Μείωση της «ψαλίδας» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της GPO

Μείωση της «ψαλίδας» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει και η τελευταία δημοσκόπηση της GPO.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει άνοδο της τάξεως του 0,6%, ενώ η ΝΔ χάνει μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Οικονομικού Βαρομέτρου της ίδιας εταιρείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για το powergame.gr η ΝΔ προηγείται με 30,8% (έναντι 31,8% της μέτρησης του Μαρτίου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,8% (έναντι 22,2% της μέτρησης Μαρτίου). Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει το 12,6% των προτιμήσεων, καταγράφοντας μια πτώση 1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Μειώνονται τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων

Οι όποιες απώλειες φαίνεται ότι κατανέμονται στα μικρότερα κόμματα. Έτσι το ΚΚΕ έχει το 5,9% των προτιμήσεων (5,5%), η Ελληνική Λύση το 4,6% (4,1), το ΜέΡΑ25 το 2,4% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα το 1,9% (1,7%) ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 4,4% (3,1%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 10,6%-δεν εμφανίζει δηλαδή αξιόλογη διακύμανση- ενώ λευκό επιλέγει το 1,4% με το 2,6% να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Η ακρίβεια στο επίκεντρο

Οι συσχετισμοί αυτοί – κυρίως σε ό,τι αφορά στα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης -είναι φανερό ότι επηρεάζονται από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανησυχίες της κοινής γνώμης για τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της. Ωστόσο, οι απώλειες της ΝΔ συνοδεύονται από μια στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με μια διασπορά ψήφων προς μικρότερα κόμματα.Κερδίζει… η αυτοδυναμία

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξακολουθεί να είναι πρώτος σε θετικές γνώμες (70%), με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη να ακολουθεί με 60,5% και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο στην τρίτη θέση με 49,3%. Οριακές διαφορές στην επόμενη τριάδα υπουργών, με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να έχει το 39,9% των θετικών γνωμών, τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με 39,2% και τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με 39%.