Με αφορμή την επανεμφάνιση Τσιόδρα: Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς

Του Βασίλη Σκουρή

Μια ατυχής στιγμή! Η δήλωση πως «είναι αδύνατον να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή με περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μαζικής μεταφοράς» ταιριάζει περισσότερο σε κυβερνητικό εκπρόσωπο και όχι στον επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής, ενώ ήδη διαψεύστηκε η εκτίμηση πως «έμαθε η Θεσσαλονίκη» στην αντιμετώπιση του κορονοϊού!

Η στήλη δεν έχει ούτε στιγμή πάψει να υποστηρίζει τους επιστήμονες που κλήθηκαν να εισηγούνται τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, να επισημαίνει προβλήματα που ανακύπτουν και που χρειάζονται λύσεις, να μην τους φορτώνει τις ευθύνες για αποφάσεις της πολιτείας, αλλά και να καλλιεργεί την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπό τους. Δεν έχει ούτε στιγμή πάψει να επισημαίνει την ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση στη μάχη του κορονοϊού, όχι όμως για να συγκαλύπτει τις –τεράστιες- κυβερνητικές ευθύνες, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Η επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, ωστόσο, όπως και οι τοποθετήσεις καθηγητών δημιουργούν αρκετά ερωτηματικά ως προς το ρόλο που έχει ένα μέλος της επιτροπής υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εάν, δηλαδή, κινείται με αυστηρώς επιστημονικά κριτήρια ή εάν λειτουργούν κάποιες φορές (για να το πούμε κομψά) μικροκομματικά κριτήρια, με την έννοια των ειδικών να είναι στη δικαιολόγηση αβλεψιών και παραλείψεων της πολιτείας!

Εντύπωση, για παράδειγμα, μας έκανε ότι πάντα ο ηπίων τόνος και μειλίχιος επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής, επεχείρησε να δικαιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας πως δεν μπορούμε να αγοράσουμε λεωφορεία! Έτσι, όμως, ο σεβαστός καθηγητής συμβάλλει στη διαιώνιση μιας κατάστασης με τα μέσα μεταφοράς, που αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού, ενώ θα έπρεπε να πιέζει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Ο ίδιος, πριν μερικές ημέρες, δήλωνε πως «οι Θεσσαλονικείς έμαθαν» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δίνοντας την αφορμή προς κυβερνητικά στελέχη και σε τηλεοπτικούς περσόνες να επιτεθούν στους Αθηναίους και στους λοιπούς, που ήταν «ανιπάκουοι», «δεν είχαν ανεπτυγμένοι την ατομική ευθύνη» με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται ο κορονοϊός και ούτω καθ΄ εξής! Δέκα μέρες μετά, που η Θεσσαλονίκη είναι στο κόκκινο, μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει το νόημα της δήλωσης «οι Θεσσαλονικείς έμαθαν»; Και τι νόημα έχει να κάμνουμε αναφορές στις «θυσίες των προγόνων μας» και έμμεσο συσχετισμό τους με τη μάχη κατά του κορονοϊού, μαζί με άλλες εθνικοπατριωτικές –και άσχετες με το θέμα- κορώνες;

Πιστεύουν στα αλήθεια οι ειδικοί επιστήμονες, οι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ότι συμμετέχοντες στο ιδεολόγημα «ένας φταίχτης υπάρχει, η πλατεία με τους νέους που πάνε σε αυτήν», ότι συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού; Υποβαθμίζοντας την κατάσταση στα σχολεία (γνωστός επιστήμονας, μάλιστα, που μας ενημερώνει μαζί με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη), βγήκε στις τηλεοράσεις και μας έκανε σχεδιαγράμματα γιατί δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με 25 και 27 παιδιά στην τάξη, ενώ τα σχολεία, όπως και τα Πανεπιστήμια αποτελούν εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες και απαιτείται (αντί για ωσαννά στην κυρία Κεραμέως) ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα! Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα, πλην όμως στόχος της στήλης δεν είναι η απόδοση ευθυνών, αλλά οι επισημάνσεις για μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Και στο σεβασμό που πρέπει να έχει ο καθένας στο ρόλο του: Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς.

Και με την ευκαιρία ένα ερώτημα: Η υγειονομική επιτροπή έχει εισηγηθεί τη λήψη μέτρων από τις προηγούμενες ημέρες ή όχι; Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» επαναφέρουν την πρότασή τους: Να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά της επιτροπής και οι εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση. Θα βοηθήσει συνολικότερα στη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος εμπιστοσύνης στη μάχη του κορονοϊού!

ΥΓ: Η στήλη και ο υπογράφων έχει σε εκτίμηση το έργο του Σωτήρη Τσιόδρα, θεωρεί θετικό τον απολογισμό του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θεωρεί ότι έχει να προσφέρει πολλά ακόμα στην μάχη που δίνει η χώρα και η ανθρωπότητα στον τομέα αυτόν. Άλλωστε, πολλές φορές, τον έχει υπερασπίσει από τις επιθέσεις που δέχεται από τους οπαδούς των αρνητών της μάσκας και όχι μόνο.

Παράλληλα, όμως, τα «Παιχνίδια Εξουσίας» δεν απεμπολούν το δικαίωμα της κριτικής, επ΄ωφελεία της χώρας και των πολιτών της.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR