Λίγος ο καιρός …

Του Ιωάννη Δαμίγου

Δυστυχώς για την αξιωματική αντιπολίτευση, ο χρόνος εκλογών τελειώνει σπαταλημένος με φιλοσοφικές ανησυχίες, ρητορικές συζητήσεις και περίσσια θεωρητική διδασκαλία αναλύσεων. Καθηγητές, βουλευτές, think tank και παντογνώστες, μηρυκάζουν επαγγελματικά και υπομονετικά αυτά που μάσησαν προς τελική χώνευση. Επιμένοντας λες σε επιτυχημένη συνταγή, στην ίδια και γνωστή στείρα τακτική, χωρίς ευχάριστες διαφορές και αναγκαίες εκπλήξεις, που θα προκαλέσουν την απαραίτητη ένδειξη ενδιαφέροντος, πολλών και απογοητευμένων “ορφανών”.

Δεν έχουν τέλος οι επαναλήψεις κορεσμένων φράσεων, η εμμονή καταθέσεων αναπάντητων ερωτήσεων και οι ατέλειωτες αναφορές διαπιστώσεων. Αντίθετα με τις αρχές ενός δημοκρατικού κόμματος, πόσο μάλλον ενός αριστερού, η πρόταση και παρουσίαση ανθρώπων που θα κληθούν να χειρισθούν το κυβερνητικό πρόγραμμα, παραμένει μυστικό για ελάχιστους και απορία για όλους τους άλλους.

Καθώς θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα, κάνοντας αισθητή την παρουσία της προκαλώντας συζητήσεις, παραμένει παθητικός παρατηρητής των γεγονότων, αποτυγχάνοντας να εκμεταλλευτεί τα συνεχή παραπατήματα και τα προκλητικά αίσχη που χωρίς εμπόδια ξεπερνά εύκολα η κυβέρνηση, συνεχίζοντας  το καταστρεπτικό της έργο.

Παραμένοντας στην επικαιρότητα, είτε με καλάθια, είτε με σκάνδαλα, μη αφήνοντας χώρο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Που άπραγη, έβλεπε τις πολλές ευκαιρίες αντίδρασης να περνούν, ανίκανη να εκμεταλλευτεί μισή απ’ όλες αυτές. Χάθηκαν τρία και μισό χρόνια σε πλήρη αντιπολιτευτική αδράνεια, με πανάκριβο κόστος για όλους και ακόμη δεν τελείωσαν το κερδοφόρο έργο τους. Ακόμα και τώρα “παίζει” με εκλογές, παρασύροντας τους υπόλοιπους, που θα έπρεπε ακολουθώντας την πορεία του χρήματος, να γνωρίζουν πως αυτές θα ανακοινωθούν την ημέρα λήξης της θητείας.

Λίγος ο καιρός για αλλαγή τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο δύσκολο έργο με δική της ευθύνης, για να αντιστρέψει την αδιαφορία της κοινωνίας. Ναι, η πλήρης επικράτηση στα ΜΜΕ, ναι ο ασφυκτικός έλεγχος στη δικαιοσύνη, ναι και η ευθύνη της κοινωνίας, προσφέρουν μια καλή δικαιολογία. Όμως το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποιο ήταν αυτά τα τρία και μισό χρόνια; Λίγος ο καιρός για παραδοχές, λίγος ο καιρός για αλήθεια, αρκεί όμως για αποφυγή ίδιων λαθών, μόνο που δεν πρέπει να αλλάξουν πολλά, αλλά όλα! Ιδού η τελευταία ευκαιρία! Ιδού και η περιβόητη πρόκληση για το δύσκολο. Συ είπας ….