Ταξίδι προς τον Ήλιο

Του Γιάννη Πανούση

 

Καμένο δάσος όλ’αυτά που έχω πιστέψει

όμως κρατάω τη σημαία και τη σάλπιγγα

Κώστας Ιωαννίδης, Η φλόγα

Προφανώς και μπορεί να μου απαντήσει κάποιος κομματικός ότι ’δεν μου πέφτει λόγος’. Προφανέστερα δεν έχω αναλάβει κάποιο ρόλο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Αντλώ τη νομιμοποίηση της παρέμβασής μου από το ιστορικό γεγονός ότι ανήκω στη γενιά που πίστεψε στον Ήλιο του ΠΑΣΟΚ [κι ό,τι αυτός αντιπροσώπευε τη δεκαετία του’80], αλλά και που δεν αρνείται ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ευεργετήθηκε από τα κοινωνικά ανοίγματα του Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Θεωρώ ένδειξη αχαριστίας να κάνουμε ότι τα ξεχνάμε όλα αυτά [μολονότι πολλοί από μας έχουμε, εδώ και μιά 25ετία, απομακρυνθεί από το χώρο]. Χειρότερη βέβαια συμπεριφορά επιδεικνύουν αυτοί, οι οποίοι για ‘δικούς τους λόγους’, βρίζουν και συκοφαντούν το ίδιο τους το παρελθόν.

Δεν είναι στις προθέσεις μου, ούτε διαθέτω τα στοιχεία για να προβώ σε γενικό απολογισμό αιτίων και συνεπειών της πτώσης. Απλώς θα ήθελα να καταθέσω μία πρόταση διεξόδου κι ανόδου.

Προκειμένου ‘να πάρει αέρα το Νέο ΠΑΣΟΚ’ πρέπει η ηγετική ομάδα που θα προκύψει στο Συνέδριο 30-31/3/19 να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια όλους τους διατελέσαντες βουλευτές/υπουργούς πάνω από 3 τετραετίες [ή 3 περιόδους Βουλής].

Η πρόταση αυτή δεν εμπεριέχει κάποια νύξη για ενδεχόμενες εμπλοκές/ενοχές.Έχει αποκλειστικά πολιτικό νόημα.

Την θεωρώ όμως εκ των ουκ άνευ κίνηση αφενός για ν’ανανεωθεί στελεχιακά το Κίνημα κι αφετέρου για να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο λαό.

Σε περίοδο [εσωτερικής και διακομματικής] κρίσης, τα πιθανά ‘κουκιά’ εκλογιμότητας του ΠΑΣΟΚ είναι λίγο-πολύ δεδομένα: οι ίδιοι στην Α’-Β’ Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα κλπ. Χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης του έργου τους, ποιο πολιτικό μήνυμα δίνεται αν τα ίδια πρόσωπα δηλώσουν ότι τώρα ‘θα γίνουν ‘άλλοι’ ή ότι ‘θα το παίξουν αλλιώς’;

Στην επόμενη Βουλή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπροσωπείται με 30ρηδες και το Κόμμα [Γραμματείες κλπ] να το αναλάβουν οι έμπειροι. Ουδείς περισσεύει, αλλά και ουδείς αναντικατάστατος. Αν μερικοί παλιοί πιστεύουν ότι η παρουσία τους στα ψηφοδέλτια θα φέρει κόσμο, ας μείνουν με τη δήλωση ότι θα παραιτηθούν αν εκλεγούν πρώτοι.

Προσοχή: Οι βουλευτικές εκλογές θα κρύβουν –έτσι κι αλλιώς- εκπλήξεις ποσοστών μεταξύ των κομμάτων και ανακατανομή προσώπων μέσα στα ίδια τα κόμματα. Κανείς να μην αισθάνεται σίγουρος διαβάζοντας τα ποσοστά του 2012, 2015. Μία παταγώδης αποτυχία της παλιάς φρουράς θα τους στιγματίσει αναδρομικά, ενώ μια κίνηση υπέρ των νέων θα τους πιστωθεί θετικά.

Να μην ξεχνάμε. Ο λαός περιμένει στη γωνία πολλούς και για πολλά…

ΥΓ. Θεωρώ αυτονόητο ότι το νέο ΠΑΣΟΚ θα είναι και θα λειτουργεί ως εκ γενετής σοσιαλιστικό κόμμα, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει εν έτει 2019.