Κ. Σημίτης: Η «ιερή αγελάδα» του συστήματος άρχισε να κουτσαίνει

Του Γ. Λακόπουλου


Όταν έγινε γνωστό ότι ο Χριστοφοράκος είχε χορηγήσει την προεκλογική καμπάνια του Τάσου Μαντέλη με 400.000 μάρκα και έστειλε άλλο ένα εκατομμύριο στο ΠΑΣΟΚ- όπως απέδειξε δια μαρτύρων ο Θ. Τσουκάτος, που καταστράφηκε από αυτή την υπόθεση- ο Κ. Σημίτης έκανε μια δήλωση του τύπου:

“Μπα; Συνέβαιναν τέτοια πράγματα επί εκσυγχρονισμού;”.

Σαν να μην ήταν ο Μαντέλης εξ απορρήτων του -ο πρώτος σημιτικός του ΠΑΣΟΚ, υπουργός του και γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου. Σαν να μην ήταν ο ίδιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άρα και υπεύθυνος για το κομματικό ταμείο.

Την ίδια στάση τήρησε και όταν πράγματα αγρίεψαν. Όταν τον κάλεσε στο δικαστήριο ο Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε τον Κινέζο, αλλά στα μάτια δεν τον κοίταζε.

Και όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την παραπομπή του Γιάννου Παπαντωνίου αποφάνθηκε ότι  η “διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο” και ότι “δεν αντιμετωπίζεται με καταγγελίες”.

Σαν να έλεγε ότι κάθε φορά που ένας υπουργός του βαρύνεται με υπόνοιες διαφθοράς, να μην παίρνει τον δρόμο για τον ανακριτή, αλλά να κάνουμε ένα σεμινάριο.

Τέτοιος πολιτικός είναι ο Κ. Σημίτης. Δεν αναλαμβάνει ποτέ ευθύνη για κανέναν και για τίποτε. Οκτώ χρόνια, μιας όχι και τόσο ευώδους διακυβέρνησης, δεν του δημιουργήσαν ποτέ την ανάγκη για μια λέξη αυτοκριτικής. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Αυτός έχει τις ιδέες του.

Μόνο που εκτός από ιδέες είχε και την ευθύνη της διακυβέρνησης, άρα και της αξιολόγησης ανθρώπων και πράξεων. Ακόμη και για το ασφαλιστικό του 2001 φταίνε οι άλλοι – που δεν πέρασε – και όχι ο ίδιος που ξήλωσε τον Τάσο Γιαννίτση για να κάνει το χατίρι των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, χάρη των οποίων εξελέγη πρόεδρος το 1996.

Αυτός ο πολιτικός είχε τις τελευταίες δεκαετίες ένα απίστευτο δίκτυο προστασίας. Από την εποχή που στρατολογήθηκε κατά του Ανδρέα Παπανδρέου .Θυμάται κανείς τα “κεντροδεξιά συνέδρια;”. Θυμάται ότι δεν πήγε μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά τσίμπησε το υπουργειάκι όταν ο Παπανδρέου επικράτησε, παρά τις προσπάθειές του για το αντίθετο;

Ένα σύστημα μιντιακής και γεωπολιτικής οικονομικής ισχύος τον προστάτευσε προκλητικά. Πήρε το ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη των ΜΜΕ και υιού Παπανδρέου.- επι ανταλλαγή.  Επικρίθηκε ως υπεύθυνος για φαινόμενα διαφθοράς και το Χρηματιστήριο, αλλά συνεχίζει ως σήμερα να παραπλανά. Ακόμη και όταν λανσάρισε το δόγμα ότι δεν έκλεβε αυτός αλλά οι υπουργοί του, βρήκε χειροκροτητές.

Σε κάποια ΜΜΕ έχουν χυθεί δάκρυα επί δακρύων για το πόσο καλός πρωθυπουργός ήταν, πόσο έντιμος και ηθικός πολιτικός, ποσό λαμπρή Ελλάδα δημιούργησε. Και ας άφησε πίσω του ενάμιση εκατομμύριο οικογένειες να θρηνούν στη Σοφοκλέους -λέγοντας κυνικά: “ας πρόσεχαν”- με τη βίαιη αναδιανομή εισοδήματος που οργάνωσε η κυβέρνησή του.

