Κώστας Ζαχαριάδης – Γρηγόρης Θεοδωράκης: Σκοπεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να πληρώσουν τα χρέη τους;

Επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη (που δήλωνε ότι θα βάλει τάξη στα οικονομικά της ΝΔ) τα χρέη του κόμματος έχουν διπλασιαστεί…

Το 2015 ο τραπεζικός δανεισμός της ΝΔ ανερχόταν περίπου σε 198 εκατομμύρια ευρώ και χαρακτηριζόταν ήδη ως ιδιαίτερα υψηλός. Στις αρχές του 2016, ο νεοεκλεγείς αρχηγός της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης αποδεχόμενος το μέγεθος του προβλήματος παρουσίασε το πρόγραμμά του για την εξυγίανση των οικονομικών της παράταξης. «Βάζουμε τάξη στο σπίτι μας για να μην επιβαρύνεται ο φορολογούμενος», ήταν το κεντρικό σύνθημα του κ. Μητσοτάκη. Έξι χρόνια μετά, το κόμμα, που κέρδισε στο μεταξύ τις εκλογές, βρίσκεται να χρωστάει 381 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και να έχει συνολικές υποχρεώσεις πάνω από 391 εκατομμύρια ευρώ!

Με άλλα λόγια, επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη (που δήλωνε ότι θα βάλει τάξη στα οικονομικά της ΝΔ) τα χρέη του κόμματος έχουν διπλασιαστεί… Η επίκληση του επιχειρήματος ότι η αύξηση των υποχρεώσεων οφείλεται κυρίως σε τόκους και προσαυξήσεις, προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ανάλογους τόκους και επιβαρύνσεις καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με τον κίνδυνο στέρησης φορολογικής και ασφαλιστικής ικανότητας, κατασχέσεων, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του πρόσφατου ισολογισμού φέρεται να χρωστά συνολικά 362 εκατομμύρια ευρώ. Και ο νέος πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης αντί να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο αποπληρωμής των χρεών του πετά λάσπη στον ανεμιστήρα κατά των πρώην Γραμματέων του κόμματος Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πώς διαχρονικά οι Γραμματείς του κόμματος δεν είχαν καμιά απολύτως ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος. Όμως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν προσφέρεται για στρεψόδικες λογικές και φτηνούς τακτικισμούς.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία κατά την οποία χιλιάδες συμπολίτες μας πασχίζουν μέσω οδυνηρών στερήσεων να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον κίνδυνο στέρησης φορολογικής και ασφαλιστικής ικανότητας, κατασχέσεων, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, η πλήρης αδιαφορία των δύο κομμάτων να προβούν σε μια σοβαρή προσπάθεια αποπληρωμής των χρεών τους συνιστά τεράστια πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό: η τεράστια εξάρτηση των κομμάτων από τον τραπεζικό δανεισμό τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα στην άσκηση των καθηκόντων τους, γεγονός που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής ζωής του τόπου και της λειτουργίας του πολιτεύματος. Ιδίως για τη ΝΔ που ως κυβέρνηση πλέον, από τον Ιούλιο του 2019, έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τις τράπεζες και τα μεγαλοστελέχη τους, εγείρονται προφανή ζητήματα που αφορούν στην ανεξαρτησία του κόμματος.

Η χώρα πολύ πρόσφατα χρεοκόπησε με οδυνηρές συνέπειες για τη ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί τα οδυνηρά λάθη του παρελθόντος να επαναλαμβάνονται σαν να μη συνέβη τίποτα. Δεν μπορεί η ΝΔ να διογκώνει κάθε χρόνο τα χρέη της και την ίδια στιγμή να δαπανά πακτωλό χρημάτων για πανάκριβες καμπάνιες στα social media, ακριβοπληρωμένα συνέδρια και κομματικές γιορτές – τελετές. Πώς βρίσκει τα χρήματα; Από πού προέρχονται οι συγκεκριμένοι πόροι;

Η ελληνική κοινωνία μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και δύο χρόνια πανδημίας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση ακρίβειας που δοκιμάζει εκ νέου τις οικονομικές αντοχές της και απειλεί την κοινωνική συνοχή. Οι πολίτες που δίνουν το σκληρό αγώνα της επιβίωσης και ιδίως οι νεότερες γενιές που αναγκάζονται να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, απαιτούν καθαρές κουβέντες και απαντήσεις: Σκοπεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να πληρώσουν τα χρέη τους κάποια στιγμή; Υπάρχει κάποιο αξιόπιστο και βιώσιμο σχέδιο σε αυτή την κατεύθυνση;

(Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών- Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης)

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR