Μεγάλα λόγια, μικρά έργα για την επένδυση της Microsoft: 20 μήνες «φαγούρα» για ένα οικόπεδο

Ένα από τα θεμελιώδη επιχειρήματα της ΝΔ την προεκλογική περίοδο του 2019 ήταν το «άνοιγμα» που θα έκανε η Ελλάδα σε πολυεθνικές για επενδύσεις, όπως η περίπτωση με την Microsoft.

Το αφήγημα της κυβέρνησης για επενδύσεις συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του Ιουλίου, με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις Τύπου περί στρατηγικών επενδυτών διεθνούς φήμης και συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο για μία ευρεία γκάμα συνεργασιών, όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία (βλέπε Microsoft).

Το επιτελείο του Μητσοτάκη έκανε λόγο για… παρέλαση ξένων επενδυτών από το Μαξίμου που έδιναν θετική ψήφο στην Ελλάδα, η οποία θα μετατρεπόταν σε έναν ελκυστικό προορισμό για το διεθνές επενδυτικό… jet set.

Δύο χρόνια μετά, επενδύσεις ακούμε, επενδύσεις δεν βλέπουμε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία Data Center στην Αττική από τον κολοσσό της Microsoft, για το οποίο στήθηκε φιέστα στο Μουσείο της Ακρόπολης από την κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2020.

Η μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στην Ελλάδα, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμιθ, έμεινε τελικά στα λόγια και 20 μήνες μετά τις ανακοινώσεις, οι εργασίες για την κατασκευή του Data Center βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά.

Μάλιστα, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος σε συνέντευξη Tύπου παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό.

Αναφερόμενος στα σχέδια της εταιρείας, είπε, πως από τον Οκτώβριο του ’20 μέχρι και σήμερα έχει γίνει ένα βήμα.

Ποιο είναι αυτό;

Η αγορά μίας έκτασης στα… Μεσόγεια.

Και το καλύτερο; Δεν υπάρχουν ακόμη οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. Ούτε τα θεμέλια, δηλαδή, δεν έχουν μπει.

Ο κ. Μιχαλόπουλος απέφυγε μάλιστα να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, κάνοντας λόγο για μελετημένα και προσεκτικά βήματα, εκτιμώντας πως σε βάθος τριετίας το Data Center θα καταστεί λειτουργικό.

«Υπάρχουν πάντοτε εξωτερικά εμπόδια, κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να γίνει ένα σωστό χρονοδιάγραμμα εξαιτίας των άγνωστων και απρόβλεπτων παραγόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, το σίγουρο είναι ότι είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε και να προχωρήσουμε 100% το project», σημείωσε.

«Κατά το παρελθόν στην Ελλάδα έχουν ανακοινωθεί έργα, τα οποία στη συνέχεια δεν έγιναν ποτέ. Αντίθετα, εμείς εργαζόμαστε σε αυτό το πλάνο. Έχουμε ήδη βρει τους καλύτερους συνεργάτες και κινούμαστε, κάνοντας προσεκτικά βήματα. Το πιο σημαντικό είναι να μη γίνει κανένα λάθος, δηλαδή για παράδειγμα να αγοράσεις το λάθος οικόπεδο ή να μην έχεις προβλέψει τη σωστή παροχή ενέργειας», συνέχισε.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR