμμα -μόνο μεγάλα λόγια και διακηρύξεις προθέσεων. Και στο τέλος οι συνεντεύξεις θα απευθύνονται στο κοινό των θερινών επιθεωρήσεων…

ΥΓ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει καταγγείλει ότι δεν επιτρέπουν στο στρατό να άδεται το άσμα “Μακεδονία ξακουστή”- το οποίο ειρήσθω εν παρόδω μόλις πρόσφατα ο ίδιος υποχρέωσε συνυποψήφιους του να το τραγουδήσουν σε μια συγκέντρωσή του.

Πέραν του ότι χρεώνει την απαγόρευση στους Συριζαίους, ενώ ισχύει από τον καιρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μήπως ο Κυριάκος να έβαζε στο πρόγραμμά του ότι θα άδεται υποχρεωτικά στους στρατώνες; Πιο λογικό φαίνεται από το επιχείρημα ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση…