Μια συζήτηση, ένας καφές και πολλές …ειδήσεις!

H πρωτοβουλία του Γιάννη Ραγκούση

Η συζήτηση έγινε την Κυριακή στο Polis Cafe με πρωτοβουλία του Γιάννη Ραγκούση- και της Επόμενης Ελλάδας με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης». Φαίνεται πως τράβηξε το ενδιαφέρον του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργού ψηφιακής πολιτικής,  Νίκου Παππά, του Δημήτρη Παπαδημούλη και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως επειδή ο Γιάννης Ραγκούσης διατύπωσε καθαρά τη θέση του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Ως Κίνημα Αλλαγής, ή θα επιστρέψουμε στη συντελεσμένη προοδευτική παράταξη και θα αναγεννηθούμε ή θα σβήσουμε” είπε. “Στις μεταμνημονιακές συνθήκες, όταν θα έχει αντικειμενικά αρθεί η κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι προδοσία της προοδευτικής παράταξης. Θα είναι απόδειξη εξάρτησης από τη μεταπρατική ολιγαρχία».

Για την ακρίβεια ο πρώην υπουργός είπε πως «αν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ δεν τα παρατήσουν τελευταία στιγμή, αν αντέξουν και δεν δραπετεύσουν από τις εθνικές και ιστορικές τους ευθύνες και αυτοί, και αν παράλληλα αναλάβουν επίσημες πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις μέσα στις οποίες αυτονόητο είναι πως δεν συγκαταλέγονται οι ΑΝΕΛ ή η ΝΔ, τότε ναι, η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά».

Ήταν εκεί ως ομιλητής ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης  που τόνισε ότι “ο προοδευτικός δρόμος στην Ευρώπη προϋποθέτει τη συνεργασία της σοσιαλδημοκρατίας με την ριζοσπαστική Αριστερά” Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί “αν συνεργαστεί με την ΝΔ θα χάσει τα σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά του και θα έχει καθοδική πορεία”.

Ο γνωστός δημοσκόπος και καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης υποστήριξε ότι «πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα προοδευτική συμμαχία” κι αναφέρθηκε στα πολιτικά εργαλεία για την προοδευτική πολιτική στην Ελλάδα που είναι η θέσπιση της «απλής αναλογικής» και η εισαγωγή μορφών άμεσης δημοκρατίας.

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης στο ερώτημα αν ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ χωράει στην προοπτική μιας νέας προοδευτικής παράταξης, είπε ότι για το διάστημα πριν από τις εκλογές «η απάντηση πρέπει να είναι αρνητική». “Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την αλλαγή πλεύσης του προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν έγινε σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη της Αριστεράς.

Αυτό σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να θέσει ως όρο συνεργασίας την συμμετοχή και των δύο κομμάτων σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό, έστω και με ψήφο ανοχής του δεύτερου εκλογικά. Όποιος αρνηθεί, θα αναλάβει το κόστος δεύτερων εκλογών με απλή αναλογική, οπότε οι συσχετισμοί θα είναι διαφορετικοί και δεν θα αρκούν πλέον δύο για σχηματισμό κυβέρνησης».

Στην εκδήλωση πλην άλλων ήταν ο βουλευτής Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Θοδωρής Μαργαρίτης, αν αυτό σας λέει κάτι. (Φωτό: Larissanet).

Ν.Γ.