Μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος, αλλά νέο κόμμα με την παλιά καμαρίλα του ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται

Toυ Γ. Λακόπουλου

Ολοφάνερα οι δημοκρατικοί πολίτες ανακουφίσθηκαν όταν διαπίστωσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και βάζει στην άκρη την κομματική γραφειοκρατία της Κουμουνδούρου και τις φράξιες της.

Με καθαρό τρόπο διακήρυξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει μέσα από το συνέδριό του  – που θα οργανωθεί από  ειδική αντιπροσωπευτική επιτροπή και  όχι από την  απερχόμενη  Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο κόμμα, με τον τίτλο  ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, δεν θα επιδιώξει την να  είναι η  «Αριστερά της νέας εποχής « , όπως προπαγανδίζει ο Σκουρλέτης, ούτε οργανωτής «μετώπων», που ζητάει ο Τσακαλώτος  με τους 53+.  Δεν θα είναι φυσικά  «αριστερά και τίποτε άλλο»  όπως προβάλλουν κάποιοι παρακμιακοί που δεν μπορούν οι ίδιοι να είναι τίποτε άλλο.

Θα εξελιχθεί σε σύγχρονο δημοκρατικό φιλοευρωπαϊκό κόμμα Αριστεράς- Κεντροαριστεράς, που θα επιδιώξει υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει  ριζοσπαστικό πρόγραμμα  στη χώρα. Καθαρές κουβέντες.

Ύστερα όμως άρχισαν τα φάλτσα.  Στη σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής  παρεισέφρησαν ονόματα που κάθε άλλο παρά μπροστά μπορούν να ωθήσουν τα πράγματα για την δημοκρατική παράταξη.

Επιπλέον κανείς δεν κατάλαβε τι είδους σύνδρομο νοσταλγίας του Καμμένου, ήταν αυτό που άνοιξε την πόρτα στον Γκλέτσο σ’ αυτή την Επιτροπή – και έδωσε στη ΝΔ πάτημα για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό.

Μετά ήλθε η σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας που κατ’ ουσίαν είναι το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο προς το συνέδριο και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σωστή επιλογή η συγκρότηση και η αντιπροσωπευτική σύνθεσή της. Αλλά κάποιες επιλογές προσώπων, που μόνο καθοδηγητικό ρόλο δεν μπορούν να έχουν, προκαλούν επιφυλάξεις στην κοινωνία.

Τι δουλειά έχουν σε μια τέτοια σημαντική επιτροπή κάποιοι που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ σε κανένα όργανο, από κανέναν σώμα, αλλά ήταν «αυλικοί» ή «περιβάλλον» γύρω από τον ένα ή τον άλλο παράγοντα  του ΠΑΣΟΚ;

Πώς νοείται η παρουσία προσώπων με εμφανώς αρνητικό φορτίο από δικές τους επιλογές κατά την πενταετία  διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα εμφανώς  αποκλείσθηκαν άλλοι για τους ίδιους λόγους; 

Σε τι θα είναι χρήσιμη η συμμετοχή παραγόντων με οπισθοδρομική κουλτούρα και έφεση σε  ρητορείες και πρακτικές που οδηγούν στον παλιό μικρό κόμμα του  πολιτικού περιθωρίου;

Αν εκτός από τη διοργάνωση του συνεδρίου αποστολή αυτής της Επιτροπής είναι να ανοίξει νέους δρόμους για να ενταχθούν στο νέο κόμμα όσοι συμμερίζονται αυτό που ήταν το «οραματικό ΠΑΣΟΚ», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό μπορεί να γίνει με καθαρά πρόσωπα. Με όσους έχουν πολιτική συγκρότηση, αγωνιστική  ιστορία, καθαρή διαδρομή και καθοδηγητικό ρόλο στο  ΠΑΣΟΚ, ιδίως στις περιόδους της μεγάλης πορείας του προς την ανατροπή των συσχετισμών.

Αντιθέτως δεν μπορεί να γίνει με παρακοιμώμενους υπουργών του ΠΑΣΟΚ, με όσους σταδιοδρόμησαν σαν καμαρίλα  μεγαλοπαραγόντων του, και ασφαλώς με όσους δεν έχουν τις προϋποθέσεις να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο δημόσιο χώρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας συσπείρωσε πριν το 2015 τη πρώτη φουρνιά στελεχών -μεσαίων και κάτω κυρίως- στην αντιμνημονιακη περίοδο.  Είναι θετικό  ότι στη μεταμνημονιακή φάση που διανύει η χώρα ανοίγει τις πόρτες σε νέες προσχωρήσεις. Αλλά αν μείνει σ’ αυτούς και επιχειρήσει να οικοδομήσει κόμμα μόνο με αυτούς δεν θα πάει μακριά.

Οι δημοκρατικοί πολίτες, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όσοι στοιχήθηκαν με τον Ανδρέα  Παπανδρέου στους αγώνες των τελευταίων δεκαετιών,  αναγνώρισαν τον Αλέξη Τσίπρα ως εκφραστή τους, όταν τους πούλησαν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ.  Τον ψήφισαν και είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν μαζί του.

 Θα άρουν την εμπιστοσύνη τους όμως αν ο Τσίπρας βάλει ανάμεσα στον ίδιο και σ’ αυτούς του πολίτες όσους έπαιζαν ρόλους στα παρασκήνια επί ΠΑΣΟΚ, όσους παραγόντιζαν στους κυβερνητικούς μηχανισμούς του και όσους έμειναν στο περιθώριο γι’ αυτό.

Όλοι χρειάζονται σε ένα πλειοψηφικό κόμμα. Αλλά αν ανάμεσα στον  επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία εμφανιστούν εκ νέου εκείνοι που ήταν ανάμεσα στις μετα-Παπανδρέου ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ  και την κοινωνία,  ο Τσίπρας θα αποδυναμωθεί.

Οι παράγοντες, οι ενδιάμεσοι, οι διαμεσολαβητές, οι προπομποί και οι κομματάρχες πάσης φύσεως είναι αποσυνάγωγοι στη συνείδηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης .

Θα καταστήσουν τοξικό το εγχείρημα για μετασχηματισμό του  ΣΥΡΙΖΑ και θα εμποδίσουν τους απλούς  και αγνούς οπαδούς του  ΠΑΣΟΚ, αλλά και  τις νέες γενεές προοδευτικών πολιτών, να  στοιχηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.