Κώστας Μπακογιάννης: “Ηλεκτρολόγος” μες το χιόνι περιμένει

Του Νίκου Γαλάτη

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης με μια συνέντευξη στον Τσολιά της Ελληνοφρένειας έκανε και πάλι εμφανή την παρουσία του στον πολιτικό χώρο με τη βεβαιότητα ότι θα γίνει πρωθυπουργός ο θείος του -και καλός, αλλά χωρίς να πει λέξη για το αν θα διεκδικήσει την δημαρχία Αθήνας, όπως φημολογείται.

Όσο για το αν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: “Τι σχέση έχω εγώ με αυτό; Το επώνυμο είναι και δεν είναι εισιτήριο. Υπάρχουν άνθρωποι που σε βλέπουν θετικά και πολλοί που σε βλέπουν με δυσπιστία και λένε “Καλώς το σίχαμα”. Από μικρός προτιμώ να κάνω τη ζωή μου σαν να είμαι ο μπαμπάς του Παύλου παρά ο γιος του Παύλου”.

Αποκάλυψε ως τόσο πως έχει κάνει μια φορά …μπάφο- όπως και η μαμά του άλλοτε- και έδειξε πως έχει χιούμορ- όταν μίλησε για το παιδί του. «Μην ξεχνάς ότι έχουμε μια ανησυχία για αυτό το παιδί. Επειδή τον είχε η Σία στην κοιλιά για όλους αυτούς τους μήνες που έλεγε δελτίο, σκέψου τι έχει ακούσει αυτό το παιδί»!

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και τις δηλώσεις που μεταφράστηκαν ως «άδειασμα» του θείου του, ο γιος της Ντόρας και του Παύλου Μπακογιάννη μίλησε στην Athens Voice και την Κατερίνα Παναγοπούλου -με μια συνέντευξη αποκάλυψη, όπου η φωτό πάνω στο γραφείο δείχνει πως ο νεαρός ξέρει να χτίζει ένα προφίλ- που όπως θα πει- πάει πολύ πέρα από το σημερινό «πολιτικό σκηνικό».

«Το τρυφερό 11χρονο αγόρι που ράγισε καρδιές στην κηδεία του Παύλου Μπακογιάννη, σπούδασε Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, έζησε 12 χρόνια στο εξωτερικό, από τις ΗΠΑ μέχρι το Κόσσοβο, εξελέγη από τον πρώτο γύρο δήμαρχος Καρπενησίου σε ηλικία 33 ετών, ενώ από το 2014 είναι περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας» θα σημειώσει η Κατερίνα Παναγοπούλου. 

«Κάποτε μας λέγανε μικρούς πρωθυπουργούς και κλαίγαμε από τα γέλια. Στην πραγματικότητα είμαστε μικροί ηλεκτρολόγοι, μικροί υδραυλικοί, άντε βαριά μικροί μηχανικοί. Τυπικά ένας περιφερειάρχης είναι υπεύθυνος από την κατασκευή ενός δρόμου μέχρι την κατασκευή ενός νοσοκομείου, από την αδειοδότηση μίας βιομηχανίας μέχρι τα διπλώματα οδήγησης. Με άλλα λόγια, είμαστε και για τα μικρά και για τα μεγάλα. Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά!»

Η εμφάνισή του δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και όσα είπε έδειξαν ένα πολιτικό με άλλη προσέγγιση που είμαι έτοιμος για την δημαρχία Αθήνας- ακόμα και κόντρα στον θείο. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Δεν είναι η Αθήνα που βρήκε δήμαρχο, ούτε η Νέα Δημοκρατία νέο αρχηγό. Ο Κώστας Μπακογιάννης σκοπεύει να αλλάξει όλο το πολιτικό σκηνικό, αλλά δεν βιάζεται κιόλας.

Η φράση πως ο Μητσοτάκης θα κριθεί από την Ιστορία, δείχνει πως ο γιος του Παύλου Μπακογιάννη ξέρει να χαράζει γραμμές ανάμεσα στην οικογενειακή του ιστορία και τις δικές του πολιτικές απόψεις. Το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να μπει στην πολιτική σαν ο γιος της Ντόρας, ο εγγονός της Ντόρας ή ο ανηψιός του Κυριάκου.

