Κυριάκος Μητσοτάκης: Παγίδες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δείξει διορατικότητα, σύνεση και ψυχραιμία, σε αυτές τις παγίδες θα πέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ζωντανή μετάδοση οι συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου προκαλούν ποίκιλα αισθήματα. Ποτέ ως τώρα, όμως, το αίσθημα της ντροπής.

Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετική κρίσιμη στιγμή, αλλά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να αναζητήσει στοιχεία ενότητας και ομοψυχίας, έστησε γύρω από οβάλ τραπέζι μια παράσταση διχασμού.

Ψευδόμενος για όσα συμβαίνουν στο Αριστοτέλειο, ανάδειξε το σλόγκαν «με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα» και την αυτόματη μετάφραση: «Eγώ είμαι με τη βιβλιοθήκη και ο Τσίπρας με τη βαριοπούλα»!

Κατάντια για κυβέρνηση. Πρωθυπουργός που έχει συναίσθηση του ρόλου του και πολιτικός που είναι ηγέτης, δεν καταφεύγει σε κατασκευές διλημμάτων.

Η συγκυρία δεν προσφέρεται για ευτελείς μικροκομματισμούς. Οι άνθρωποι πάσχουν, μαζί με τους αριθμούς.

Εκτός από τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, που εμπνέουν τον Πρωθυπουργό να βρίσκει ότι οι Έλληνες ευτυχούν και η Ελλάδα είναι τόπος ποιοτικού βίου.

Με μπαρούφες για «ολιστική» αντίληψη της ζωής και «τα λεφτά που δεν είναι το παν», εμπαίζει τη νεολαία και περιορίζει τους ορίζοντές της.

Είναι ο Πρωθυπουργός της παραπλάνησης και των αλλοιώσεων: από την Ιστορία, ως την τρέχουσα κατάσταση της χώρας.

Επαίρεται αβασάνιστα ότι έβαλε τον Πλάτωνα στο αμερικανικό Κογκρέσο ή εξισώνει τους Ελευθέρους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου με τα στρατεύματα του Ζελένσκι στη Μαριούπολη και τον Παρθενώνα με το άγαλμα του Λίνκολν.

Σε μια κρίσιμη στιγμή, η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργό που ψεύδεται όπως αναπνέει και ανατινάζει την κοινωνική ηρεμία όπως περπατάει.

Με την πριγκιπική ευκολία που πήγε στο Νταβός μέσω Βοστώνης, με δαπάνες του δημοσίου, οργανώνει αναμετρήσεις με φανταστικούς εχθρούς.

Βάζει φωτιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το τερατούργημα της Κεραμέως που κατασκεύασαν άσχετοι με το ελληνικό πανεπιστήμιο προς όφελος των παραμάγαζων που στήνονται στον ιδιωτικό τομέα, για να πουλήσουν γνώση με οικονομικό αντάλλαγμα, για λίγους.

Υπονομεύει αδίστακτα τις σχέσεις των κοινωνικών ομάδων μεταξύ τους και στρέφει τα πιο καθυστερημένα τμήματα της παράταξής του κατά της Νεολαίας.

Με τον ίδιο κυνισμό που προστατεύει μεγάλα συμφέροντα, καλύπτει τα υπερκέρδη στην ενέργεια, και την αισχροκέρδεια στο εμπόριο, διοχετεύει το δημόσιο χρήμα σε ημέτερους, με απευθείας αναθέσεις και το κοινοτικό σε κλειστά συστήματα διαπλοκής.

Η εμφάνισή του στο υπουργικό Συμβούλιο, ήταν το προανάκρουσμα της τεχνητής έντασης που κλιμακώνει, ως ιμάντα μεταβίβασης της προεκλογικής ρητορικής του στο εκλογικό σώμα.

Δεν πολιτεύεται. Μηχανεύεται -με ακριβοπληρωμένους ειδικούς του πολιτικού μάρκετινγκ- σχέδια επικράτησης, στήνοντας παγίδες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτό που νομίζει, όμως, ως ισχυρό χαρτί του, είναι η θηλιά που περνάει μόνος του στον λαιμό του.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δείξει διορατικότητα, σύνεση και ψυχραιμία, σε αυτές τις παγίδες θα πέσει ο ίδιος.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR