“Με την βιβλιοθήκη ή την βαριοπούλα;”: το βρώμικο παιχνίδι ενός καθεστώτος που απειλείται από ένα ελεύθερο και ανοιχτό πανεπιστήμιο

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τα νοικοκυριά να παθαίνουν ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς ρεύματος και την ακρίβεια η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Η θερμή υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ διέσωσε την κυβέρνηση από την δημοσκοπική πτώση, αλλά η βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση παραμένει.

Είναι η στιγμή που ένας άγνωστος άνδρας εμφανίζεται μπροστά στα ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, προκαλεί και εξαφανίζεται για να δώσει τη ευκαιρία στην αστυνομία να μπει και να εγκαταστήσει μια αύρα νερού τραυματίζοντας δύο φοιτητές -που για την αστυνομία είναι αυτοί που της επιτέθηκαν.

Ορισμένα ρεπορτάζ αναφέρουν πως το πανεπιστήμιο έχει κατακλυστεί από ασφαλίτες, ένα βίντεο δείχνει ροπαλοφόρους να ακολουθούν την αστυνομία όταν η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει πως οι φοιτητικές εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο -μια απόφαση που σημαίνει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.

“Το υπουργείο είναι ανοιχτό στον διάλογο” θα πει η Νίκη Κεραμέως μόνο που αυτός άρχισε με κροτίδες κρότου λάμψης, δυο τραυματίες προς το παρόν και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να χαρακτηρίζει τραμπούκους τους φοιτητ΄ές και να θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τους “μπαχαλάκηδες”.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συμμετέχει στον διάλογο βάζοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα «με τις βαριοπούλες ή με τη βιβλιοθήκη;» -αν και ορισμένα ρεπορτάζ αποκαλύπτουν πως ήταν ο ίδιος ως υπουργός που κατάργησε την βιβλιοθήκη του ΑΠΘ -που τώρα πια έχει αναλάβει να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο σε ένα βρώμικο επικοινωνιακό παιχνίδι.

«Επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: Ή με τη γνώση και την ελευθερία, ή με τις κουκούλες και τη βία. Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;”.

Η κυβέρνηση που έσπευσε να καταργήσει το άσυλο με το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στην Βουλή -αν και η αστυνομία μπορούσε να μπαίνει στα πανεπιστήμια για αξιόποινες πράξεις- δεν αρκείται στην πανεπιστημιακή αστυνομία: θα πρέπει να ελε΄γξει τον φοιτητικό συνδικαλισμό με χουντική νοοτροπία: η κυβέρνηση θα καθορίσει πώς θα διεξάγονται οι εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους».

Πιθανό να είναι ΄ένα μοντέλο και για τα συνδικάτα τα οποία απεχθάνεται ο Μητσοτάκης. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και το μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων στοχεύουν στον απόλυτο έλεγχο των συνδικάτων και να κάνουν παράνομες τις απεργίες.

Δικαιοσύνη με βάση την κυβερνητική πλειοψηφία

Είναι μια κυβέρνηση που για όλα τα θέματα έχει ως λύση την αστυνομία σε μια χώρα που τα νομοσχέδια για την παιδεία συμπαρουσιάζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, οι αφισοκολλήσεις βλάπτουν την ανάπτυξη της χώρας -που θα έλθει ως αποτέλεσμα ενός αστυνομικού και πειθαρχημένου κράτους -όπου οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με χαμηλούς μισθούς αντί να διαδηλώνουν και οι φοιτητές δεν θα συνδικαλίζονται.

Τα μέσα ενημέρωσης είναι υπό έλεγχο, το υπουργικό συμβούλιο έχει υποβαμιστεί σε ομάδα εργασίας που ελέγχει ένα παραπρωθυπουργικό συμβούλιο και η δικαιοσύνη αυθαιρετεί με διώξεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

«Στη χώρα μου, δυστυχώς, όταν ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει διοριστεί ειδικά για διαφθορά, αγγίζει πολιτικούς, διώκεται, απελαύνεται και, φυσικά, απολύεται» θα πει πρόσφατα η Ελένη Τουλουπάκη, μιλώντας στο Euractiv για τη δίωξή της για την υπόθεση Novartis.

«Όταν, ως επικεφαλής της Εισαγγελίας διαφθοράς στην Ελλάδα, οι συνάδελφοί μου και εγώ ασχοληθήκαμε με την υπόθεση Novartis, αυτό το διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς, ανακαλύψαμε κάποια πολύ σοβαρά γεγονότα και αγγίξαμε ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα με ισχυρές δομές.

Το σύστημα αυτό κινητοποιήθηκε άμεσα εναντίον μας για να εξουδετερώσει την έρευνα και να τιμωρήσει εμένα και τους συναδέλφους μου εισαγγελείς, καθώς και δημοσιογράφους που ερευνούσαν την υπόθεση”.

Ξαφνικά οι ερευνητές έγιναν ερευνώμενοι, οι δημοσιογράφοι με την εισαγγελέα εγκληματική οργάνωση και η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή κατήργησε την δικαιοσύνη διώκοντας μη πολιτικά πρόσωπα- για τα οποία δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.

Ποιος θέλει τον έλεγχο του Πανεπιστημίου

Το ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί δημοσιογράφους, όσοι αποκάλυψαν την υπόθεση Novartis διώκονται και το Σύνταγμα “διορθώνεται” από την κυβέρνηση δεν είναι άσχετο με την μεταφορά της εξουσίας σε ένα κέντρο εκτός κυβέρνησης που με παρακρατικές μεθόδους κατασκευάζει έναν εσωτερικό εχθρό με διλήμματα όπως “βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα”.

Όπου η βιβλιοθήκη ενός πανεπιστημίου με μια βαριοπούλα -που δεν γνωρίζουμε ποιος κρατά- γίνονται μέσα για την δημιουργία ενός αυταρχικού καθεστώτος όπου η αστυνομία εδρεύει στο πανεπιστήμιο κι ο φοιτητικός συνδικαλισμός καταργείται.

Πρόκειται για ένα πείραμα πολιτικής χειραγώγησης όπου ο στόχος δεν είναι μια δικτατορία, αλλά μια ελεγχόμενη “κοινοβουλευτική δημοκρατία” όπου θα γίνονται εκλογές και θα βγαίνει πρώτο ένα κόμμα -που θα κυβερνά μόνο του ή με συνεταίρους.

Πολύ περισσότερο η πολιτική εξουσία διαπλεκόμενη με την οικονομική εξουσία θα είναι υπόθεση μιας οικογένειας που θα ελέγχει μέσα ενημέρωσης, δικαιοσύνη και πάνω από όλα το ταμείο -που θα επιτρέπει την αναπαραγωγή του καθεστώτος.

Το πανεπιστήμιο ένας θεσμός που παρήγαγε πολιτικούς και πολιτικές, κινήματα και ιδέες θα πρέπει να ελεγχθεί σε όλα τα επίπεδα: ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, πώς διοικείται, πώς συνδικαλίζεται και πάνω από όλα ποιο ρόλο παίζει.

Μια ασφυκτική, εφιαλτική “δημοκρατία” με ένα σκληρό ταξικό σύστημα, χωρίς πολιτική κριτική και με την όποια αντιπολίτευση να καλείται να απαντήσει αν είναι με την βιβλιοθήκη ή την βαριοπούλα -ενώ είναι γνωστό πως αυτή ήταν πάντα με την βιβλιοθήκη και η παράταξη που κυβερνά ήταν πάντα με την βαριοπούλα.

Η διαφορά είναι πως ποτέ ως τώρα τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο ελεγχόμενα, δικαστικοί λειτουργοί διωκόμενοι, η κοινή γνώμη χειραγωγημένη και η αστυνομία με αύρες νερού, ΜΑΤ και ασφαλίτες ταυτόχρονα μέσα στα πανεπιστήμια -όπου η κατασκευή μιας βιβλιοθ΄ήκης περνάει μέσα από την καταπάτηση της δημοκρατίας.