Μήπως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι μουσικός;

Του Δημήτρη Τερζή

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται για τους πανεπιστημιακούς τίτλους του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντος. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει ότι διαθέτει «όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα», άρα και την αναγνώριση του τίτλου του στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται ότι ο μόνος τίτλος του Open University που έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε… μουσικές σπουδές.

Την άποψη ότι ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων έχει τα «τυπικά και ουσιαστικά προσόντα» για να αναλάβει τη θέση της ΕΥΠ επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών. Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», αν το πτυχίο του νέου διοικητή της ΕΥΠ έχει αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να μένουν εκτός μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και για την ουσία της υπόθεσης παραπέμπω στη χθεσινή ανακοίνωση όπου φαίνεται ότι όλο το επιτελείο που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας έχει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να επιτελέσει το καθήκον του».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα βιογραφικά όλων όσων επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση να στελεχώσουν καίριες θέσεις στην εθνική ασφάλεια και ειδικά για τον κ. Κοντολέων η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«O Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. To 1999 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό, και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών».

Ερωτήματα

Η έρευνα ωστόσο που έκανε η «Εφ.Συν.» αναδεικνύει πολλά προβληματικά σημεία στην πιο πάνω ανακοίνωση τα οποία χρήζουν απάντησης. Ειδικότερα:

– Αν επισκεφτεί κάποιος την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ, του οργανισμού δηλαδή που αναγνωρίζει ακαδημαϊκούς τίτλους του εξωτερικού, θα διαπιστώσει ότι στη σχετική λίστα με τα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, υπάρχει μία και μοναδική καταχώρηση που αφορά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου και το αντικείμενό της δεν είναι το Management αλλά το Department Of Music. Αν μη τι άλλο από τη Μουσική έως τη Διοίκηση υπάρχει μια απόσταση…

– Ως γνωστόν, όποιος έχει αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό τίτλο του εξωτερικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο τίτλος αυτός αποτελεί και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της χώρας. Εντύπωση προκαλεί στην κυβερνητική ανακοίνωση η… μάλλον γενική και αόριστη αναφορά ότι ο κ. Κοντολέων «μιλάει αγγλικά».

– Η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας σήμερα ουσιαστικά απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» αν ο τίτλος του κ. Κοντολέοντος είναι όντως αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος, δηλαδή τον ΔΟΑΤΑΠ. Θα επαναλάβουμε λοιπόν το ερώτημα. Έχει ο νέος διοικητής της ΕΥΠ πανεπιστημιακό τίτλο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα; Τον κατέθεσε ποτέ προκειμένου να πάρει την σχετική έγκριση ή όχι;

Αν ναι, τότε, όντως δεν υπάρχει πρόβλημα στο κομμάτι των τίτλων του. Αν όχι, τίθεται τεράστιο ζήτημα καθώς, αφ’ ενός αυτό σημαίνει ότι ο κ. Κοντολέων δεν έχει τους απαιτούμενους τίτλους για τη θέση που προορίζεται -μιας και ο νόμος για την πλήρωσή της είναι σαφής- αφ’ ετέρου σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει μια ουσιαστική παρατυπία, διαβεβαιώνοντας ότι ο κ. Κοντολέων έχει τα προσόντα, ενώ δεν τα έχει.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 3649/2008 «ΕΥΠ κι άλλες διατάξεις» είναι ξεκάθαρος ως προς τα προσόντα του εκάστοτε διοικητή. Ειδικότερα, στο άρθρο 9, παράγραφος 3 του νόμου αναφέρεται:

«Για τον διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ίδιου νόμου αναφέρεται και κάτι άλλο που φαίνεται ότι επίσης παραβίασε η κυβέρνηση: «Τον διοικητή βοηθούν στο έργο του δύο υποδιοικητές», την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τρεις υποδιοικητές πριν από λίγες μέρες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