Μήπως βιαστήκατε πάλι κύριε Μητσοτάκη;

Toυ Κώστα Πρώιμου

Συγχαρητήρια έστειλε εσπευσμένα  στον επικεφαλής των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν – θαρρείς για να πιάσει θέση ψηλά στα προεδρικά θεωρεία, ο Πρωθυπουργός της έγκλειστης Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μια χώρα που ο εγκλεισμός έλαβε χώρα με τα πρόστιμα να βεβαιώνονται στους “αμάσκωτους” φορολογούμενους πολίτες πριν την εφαρμογή της ΚΥΑ (όπως θα άρμοζε άλλωστε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία), πραγματικά θα αποτελούσε έκπληξη η επιβολή μιας Στρατηγικής σημασίας εγκράτειας στην πολύπαθη και αποδεδειγμένα ανερμάτιστη εξωτερική μας πολιτική.

Ασφαλώς το ΚΙΝ. ΑΛ έκλεψε την παράσταση επικοινωνιακά διαβιβάζοντας συγχαρητήρια με ελληνική γραφή στον κ. Μπάιντεν και την κυρία Χάρις. Καλά, ως προς το έρημο κόμμα – καρυδότσουφλο της Φώφης δεν θα είχαμε την απαίτηση να απαντήσουμε κάτι που να βρίθει στοιχειωδών πολιτικών κανόνων, ακόμη και αν πρόκειται για την αποστολή μιας απλής έγγραφης φόρμας απονομής συγχαρητηρίων. Ωστόσο, ο αρχηγός των Αρίστων να υποπέσει σε τόσο σημαντικό ολίσθημα;

Εκτός και αν, ο κύριος Μητσοτάκης εκτός από τα ημιθεϊκά προσόντα του Μωυσή διαθέτει και αυτά του μάντη Κάλχα, οπότε αναμφισβήτητα γνωρίζει εκ των προτέρων το οριστικό αποτέλεσμα (όπως ήξερε και την εξάρτηση των Ελλήνων πολιτών από το μισθό τους), σε μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ. Και επειδή σε ουδεμία περίπτωση παριστάνουμε τους φωστήρες ή τους εκλογικούς αναλυτές, απλώς παραθέτουμε όσα προβλέπονται στο Αμερικάνικο Σύνταγμα:

Αυτό συμπερασματικά που πολλοί άνθρωποι και προφανώς αρκετοί… πρωθυπουργοί αγνοούν, είναι ότι το Ανώτατο Αμερικανικό  Δικαστήριο (Supreme Court) αποφάσισε τον Ιούλιο του 2020 ομόφωνα ότι το άρθρο 2, τμήμα 1 του Συντάγματος παρέχει στα Αμερικανικές Πολιτείες ευρεία εξουσία επί της επιλογής των αντιπροσώπων τους (electors)  για το Σώμα των Εκλεκτόρων  (Electoral College).

Ο δικαστής κ.  Kagan έγραψε την απόφαση του Ανώτατου Αμερικανικού Δικαστηρίου (δλδ, Αμερικανικός Άρειος Πάγος):

«Κάθε τέσσερα χρόνια, εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν για έναν Προεδρικό υποψήφιο. Ωστόσο, οι ψήφοι τους πηγαίνουν στην επιλογή των μελών του Σώματος των Εκλεκτόρων ( Electoral College), τους οποίους κάθε Πολιτεία διορίζει βάσει του εκλογικού αποτελέσματος (στην εν λόγω Πολιτεία). Αυτοί οι λίγοι «εκλογείς» επιλέγουν τον Πρόεδρο. »

Το άρθρο II, η εξουσιοδότηση διορισμών του τμήματος 1 δίνει στις Πολιτείες εκτεταμένη εξουσία επί επιλογής των προεδρικών εκλογέων απουσία κάποιου άλλου συνταγματικού περιορισμού. Όπως λέει το Σύνταγμα, κάθε Πολιτεία μπορεί να διορίσει εκλογείς “με τρόπο που ορίζει αυτή”… Το Δικαστήριο έχει περιγράψει αυτή τη ρήτρα ως “μεταβίβαση της ευρύτερης δύναμης αποφασιστικότητας”, σχετικά με το ποιος γίνεται εκλογέας ».

«Το Σύνταγμα είναι πολύ λιτό ως προς την επιλογή των εκλογέων (electors). Το άρθρο II περιλαμβάνει μόνο την εντολή σε κάθε Πολιτεία να διορίσει, με όποιο τρόπο θέλει, τους προεδρικούς εκλογείς του. Στη συνέχεια, η δωδέκατη τροπολογία λέει στους εκλογείς να συναντηθούν στις Πολιτείες τους, να ψηφίσουν ξεχωριστά τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο και να διαβιβάσουν καταλόγους όλων των ψήφων τους στον Πρόεδρο της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για καταμέτρηση… Αυτό είναι όλο.”

Εν κατακλείδι, μήπως βιαστήκατε πάλι κύριε Μητσοτάκη; Δεδομένου ότι όσο η γη γυρίζει, ο Τράμπ και ο κάθε Μπάιντεν θα συνεταιρίζονται πρόθυμα και περιχαρείς με τον… αρχιμαφιόζο της κάθε περιοχής και εν προκειμένω στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είστε εσείς…