Μεγάλη μέρα, κακός συμβολισμός

Ασφαλώς η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο σηματοδότησε -ρεαλιστικά  είναι αλήθεια -την τομή που συνιστά για τη χώρα το κλείσιμο του Μνημονίου και η διευθέτηση του χρέους.  Ήταν μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και όσοι ευθύνονται για τη χρεοκοπία, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να είναι προσεκτικοί και αναγνωρίσουν τις θυσίες των πολιτών και την επιτυχία της κυβέρνησης -όπως κάνουν όλοι στο εξωτερικό.

Θα έπρεπε ίσως να είναι προσεκτική και η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του πρωθυπουργικού ακροατηρίου. Σε μια περίοδο που ο Πάνος Καμμένος αμφισβητεί ευθέως στο Μακεδονικό  την αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού να παίρνει τις τελικές  αποφάσεις  η συνύπαρξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν ήταν καλός συμβολισμός. Γιατί παραπέμπει σε συνέχεια μια σύμπραξης που μόνο ως αναγκαία τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να δικαιολογηθεί. Αλίμονο αν μείνει αμανάτι δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Καμμένος.

Ίσως δεν ήταν καν σκόπιμη από πλευράς συμβολισμών και αυτή καθ’ εαυτή η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε κομματικό ακροατήριο. Αν ήθελε να τιμήσει και τους βουλευτές του συνεργαζόμενου κόμματος  θα ήταν καλύτερα να το κάνει στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός απευθύνεται στο λαό, σε όλη την κοινωνία όχι μόνο στο κόμμα του. Γιατί το επίτευγμα της κυβέρνησής του αφορά όλη την κοινωνία.

Ο Σχολαστικός