Κύμα ακρίβειας και αντιπολίτευση

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Οι παγκόσμιες εξελίξεις τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και των γεωπολιτικών εντάσεων το τελευταίο διάστημα με την ρωσοουκρανική κρίση,  έχουν πυροδοτήσει ένα σημαντικό κύμα ανόδου των τιμών, επιβαρύνοντας αισθητά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και ιδίως το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την μεγάλη ενεργειακή κρίση που έχει προκύψει με επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος ανά νοικοκυριό, αλλά στενευμένα αποφεύγοντας τις οριζόντιες παροχές, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού και της οικονομίας, αλλά και λάθος μηνύματα προς τις ξένες αγορές.

Από την άλλη πλευρά έχουμε κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση, να επιτίθεται κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για το θέμα της ακριβείας, χωρίς όμως να προτείνει κάποιο συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης, αλλά μιλώντας αόριστα για στήριξη των νοικοκυριών, δηλαδή για επιδόματα καθώς και για φθηνή ενέργεια και επιπλέον στήριξη της κατανάλωσης, όταν το ίδιο κόμμα ως κυβέρνηση πριν μερικά χρόνια, είχε φροντίσει να απαξιώσει την ΔΕΗ και να την φθάσει στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. 

Το κύμα ακρίβειας το οποίο βιώνει η χώρα μας κυρίως λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού, των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών αλλά και της εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν αντιμετωπίζεται μέσα από μικροκομματικές σκοπιμότητες για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η εντύπωση για παράδειγμα ότι η χώρα πρέπει να επιστρατεύσει, αν όχι να κατασκευάσει νέες λιγνιτικές μονάδες για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση είναι ανακριβής και πέρα από κάθε πραγματικότητα, με βάση την στρατηγική της χώρας, στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Ήδη η λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα ακριβή, ενώ και η παράλληλη χρήση ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο κινείται στα ίδια επίπεδα με το πετρέλαιο.

Άρα λοιπόν τόσο η συνεχής επιδοματική πολιτική όσο και η επιστροφή σε ενεργοβόρες πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών, δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα στην μείωση των τιμών αλλά και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ενεργειακή κρίση όσο και η ακρίβεια στην χώρα μας, δεν αντιμετωπίζονται με μεμονωμένες παροχές, ούτε με στείρες επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

Απεναντίας, απαιτείται διακομματική συναίνεση και εθνική στρατηγική, στα πλαίσια της ανάκαμψης της οικονομίας, μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, παράλληλα με την προώθηση επενδύσεων για την αύξηση των καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός