Μισθοί κάτω, τιμές πάνω – Ο λύκος στο πορτοφόλι σου

Του Γιώργου Βαρεμένου*

Τα νούμερα είναι ψυχρά: έξη στους δέκα εργαζομένους είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται μέσα στο 2020. Οι τιμές όμως σε είδη σημαντικά για το καλάθι της νοικοκυράς, τραβάνε κατά πάνω. Στο πρώτο lockdown είχαμε επισημάνει ένα θεαματικό ράλι αύξησης τιμών σε ορισμένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το χαρτί υγείας. Τώρα, στην δεύτερη καραντίνα, οι αυξήσεις συνεχίζονται με τέτοιον ρυθμό που έναν λογαριασμό 300 ευρώ τον επιβαρύνουν κατά 50 ευρώ, όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του Alpha. Θα μου πεις, το πρόστιμο των 300 ευρώ πάει να γίνει 500, άρα η αύξηση των 50 ευρώ δεν είναι τίποτε μπροστά σ’ αυτό. Εντάξει, αλλά επιτρέψτε μου να επιμείνω: ένα 2,5% πάνω στα ζυμαρικά, ας πούμε ότι είναι μία εξαίρεση που έγινε κανόνας, δεδομένου ότι και στο πρώτο lockdown ο Ακάκιος της περίφημης διαφήμισης πιάστηκε Κώτσος. Μία μικρή όμως αύξηση στην τιμή παραγωγού στο λάδι πώς μεταφράσθηκε σε 13,5% αύξηση στο ράφι; Όταν μάλιστα, σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, λόγω των εξευτελιστικών τιμών μεγάλες ποσότητες βρώσιμης εληάς κατευθύνθηκαν στην ελαιοποίηση;

Στην ύπαιθρο υπάρχει η δυνατότητα αγοράς λαδιού χύμα (ο περίφημος τενεκές, ο οποίος σε αντίθεση με τον αντίστοιχο τενεκέ της κοινωνίας, είναι πολύτιμος). Τί γίνεται όμως στα αστικά κέντρα; Εκεί οι κάτοικοι δεν μπορούν προφανώς να κάνουν λαχανόκηπο στο μπαλκόνι τους επειδή οι τιμές στα λαχανικά αυξήθηκαν 6,8% ή να πάνε για ψάρεμα επειδή οι αντίστοιχες τιμές στα ψάρια αυξήθηκαν 5,5%.

Η κυβέρνηση, προς θεού, δεν μπορεί να αστυνομεύει τις τιμές όπως κάνει στα Πανεπιστήμια και τις πορείες. Ποια είναι η απάντησή της στο πρόβλημα; Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδης, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Φέξε μου και γλίστρησα! Προφανώς ανατέθηκε κάπου η διεξαγωγή της έναντι τιμήματος. Χωρίς να θέλω να διαταράξω την αυτοσυγκέντρωση που προϋποθέτει η έρευνα, τί ακριβώς θα ερευνηθεί; Κάτι που είναι προφανές;

Παράγων της αγοράς μου είπε ότι «πάντα υπήρχαν οι λύκοι που χαίρονται στην αναμπουμπούλα. Και στην κατοχή υπήρξαν.» Απ’ ό,τι ξέρω, ο λύκος της Γουώλ Στρήτ κατέληξε στην φυλακή, Εδώ, το πολύ-πολύ να αναγκαζόταν να βάλει ο ίδιος στην φυλακή τον δικαστή.

Υποθέτω ότι, μετά την διεξαγωγή της έρευνας, θα συγκροτηθεί επιτροπή για να συνεχισθεί η ζωή, η οποία στην περίπτωση των εργαζομένων γίνεται λάστιχο.

ΥΓ: Στην Γαλλία προκλήθηκε εθνική αναταραχή επειδή αυστραλιανός κολοσσός έκανε πρόταση εξαγοράς της Carrefour. Όσο γιγάντιο κι αν είναι ένα ψάρι, πάντα υπάρχει ένας καρχαρίας που παραμονεύει. Με ή χωρίς καραντίνα.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