Μητσοτάκης: Καταργεί τα συμβούλια των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Την πρώτη σύγκλιση του Συμβουλίου ζήτησε ως πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από τον τότε Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή – Περαιτέρω αποδυνάμωση του Προεδρικού Μεγάρου

Το τέλος των Συμβουλίων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεόραση του «Άλφα» και τον Αντώνη Σρόιτερ.

«Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι. Έχω συμμετάσχει σε κάποια. Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία -έτσι όπως είναι οργανωμένη- δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να πούμε να το πούμε στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Τα συμβούλια αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλεπόταν από το Σύνταγμα, καταργήθηκε όμως ως διάταξη στην αναθεώρηση επί Ανδρέα Παπανδρέου.

Η πρώτη φορά που συγκλήθηκε το Συμβούλιο Αρχηγών μετά από αυτή την αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν την εποχή του «Σκοπιανού», όταν στη χώρα δημιουργούνταν ουσιαστικά πολιτική κρίση. Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το ζήτησε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η φόρμουλα που βρέθηκε για τη σύγκλισή του ήταν η Συνθήκη του Πολιτεύματος, συμπληρωματικά στο πλαίσιο του ρυθμιστικού ρόλου του πολιτεύματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας-για αυτό και συγκαλούνταν μόνο κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού . Για το «Σκοπιανό», όπως λεγόταν τότε στη χώρα το «Μακεδονικό», το Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκλήθηκε τρεις φορές . Σε αυτά τα Συμβούλια συμφωνήθηκαν οι όροι για την αναγνώριση της FYROM, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τα χρησιμοποίησε και για να εκδιώξει τον Αντώνη Σαμαρά από το υπουργείο Εξωτερικών– γεγονός που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύει την Πολιτική Άνοιξη. Αξίζει να σημειωθεί πως η τότε Προεδρία προγραμμάτιζε και τέταρτο Συμβούλιο Αρχηγών, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς αρνήθηκε να συμμετάσχει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο Κάρολος Παπούλιας δεν εκλήθησαν να συγκαλέσουν Συμβούλια Αρχηγών, εν αντιθέσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο που χειρίστηκε κρίσιμα προβλήματα για το μέλλον του τόπου. Ο Πρ. Παυλόπουλος συγκάλεσε Συμβούλιο Αρχηγών κατόπιν αιτήματος του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, για τη συμφωνία των κομμάτων για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά και για το Προσφυγικό. Στο τελευταίο ήταν τέτοιο το επίπεδο της συζήτησης, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απείλησε ότι δεν θα το συγκαλέσει εκ νέου!

Η απόρριψη των Συμβουλίων υπό τον Πρόεδρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενισχύει ασφαλώς τον πρωθυπουργικοκεντρικό ρόλο του πολιτεύματος, ενώ οδηγεί σε περαιτέρω αποδυνάμωση του ρόλου του Προεδρικού Μεγάρου, αναλόγως βεβαίως και της προσωπικότητας του ενοίκου του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτως ή άλλως, διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις σε συνεννόηση ή συνεργασία με τους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς. «Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αυτές τις αποφάσεις, ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Και προφανώς, αν εξαιρέσει κανείς το ΚΙΝΑΛ, προς τιμήν του, που είχε μια πολύ καθαρή θέση, όλοι οι άλλοι ήταν στο «ναι μεν αλλά». Αυτή είναι η πραγματικότητα», διεμήνυσε με τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Άλφα». Και αυτό δεν είναι καλό για την εθνική συνεννόηση που απαιτείται σε κρίσιμες στιγμές –αντιθέτως!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR