Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Έρημος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος


Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν υπολόγισε ότι η νέα εγκατάσταση του στον έβδομο όροφο του ουρανοξύστη της Κατεχάκη μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με τα έργα των χειρών του.

Αρχίζει… από-σημιτοποίηση; Οι παροικούντες το μέγαρο Μαξίμου διακινούν ότι στον φημολογούμενο ανασχηματισμό του Ιουνίου θα απομακρυνθούν δυο παλαιοί «εκσυγχρονιστές», που βρήκαν θαλπωρή στη Μητσοτακική αυλή – ένας το 2019 και ένας πρόσφατα: ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Για τον πρώτο λογικό ακούγεται. Τη δουλειά για την οποία «προσελήφθη» την έκανε και πλέον επιβαρύνει την κυβέρνηση, έτσι που γυαλίζει το μάτι του – σε κάθε δημόσια εμφάνιση του. Άλλωστε τα κόμματα εξουσίας αγαπούν τις προσχωρήσεις από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά όχι και τους προσχωρήσαντες. Όταν στο Μητσοτακέικο τρώνε τους δικούς τους, μόλις γίνουν βάρος, στους μουσαφιραίους θα κολλήσουν;

Τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όμως γιατί; Η σχέση του με τον Μητσοτάκη άρχισε από τότε που ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και έχει την υποστήριξη παραγόντων μιντιακής ισχύος. Ότι τον αποκεφάλισε μια φορά ήταν για παραδειγματισμό: συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν σημαίνει και ευχέρεια διαχείρισης θεμάτων για τα όποια μόνο το «Μάξιμου ΑΕ» αποφασίζει.

Εξέτισε την ποινή του και επέστρεψε, ενισχυμένος πλέον με τη λαϊκή επικύρωση: πρώην Νο2 του ΠΑΣΟΚ και ενδιαφερόμενος για την ηγεσία του, βγήκε πρώτος βουλευτής της ΝΔ. Διόλου αμελητέο.

Αν πράγματι υπάρχει σκέψη να απομακρυνθεί – από το συγκεκριμένο υπουργείο τουλάχιστον – τότε ο Μιχάλης έπεσε θύμα του «μύθου» του: δεν υπολόγισε ότι η νέα εγκατάσταση του στον έβδομο όροφο του ουρανοξύστη της Κατεχάκη – οι επάνω όροφοι καταλαμβάνονται από την… ΕΥΠ – μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με τα έργα των χειρών του.

Αν η αστυνόμευση πάσχει, δεν είναι άμοιρος ο ίδιος. Πέντε φορές υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με τέσσερις διαφορετικούς Πρωθυπουργούς, δυο διαφορετικών ιδεολογιών και με συνολική θητεία οκτώ ετών σε δυο δεκαετίες, σημαίνει ότι πολλές από τις κακοδαιμονίες της ΕΛΑΣ έχουν την υπογραφή του. Πόσες φορές μπορεί να κάνει την «επανεκκίνηση» που ανήγγειλε;

Αν στην εγκληματολογία η επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος υπαγορεύεται από την εσωτερική παρόρμηση του δράστη να διαπιστώσει τι άφησε πίσω του, στην περίπτωση Χρυσοχοΐδη αποδεικνύεται ατυχής.

Η κατάσταση στην Αστυνομία και στην αστυνόμευση δεν άλλαξε με την επιστροφή του. Και ήδη ο Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή ακόμη και για τυποποιημένα εγκλήματα: γυναικοκτονία, νεανική βία, «έγκλημα της νύχτας», εσωτερική διαφθορά, βόμβες…

Ο βασικός λόγος προσηλυτισμού του Χρυσοχοΐδη στον Νεομητσοτακισμό, πριν από τις εκλογές του 2019 – να χρησιμοποιηθεί ως προμετωπίδα και εγγύηση ότι το δόγμα «τάξη και ασφάλεια» θα υλοποιηθεί από τον επίδοξο τότε Πρωθυπουργό – δεν υφίσταται πλέον.

Το πρόβλημα για τον ίδιο είναι ότι με τον Μητσοτάκη την πάτησε: ως βουλευτής της ΝΔ πλέον, του φόρτωσε δυο υπουργεία στα οποία η πολιτική του προκαλεί ερημοποίηση: τα Νοσοκομεία και τα Αστυνομικά Τμήματα, ποτέ δεν ήταν σε χειρότερη κατάσταση.

Μέσα ή έξω από την κυβέρνηση, η έρημος στην oποία βρίσκεται ο πρώην αστέρας του ΠΑΣΟΚ, είναι αβάσταχτη.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR