Μέσα Ενημέρωσης: Όσα όλοι ξέρουμε, αλλά δεν συζητάμε…

Του Γιάννη Παντελάκη

Η πλειονότητα των πολιτών δείχνει μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης σε μια σειρά από θεσμούς, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ΜΜΕ, τους αγωγούς δηλαδή από τους οποίους  οι πολίτες πληροφορούνται τα γεγονότα. Εκεί, τα πράγματα για τα ίδια τα Μέσα είναι απόλυτα απογοητευτικά.

Μια ακόμα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζουμε αλλά αποφεύγουμε-ιδιαίτερα οι εμπλεκόμενοι με τα ΜΜΕ- να συζητάμε. Ανάμεσα σε δεκαοκτώ θεσμούς για τους οποίους οι πολίτες δίνουν απαντήσεις ως προς τον βαθμό εμπιστοσύνης που εχουν, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συγκεντρώνουν μια αρνητική πρωτιά. Προηγούνται όλοι οι υπόλοιποι (αστυνομία, κυβέρνηση, πρωθυπουργός, δικαιοσύνη, κοινοβούλιο κλπ) και μόλις το 10,7% εμπιστεύεται τα ΜΜΕ, οι υπόλοιποι όχι.

Για όσους παρακολουθούν την πορεία των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη μέτρηση (της aboutpeople για το Ινστιτούτο για την έρευνα και την κοινωνική αλλαγή ΕTΕRΟΝ) δεν προκαλεί εντύπωση. Αργά αλλά σταθερά ο βαθμός εμπιστοσύνης τους φθίνει, οι πολίτες που διατηρούν αρνητική άποψη γι αυτά αυξάνονται, το κύρος των ΜΜΕ μειώνεται, αντίστοιχα και η επιρροή τους. Το τελευταίο, επιβεβαιώθηκε με έναν χαρακτηριστικό τρόπο στα χρόνια της πανδημίας, η διακίνηση fake news (που έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση θεωριών συνωμοσίας γύρω από τον κορωνοϊό, τα εμβόλια κλπ) και η οποία κατά βάση έγινε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντιμετωπίστηκαν με επάρκεια από τα παραδοσιακά ΜΜΕ τα οποία όφειλαν να καταγράφουν την αλήθεια. Συμπληρωματικά, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τεράστια ποσοστά πολιτών εχουν ως κύρια πηγή ενημέρωσης τα ΜΚΔ.

Σίγουρα, μια γενίκευση-όπως αποτυπώνεται στην συγκεκριμένη και όχι μόνο έρευνα- που θέλει συνολικά τα ΜΜΕ να έχουν τόσο χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης-δεν είναι και δεν μπορεί να είναι απόλυτα ακριβής, λειτουργεί ισοπεδωτικά και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν ΜΜΕ στα οποία η δημοσιογραφία εξακολουθεί να γίνεται με τον τρόπο που θα ήθελαν οι πολίτες. Όμως, την εικόνα αναξιοπιστίας την δίνουν αφενός μεν παραδοσιακά Μέσα, αφετέρου προβεβλημένοι δημοσιογράφοι οι οποίοι μπορεί αριθμητικά να είναι λίγοι, όμως για τον μέσο πολίτη συμπυκνώνουν τους εκπροσώπους αυτού που λέγεται δημοσιογραφία και μίντια.

Όσοι πιστεύουν ότι η αρνητική εικόνα της κοινωνίας για τα ΜΜΕ είναι μια ιστορία που αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους με αυτά, κάνουν λάθος. Αφορά την ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας, ο πολίτης που οδηγείται στις κάλπες ή σε καθημερινές πολιτικές ή κοινωνικές συμπεριφορές πρέπει να έχει καλή γνώση της αλήθειας για όσα συμβαίνουν και επηρεάζουν τις επιλογές του. Ωστόσο, σίγουρα αυτοί που κυρίως θα έπρεπε να συζητάμε τρόπους για να αλλάξει η άποψη της κοινωνίας για τα μίντια και σ ένα μεγάλο βαθμό η δημοσιογραφία που ασκείται στις μέρες μας, είναι οι άνθρωποι των Μέσων, ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι. Δυστυχώς δεν το κάνουμε…

ΑΠΟ ΤΟ POLITICUS.GR