Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Ο λόγος του απέναντι στο λόγο του καθηγητή Αλιβιζάτου

Του Γ. Λακόπουλου

Πόσο θα αντέξει ακόμη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υπουργός του Μητσοτάκη;  Η απάντηση είναι απλή: όσο ακόμη η ΝΔ χρειάζεται σερίφη για το δόγμα «νόμος και τάξη» και δεν θέλει να κάψει κάποιον από τους δικούς της- σε περίπτωση ατυχήματος.

Αν ανατρέξει κάποιος στο  μακρινό παρελθόν του Μιχάλη θα συναντήσει έναν συμπαθή φιλόδοξο πολιτικό με ελιγμούς στο κόμμα του  και ηγετικά όνειρα. Από το 2012 που οι ψηφοφόροι του έστησαν μπλόκο στη Β’ Αθήνας έγινε νευρικός και ζητούσε τη συγκρότηση νέας Αριστεράς.  Ως τις περασμένες εκλογές πάντως ήταν μέλος του Κινάλ  που τον διέγραψε την επομένη όταν ανακοινώθηκε ως υπουργός του Κυριάκου.

Σήμερα η τηλεόραση τον δείχνει να  χειροκροτεί στα υπουργικά έδρανα της Βουλής τον νεώτερο  Μητσοτάκη  με ενθουσιασμό που δεν έδειχνε στους τρεις πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ που διαμόρφωσαν την καριέρα του στην πολιτική. Πού ‘σαι νιότη που μου λεγες πως θα γινόμουν άλλος. Το λένε και τα βίντεο που του ανεβάζουν  στο Διαδίκτυο.

Σ’ αυτά τα έδρανα τον βρήκε η επιστολή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, μετά από την επιμονή δημοσιότητα για την αστυνομική ασυδοσία.

»Κύριε Υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν» .

Ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι πρόεδρος της  Επιτροπής για τη διερεύνηση αστυνομικής βίας.- προταθείς από τον ίδιο τον  Χρυσοχοΐδη:.  Και αυτό που  του έλεγε  ήταν απλό: με έβαλες πρόεδρο στην Επιτροπή  για την αστυνομική βία και ταυτόχρονα  επιτρέπεις την αστυνομική βία.

Αυθημερόν ο Χρυσοχοΐδης του απάντησε για το αστυνομικό όργιο στο Κουκάκι:

«Σας διαβεβαιώ ωστόσο κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, και ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας. Παραθέτω προς ενημέρωσή σας το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου καθώς και τις δηλώσεις νωρίτερα του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας»

 Σε απλή μετάφραση: Δεν γίνεται να πάρω μέτρα για τη αστυνομική βία,  γιατί δεν υπήρξε αστυνομική βία. Ρωτήστε και την…αστυνομία.

  Ήδη όμως ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Νίκος Ευσταθίου του είχε απαντήσει:

«Πέρα από την αδικαιολόγητη βία, έχω σοκαριστεί με την παραπληροφόρηση που διακινεί η αστυνομία».

Ένας άλλος Χρυσοχοΐδης θα μπορούσε να παραιτηθεί πριν τον κάνει χαλκομανία η επαπειλούμενη παραίτηση Αλιβιζάτου.  Για να φτάσει σ’ αυτό το σημείο ο γνωστός πανεπιστημιακός είδε και ξέρει περισσότερο από όσα βλέπουμε και ξέρουμε οι υπόλοιποι και ένας υπουργός δεν αντέχει το βάρος της καταγγελίας εκ μέρους  του, για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν η αστυνομία  αντί να υπηρετεί την τάξη και την εφαρμογή του νόμου, όπως  είναι αποστολή της,  γίνεται πολιορκητικός  κριός  σε μια στρατηγικής επιβολής της κυριαρχίας  του νεομητσοτακισμού, κανείς δεν θα  ήθελε να είναι στη θέση του Χρυσοχοΐδη. Πλην του Χρυσοχοΐδη.

Ως πότε; Οι παροικούντες γνωρίζουν ότι η βαθιά ΝΔ  δεν θα ενσωματώσει ποτέ κάποιον «μηδίσαντα» του ΠΑΣΟΚ. Θα τον χρησιμοποιούν – ποντάροντας στον  εγωισμό του- και -ακάλυπτος όπως είναι κομματικά-κάποιο πρωί θα ακούσει στο ραδιόφωνο ότι ο ανασχηματισμός δεν τον συμπεριλαμβάνει.

Ως τότε θα μένει  εκτεθειμένος σ’ αυτό που ήδη διαμορφώθηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο: ο λόγος του απέναντι στον λόγο του Νίκου Αλιβιζάτου.