Ο σαραντάχρονος περιφερειάρχης είναι σημαδεμένος από την Ιστορία από παιδί. Η δολοφονία του πατέρα του- όταν ήταν ακόμα παιδί προφανώς δημιουργεί ένα ψυχισμό πέρα από αυτό του εγγονού του Μητσοτάκη. «Και δεν έχω καμία διάθεση ούτε να ξεχάσω ούτε να συγχωρέσω. Δεν είμαι παπάς. Αυτό που θέλω, και για αυτό αγωνίζομαι, είναι να μην πάω σε άλλη κηδεία θύματος τρομοκρατίας. Οφείλω να κάνω ό,τι μπορώ για να κλείσει ο κύκλος του αίματος. Χωρίς αστερίσκους και ιδεοληπτικά συγχωροχάρτια. Χωρίς ναι μεν αλλά. Να μη μεταφερθεί στην επόμενη γενιά”.

” Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά νεκροταφεία.  Η δεξιά μάνα δεν πονάει περισσότερο από την αριστερή, ούτε η αριστερή μάνα περισσότερο από τη δεξιά. Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε όλοι μαζί. Εμείς και τα παιδιά μας. Και γιατί όχι; Κάποια μέρα ο γιος μου να μπορέσει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον εγγονό του Κουφοντίνα. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Δεν το αντέχω. Έχω ακόμα μέσα μου οργή και μίσος. Μακάρι όμως να το κάνει ο Παύλος. Ελπίζω να του μεταδώσω την αγάπη, όχι το μίσος».

Ο “μικρός πρωθυουργός” που χτίζει την καριέρα του ως “μικρός ηλεκρολόγος” -πέρα από την αθηναϊκή πολιτική σκηνή μες τα χιόνια της Ευρυτανίας έκανε λίγο καιρό πριν πάλι αίσθηση όταν -σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha- αναφέρθηκε στην κίνηση του Πάνου Καμμένου, ανήμερα της επετείου της κρίσης των Ιμίων, να ρίξει στεφάνι από ελικόπτερο του ΠΝ, στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους οι 3 πιλότοι του μοιραίου εκείνου ελικοπτέρου.

Οφείλω να κάνω ό,τι μπορώ για να κλείσει ο κύκλος του αίματος. Χωρίς αστερίσκους και ιδεοληπτικά συγχωροχάρτια. Χωρίς ναι μεν αλλά. Να μη μεταφερθεί στην επόμενη γενιά. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά νεκροταφεία. 

Ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε σόου την κίνηση που έκανε ο Πάνος Καμμένος να βγάλει φωτογραφίες από την ρίψη στεφάνου. Αν εννοούσε αυτά που έλεγε, έπρεπε- είπε- να πάει στο νησί να προσγειωθεί με το ελικόπτερο και να καταθέσει εκεί στεφάνι. Η αντίδραση του Πάνου Καμμένου ” να συνεννοηθεί με τη μητέρα του” έδειξε πώς η σύγκρουση του Μπακογιάννη δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε κι από την ζεστή υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα, αλλά με ένα παλιοκομματικό πολιτικό λόγο.

Προφανώς ο Κώστας Μπακογιάννης δεν έχει στόχο να συγκρουστεί με τον θείο του, ούτε θα εμφανισθεί ως γιος της Ντόρας- όσο του Παύλου Μπακογιάννη- που ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να ξεπεράσει τις κομματικές γραμμές Δεξιάς κι  Αριστεράς. Οι δηλώσεις αυτές -για τον Κουφοντίνα, για τον Τσίπρα, για το πολιτικό σύστημα, δείχνουν πως το σαραντάρης “πρίγκηπας” της πολιτικής σκηνής τις ξεπέρασε- χωρίς δεξιά κόμπλεξ και χωρίς μίσος, εγγράφοντας ένα προφίλ που δεν ταιριάζει σε μια παράταξη. Η αραιή εμφάνισή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπενθυμίζει την ύπαρξή του και πάνω από όλα πως ξέρει να περιμένει.