Μαργαρίτης Σχοινάς: Ποιος φοβάται τον εκπρόσωπο;

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι αυτή τη στιγμή ο πιο ισχυρός Έλληνας στην κοινοτική Ευρώπη,  μετά τον  επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο. Από τη θέση του πορτ παρόλ της Κομισιόν μιλάει ανά πάσα στιγμή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό σημαίνει ότι ανά  πάσα στιγμή μπορεί να μιλήσει  και με οποιονδήποτε Ευρωπαίο ηγέτη.

Άλλωστε από το πόντιουμ του Μπερλεμόντ είναι γνωστός σε όλο τον πλανήτη.  Και όλοι συγκλίνουν ότι είναι ο πιο επιτυχημένος εκπρόσωπος Τύπου εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι απλώς επικοινωνιακός. Ξέρει καλά και το ευρωπαϊκό  οικοδόμημα, στο οποίο σταδιοδρόμησε ως κοινοτικός υπάλληλος και ευρωβουλευτής. Εκεί τον εντόπισε ο  Γιούνκερ και τον έκανε δεξί χέρι του.

Στις Βρυξέλλες όλοι ξέρουν το  τρίγωνο  κοινοτικών αξιωματούχων στους οποίους οφείλει πολλά η χώρα στην περίοδο της κρίσης: ο  Δημ. Αβραμόπουλος -και πριν η Μαρία Δαμανάκη- ο  Κύπριος Επίτροπος  Χρήστος Στυλιανίδης και ο Μαργαρίτης Σχοινάς βρίσκονταν την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη συζήτηση με τον  κατάλληλο συνομιλητή, όταν όλα στην Ευρώπη εμφανίζονταν αρνητικά για την Ελλάδα- όχι  και τόσο άδικα.

Αυτό μεταφραζόταν σε υποστήριξη ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Και πάντως ήταν ένα στήριγμα στην Κομισιόν σε κρίσιμες ώρες. ” Ο Γιούνκερ άρπαξε την Ελλάδα από το χάος” είπε  σε μια  συνέντευξη του, κάνοντας ένα είδος άτυπου απολογισμού του τρίγωνου.

Ο Σχοινάς είναι καταρτισμένος, ευφυής, ετοιμόλογος και πρωτίστως ανοιχτόμυαλος. Ανήκει σε μία νέα φουρνιά πολιτικών -έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται- της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που έχουν αποβάλει τα στερεότυπα του παρελθόντος,  έχουν καθαρή εικόνα για τις προτεραιότητες της Ευρώπης και τα εργαλεία που θα χρειαστεί και πρωτίστως δεν έχουν πολιτικές προκαταλήψεις.

Ήταν οι πρώτοι που δεν ανησύχησαν όταν στο Συμβούλιο Κορυφής βρέθηκε ένας τυπικός κομμουνιστής σαν τον Δημ. Χριστόφια. Και οι πρώτοι που σεβάστηκαν την επιλογή του ελληνικού λαού το 2015 στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά είναι η γενιά που θα πάρει τα ηνία της  δημοκρατικής φιλοευρωπαϊκής Ευρωδεξιάς μετά τη Μέρκελ παρότι οι προσλαμβάνουσες της δημοσίας παρουσίας των εκπροσώπων της την τοποθετούν  περισσότερο κοντά στον Μακρόν.

Ο Γιούνκερ- επιφανής πολιτικός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- ήταν μέντορας του Σχοινά προτού ο ένας πάρει το τιμόνι της Κομισιόν και ο άλλος αναλάβει εκπρόσωπός του. Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, τον έκανε περισσότερο Ευρωπαίο από όσο ήταν. Κυρίως τον μύησε μύησε στη τέχνη της άσκησης πολιτικής υπέρ της προοπτικής των Ευρωπαίων, χωρίς να ανατινάζονται οι ισορροπίες και να προκύπτουν δυσάρεστα πισωγυρίσματα.

Από αυτή την εποχή ο σημερινός πορτ παρόλ ανήκει στην πρωτοποριακή ομάδα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Ο ρόλος του στην Κομισιόν και η τοποθέτηση του στον αστερισμό του ΕΛΚ τον έκανε στην Ελλάδα προνομιακό συνομιλητή του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ιδίως του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μεγάλα θέματα που δεν μπορούσαν να έχουν λόγο η Μαρία Σπυράκη, αλλά ούτε η ομάδα των σημερινών ευρωβουλευτών της ΝΔ.  Ο Αβραμόπουλος και ο Σχοινάς, εκ των πραγμάτων, είχαν να πουν κάτι περισσότερο στον επικεφαλής της ΝΔ. 

Μια από τις τελευταίες προσωπικές επαφές Μητσοτάκη-Σχοινά έγινε δημόσια-προφανώς κατ’ επιλογήν του πρώτου: πέρασαν ένα πρωινό στη “Βιβλιοθήκη” στο Κολωνάκι σε κοινή θέα, την επόμενη της τελευταίας επίσκεψης Γιούνκερ στην Ελλάδα, όταν συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, συνοδευόμενος από τον Σχοινά.

Αυτό το τετ α τετ καλλιέργησε εσωκομματικές ανασφάλειες καθώς ο σημερινός πορτ παρόλ έχει το προφίλ να είναι ό,τι επιλέξει: αυριανός βουλευτής της  ΝΔ,  υπουργός Εξωτερικών -ποια κυβέρνηση δεν θα ήθελε ένα τέτοιο στέλεχος για το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών θεμάτων- ευρωβουλευτής ή επίτροπος. Μοιραία ο ανταγωνισμός και η μικροπολιτική το κάνουν στόχο πισώπλατων επιθέσεων.

Δεν ανακατεύεται στα εσωκομματικά της ΝΔ και όσοι τον ξέρουν λένε ότι δεν είναι άνθρωπος που ιδρώνει το αυτί του από τέτοια.  Άλλωστε, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ίδιος έχει αποφασίσει να μεταπηδήσει στο καράβι της ελληνικής πολιτικής σκηνής με τη λήξη της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ. Το αξίωμα του αναπληρωτή γενικού διευθυντή στην Κομισιόν του επιτρέπει να επιδιώξει αναβάθμιση της υπηρεσιακής του ιδιότητας και  η πολιτική μπορεί να περιμένει.

Αν δεν μπορεί -και επίκειται η αλλαγή ρόλου στα 56 χρόνια του- σημαίνει ότι ο Σχοινάς κάποιους κάλους πάτησε στη ΝΔ.Ήτοι  κάποιοι θεωρούν ότι “έκλεισε” κάτι με τον Μητσοτάκη και τους ξεβολεύει, οπότε λένε τον καημό τους από εδώ κι εκεί. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε  η εγχώρια πολιτική δεν έχει και πολλούς Σχοινάδες.