Ας άφησε γκρίζες ζώνες στα Ίμια και τη Συμφωνία της Μαδρίτης. Ας άφησε πλαστογραφημένο το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας – όπως αποκαλύψει απογραφή του 2004 – και τον… Γ. Παπανδρέου.

Για δεκαετίες ο Κ. Σημίτης ήταν η ‘ιερή αγελάδα” του συστήματος και γι’ αυτό τον αποκάλεσε ο Καραμανλής: “αρχιερέα της διαπλοκής”.
ΜΜΕ, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες και ενίοτε τα πιο τυχοδιωκτικά στοιχεία της χώρας στοιχήθηκαν πίσω του ,τον στήριξαν και συνεχίζουν.  Ήταν πολιτικός θερμοκηπίου.

Ας μην πήγε καν να λογοδοτήσει στο εκλογικό σώμα για την εντολή που πήγε το 2000. Ας καπηλεύτηκε την πολιτική απόφαση για την ΟΝΕ που πήρε η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, του 1993. Ας μην έκανε τον παραμικρό εκσυγχρονισμό – εκτός από τις ταυτότητες.

Για δεκαετίες ο Κ. Σημίτης ήταν η «ιερή αγελάδα» του συστήματος και γι’ αυτό τον αποκάλεσε ο Καραμανλής: “Αρχιερέα της Διαπλοκής”.

ΜΜΕ, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες και ενίοτε τα πιο τυχοδιωκτικά στοιχεία της χώρας στοιχήθηκαν πίσω του, τον στήριξαν και συνεχίζουν.  Για “Ομερτά” έγραψε η εφημερίδα RealNews.  Ήταν πολιτικός θερμοκηπίου. Μονίμως υπό προστασία. Δια της σιωπής εννοείται. Μπορούσε να συσχετίσει κάποιος τον Σημίτη π.χ. με.. μίζες; Άπαγε τη βλασφημίας.  Ακόμη και τώρα που πλάκωσαν τα πρωτοσέλιδα  κάποια ΜΜΕ δεν πήραν είδηση.

Τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να σπάει η συνωμοσία προστασίας του πρώην Πρωθυπουργού.  Η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για κάθε πολίτη. Αν υπάρχουν και γι’ αυτόν υπόνοιες για διαφθορά θα τον ψάξουν για διαφθορά. Αν υπάρχει συγκάλυψη, θα αναζητηθούν οι υπαίτιοι.Σε μεγάλα ΜΜΕ αναφέρεται το όνομά του…αλλιώς πλέον.

Είναι μια φυσιολογική διαδικασία σε κάθε Δημοκρατία. Μόνο η Φώφη Γεννηματά κατάλαβε ότι το να ερευνά η Δικαιοσύνη καταγγελίες που αφορούν τον Σημίτη είναι «επίθεση στον Πρωθυπουργό που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ».

Τι σχέση έχει η ΟΝΕ με τις ενδεχόμενες μίζες; Σε λίγο θα πει ότι… «ποινικοποιείται η πολιτική ζωή». Αλλά η Φώφη δεν μπορεί να απαντήσει σε όσα κατέθεσε στη Βουλή   για την ίδια  πρόσωπο που έχει σχέση με το κόμμα της και ο Πάγκαλος .  Εκεί θα βασιστεί ο πρώην Πρωθυπουργός;

Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος όταν ολοκληρωθεί η έρευνα για τον Σημίτη; Δεν πρέπει να βγάζει κάνεις βιαστικά συμπεράσματα. Όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Αλλά είναι κέρδος για το πολιτικό σύστημα ότι το άβατο των ανακριτών στον Σημίτη και το περιβάλλον του βαίνει προς κατάργηση.

Στο συνέδριο της ΔΗΣΥ που μίλησε έκανε πολλά σαρδάμ – δεν ήταν ποτέ και ο καλύτερος ρήτορας. Μπορεί να φταίει η ηλικία. Αλλά μπορεί και να μην κοιμάται πλέον τόσο ήσυχος τα βράδια.