Λίνα Μενδώνη: Εργολαβίες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η Λίνα Μενδώνη προσπαθεί να προστατεύσει τον Μπακογιάννη, που επιθυμεί να προστατεύσει τα συμφέροντα, που σχετίζονται με το «έργο» του.

Τα φώτα της δημοσιότητας μονοπώλησε η οδός Πανεπιστημίου – και τα πάθη της, από τον «Μεγάλο Περίπατο».

Έτσι η ομοιοπαθής λεωφόρος Βασ. Όλγας έμεινε στο ημίφως – κι ας δέχθηκε ίσης ποσότητας Μπακογιάννεια ματαιοδοξία και ανοργανωσιά.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, έχει συναίσθηση ότι πρώτο πολίτη της Αθήνας τον ανέδειξε – και – η ταλαιπωρία του κοινού από την αυτό- καταρρέουσα πρακτική πεζοδρομήσεων.

Ευλόγως, μετά την εκλογή του, ανήγγειλε ότι θα τιμήσει τη δέσμευσή του να ξανακάνει τη Βασ. Ολγας κανονικό δρόμο.

Τότε συνέβη το απίστευτο: ανάμεσα στον απερχόμενο και τον ερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων, πετάχτηκε μια φιγούρα, πολύ γνωστή από γκρίζες διευθετήσεις Νεομητσοτακισμού, από το παρελθόν.

Η Λίνα Μενδώνη, με τ’ όνομα – πάντα υπουργός, πάντα εξωκοινοβουλευτική και πάντα στην υπηρεσία ενδιαφερόντων της οικογένειας – απαγορεύει (!) στον εκλεγμένο άρχοντα της πόλης να την διοικεί κατά την εντολή που πήρε.

Δεν του επιτρέπει να δώσει τον δρόμο στην κυκλοφορία και να αποσυμφορήσει το κέντρο, για λόγους «προστασίας αρχαιολογικών ευρημάτων» – που δεν είχε επικαλεσθεί ποτέ ως τώρα.

Μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν τραμ και λεωφορεία – αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό για το οποίο εκλέχθηκε ο δήμαρχος.

Κατά την υπουργική αυθεντία, πρέπει να συνεχιστεί αυτό που ξεκίνησε ο Μπακογιάννης.

Δείχνει μπερδεμένο ότι μια υπουργός ασκεί αυθαίρετα δημοτικές αρμοδιότητες, σε ένα συγκεκριμένο σημείο της πόλης, που συνδέεται με έναν συγκεκριμένο δήμαρχο και μια συγκεκριμένη πρακτική δημοτικής διαχείρισης – ήδη καταδικασθείσα.

Το κλειδί για το ξεμπέρδεμα είναι μια λέξη: εργολαβία.

Πίσω από τις καλολογικές διατυπώσεις, για «πεζοδρομήσεις», «περίπατους» και «παρεμβάσεις» υπάρχουν λεφτά.

Αυτό που λέει ο Δούκας σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν τα νεύρα των περαστικών να γίνονται τσατάλια.

Όμως, κάποιοι θα χάσουν αν το σχέδιο δεν προχωρήσει, όπως το ξεκίνησε ο αποπεμφθείς δήμαρχος.

Το πιάσατε το υπονοούμενο; Η κυρία προσπαθεί να προστατεύσει τον Μπακογιάννη, που επιθυμεί να προστατεύσει τα συμφέροντα, που σχετίζονται με το «έργο» του.

Σκασίλα της μεγάλη και δέκα παπαγάλοι για τα αρχαία.

Παλιά της τέχνη κόσκινο. Από την εποχή που το πρωί ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και το απόγευμα μυστικοσύμβουλος της οικογένειας Μητσοτάκη.

Όταν η υπουργοποίησή της αποκάλυψε τις ανάρμοστες σχέσεις τους, διακρίθηκε σε αποστολές αντι-πολιτισμού.

Το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η προσφορά προστασίας στον Λιγνάδη που τους «εξαπάτησε», η τιμωρία των αρχαιολόγων με την αφαίρεση κτηρίου που τους έδωσε για έδρα του συλλόγου τους η ελληνική Πολιτεία – και ανεκλήθη με Μενδώνειο διάταγμα.

Η παρέμβασή της στη μετατροπή της Βασ. Όλγας σε Πανεπιστημίου αποπνέει αγωνία των απερχόμενων, μην βγουν στη φόρα οι αφανείς πτυχές της εργολαβίας.

Δεν το συζητάει με τον νέο δήμαρχο, αλλά κάνει πλάτες στον παλιό.

Είναι η δική της εργολαβία.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR