Πενήντα χρόνια ΕΛΠΕ: Από τη Θεσσαλονίκη στις Βρυξέλλες

ellinika_petrelaia.jpg__501x267_q75_crop_subject_location-391,150_subsampling-2_upscaleΤι δουλειά είχε την Τρίτη στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και γιατί βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον Μαργαρίτη Σχοινά και τον ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρή Ζαγοράκη και τους περισσότερους ευρωβουλευτές της χώρας στο ακροατήριο;

Η σύνθεση -πολιτικό γεγονός. Ο πορτ παρόλ της Κομισιόν μετέφερε αισιόδοξα μήνυμα για το προσφυγικό και την ελληνική αξιολόγηση, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης. Και στο περιθώριο ο Δημ. Παπαδήμος παρουσίαζε τα πιθανά σενάρια των εξελίξεων.

Αλλά η εκδήλωση δεν ήταν πολιτική, ήταν αμιγώς επιχειρηματική. Για την ακρίβεια τα Ελληνικά πετρέλαια με την αφορμή της συμμετοχή τους στην έκτη συνάντηση του κλάδου στις Βρυξέλλες, με πρόσκληση του Θ. Ζαγοράκη παρουσίασαν τον απολογισμό της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη για μισό αιώνα πλέον. Λόγω της καταγωγής των συντελεστών της η εκδήλωση δείχνει θεσσαλονικιώτικη, αλλά ήταν και διεθνής, όπως άλλωστε και το θέματα της: ‘Οικονομία & πετρελαϊκός κλάδος διύλισης – ImageHandlerΑναπτυξιακές προκλήσεις και τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών”  

Εντυπωσιακά στοιχεία για τη λειτουργία του παρουσιάσθηκαν από τον επικεφαλής του Νίκο Ζαχαριάδη, ο γενικός Διευθυντής της αρμόδιου διεύθυνσης της Επιτροπής Τζον Κούπερ μίλησε – και στα ελληνικά- για τη συμβολή των ΕΛΠΕ στην ενεργειακή πολική τη Ευρώπης. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις προσωπικές του μνήμες από τα μέσα τη δεκαετίας του 1960 που ιδρύθηκε το διυλιστήριο.

Ο Γρηγόρης Στεργιούλης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΕΛΠΕ έδωσε την πιο ενδιαφέρουν διάσταση στη παρουσίαση συνδέοντας το δυναμισμό της εταιρίας με τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις και την ανάγκη της παρακολούθησης τους από τη χώρα και τις επιχειρήσεις της. ( Η ομιλία του δημοσιεύεται ξεχωριστά).